Over het ontstaan van weerstand bij groepen

Er was eens een boer die de jaren aan zich voorbij zag trekken. Hij bedacht dat als hij de wereld iets wilde achterlaten hij dat nú moest doen. Zo groeide er bij hem een geweldig idee. Een idee dat alle mensen in de wereld rijk zou maken. Zijn idee was, zeg maar ‘de kip met het gouden ei’. Niet dat zo’n kip bestaat natuurlijk. En daarom was het idee van de boer als volgt: hij zou kippen die daar aanleg voor hadden, léren om gouden eieren te leggen. Zo ontstond de Academie voor het Leggen van Gouden Eieren (kortweg LGE).

Al gauw kreeg de boer een aantal kippen enthousiast. De eerste groep kippen met talent kon worden opgeleid. Zoals bij elk begin moest ook de boer er nog een beetje in komen. Aan het eind van de eerste opleiding konden daardoor de kippen nog geen echt gouden eieren leggen. Maar enkele veelbelovende kippen legden al wel koperen eieren. En koper lijkt al wat op goud, dus het begin was er.

Ook de tweede opleiding kreeg de boer al snel vol. En de derde, en de vierde. Bij elke groep kippen werd de boer beter. De Academie LGE groeide en er werden al wat gouden eieren gelegd. En om straks meer mensen rijk te kunnen maken, wilden de kippen zich beter organiseren. Eendracht maakt macht, zo dachten zij. Hoe meer kippen werden opgeleid, hoe enthousiaster zij werden om samen te werken. Het was een gekakel van belang in het kippenhok.

Een drietal kippen uit de eerste groep werd hier wat nerveus van. Potvertok, dachten zij, straks legt iedereen hier gouden eieren en worden wij er met onze koperen eieren niet beter van. Weet je wat, zo zeiden zij tegen elkaar, wij gaan ons heel mooi voordoen. Alsof wij specialer zijn dan de nieuwkomers. Mooier en daardoor beter, ook al zijn onze eieren nog van koper.

Zo gezegd, zo gedaan. Zij waren er zeg maar ‘als de kippen bij’ om een club voor speciale LGE-kippen op te richten. Iedere opgeleide kip mocht daaraan meedoen; voor een bijdrage in de ‘kosten’. Die kosten maakte het drietal natuurlijk helemaal nog niet. Maar, zo legden zij uit, tijd is geld. En wij steken hier tijd in, dus dat kost geld. En voor deelname aan een club moet je nu eenmaal contributie betalen.

Over het ontstaan van weerstand in groepen

De drie kippen profileerden zich zoals dat heet en warempel, een aantal nieuwe kippen uit de laatste opleiding dachten al dat dit wel hééél speciale kippen moesten zijn. De andere kippen echter voelden zich opeens niet meer zo kiplekker. “Wat is dit?, tokten zij. Wij zouden toch sámen de mensen rijk maken? En wij zijn toch allemáal speciale kippen?”

En zo gaat het verhaal over het ontstaan van weerstand. Tips:

  • Betrek bij verandering zoveel mogelijk belanghebbenden
  • Doe dit zodra de noodzaak tot verandering zich aandoet
  • Haal zoveel mogelijk expertise uit de groep
  • Inspireer de groep tot creativiteit
  • Laat weten dat je de inzet van de groep waardeert: enthousiasme werkt aanstekelijk

Heb jij ook een tip? Deel dit door het achterlaten van een reactie op dit artikel.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*