Over (kern)waarden en waarom jij tóch op Trump zou stemmen

Iedere zichzelf respecterende organisatie heeft tegenwoordig een missie, visie en strategie. Althans, op papier. En kernwaarden. Want die geven het gedrag aan waarmee er met collega’s, klanten en opdrachtgevers wordt omgegaan. En die kernwaarden, die moeten dan geladen worden zoals dat dan zo mooi heet. En dat laden bestaat dan uit het specifiek benoemen van welk gedrag er bij de kernwaarden hoort. En ze leefden nog lang en gelukkig. The end.

Persoonlijke waarden

Was het maar zo eenvoudig… De theorie snap ik wel, maar in de praktijk wordt over het hoofd gezien dat ieder mens ook persoonlijke waarden heeft, en die zitten diep verankerd. Wat we kunnen zien is het gedrag van mensen, maar de normen die iemand hanteert zie je niet zomaar, die zitten (zie foto IJsberg McLelland) onder water. En de persoonlijke waarden zitten nog dieper onder water. Die zijn gevormd in het leven. Veelal door opvoeding, maar ook door andere ervaringen in privé en werk. En die persoonlijke waarden zijn bijzonder sterk. Die zijn niet zomaar te beïnvloeden door een werkgever die “Tsjakka” roept, of door vrienden en collega’s met een mening. Die waarden zijn van jou. Daar vecht je voor, daar ben je trots op. En daar schiet je soms in door en dan is het je valkuil. En zo zal iedere werknemer bij zichzelf toetsen of de waarden van zijn of haar werkgever wel aansluiten bij de eigen waarden. Als dat niet het geval is, dan is er een groot probleem dat niet op te lossen is met welke motivatietraining dan ook.

Trump

En dan nu naar Trump. Ik heb hem vanaf zijn kandidaatstelling intensief gevolgd. Zijn vorm van leiderschap is voor mij beroepshalve interessant. Ik heb erom gelachen, ik heb me geïrriteerd, ik ben bang geweest, maar de laatste paar jaar ben ik vooral heel boos en heb ik een dagelijkse dosis Jimmy Kimmel, Trevor Noah en Jimmy Fallon nodig om dat te relativeren. Hoe heeft het zover kunnen komen? En……..hoe erg we in Europa ook hopen dat Trump niet herkozen wordt, de kans is vrij groot dat dit toch gaat gebeuren. Ondanks alles wat hij heeft gedaan en gezegd. Hoe laat zich dat nu verklaren? Zijn 150 miljoen Amerikanen gek, of is er (ook) iets anders aan de hand? Hier komen die persoonlijke waarden om de hoek kijken.

Jouw keuze

Ik trek je even weg bij de lappendeken van politieke partijen in Nederland, waar altijd wel een partij tussen zit met een gedachtegoed dat dicht bij jou ligt. We gaan naar een land waar je uit twee partijen moet kiezen. Waar je blauw of rood bent opgevoed. Waar je bent opgegroeid in bijvoorbeeld een ondernemersgezin of in een ambtenarengezin. Met christelijke of katholieke waarden of zonder specifieke geloofsovertuiging. Waar de afkomst van je ouders je heeft gevormd in je oordeel over wel of niet de deur open zetten voor immigranten, en over abortus, wapenbezit en homo’s. Waar de politie een orgaan is om bang voor te zijn of iets is om trots op te zijn. Waar investeren in het milieu gaat over toekomstige generaties of over vandaag overleven door baanbehoud en goedkope brandstofprijzen. Een geloof in de marktwerking of in overheidsregulering van de gezondheidszorg. En ga zo maar door. De meeste Republikeinen en Democraten kiezen voor de kandidaat die het beste hun persoonlijke waarden en ambities vertegenwoordigt. En als deze kandidaat idioot gedrag vertoont, dan ben je als kiezer geneigd daar mild naar te kijken. Want ja, het is maar retoriek en gedrag, het gaat vooral om het gedachtegoed dat wordt vertegenwoordigd. Want voor je het weet zijn ”die anderen” aan de macht, en dan gaan jouw waarden voor vier jaar de koelkast in.

Jouw uitdaging

Twee weken geleden zag ik in een tv-progamma een bekende Nederlander op cynische toon aan het publiek vragen wie er voor Trump zou stemmen. Doodse stilte uiteraard. Want ja, wij Nederlanders zijn niet gek, wij zouden natuurlijk nooit op deze man stemmen.

Ik schreef eerder een artikel waarin wetenschappelijk werd onderbouwd hoe slecht wij ons eigen gedrag kunnen voorspellen. Dus de vraag is ook in deze kwestie hoe het nu écht zit bij ons Nederlanders. Voor nu zou ik het op prijs stellen als je eens 5 minuten zou willen nadenken over de volgende vraag: Stel, we hebben in Nederland maar twee politieke partijen, hoe bont zou de voorman van “jouw” partij het dan mogen maken, voordat je zou overstappen naar de partij die het tegenovergestelde vertegenwoordigt van waar jij voor staat?

Succes met het onderzoeken van je persoonlijke waarden en de consequenties ervan. Je kunt altijd contact opnemen of een vraag of observatie (anoniem) delen onder dit artikel.

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*