Over een octopus met een volle agenda…
Een octopus heeft, zoals je vast wel weet, acht armen. En dit wordt door de omgeving vaak zeer gewaardeerd. Acht armen, die heeft tenslotte niet iedereen. In heel veel organisaties nemen octopussen dan ook een bijzondere plek in. Een plek waar anderen gebruik kunnen maken van hun expertise, strategisch inzicht en overtuigingskracht. Veel octopussen hebben dan ook een leidinggevende functie; zij zijn manager.
Zo ook de octopus uit dit verhaal. En ondanks dat hij eruit zag als elke andere octopus, dacht deze octopus toch dat hij anders moest zijn dan andere octopussen. Beter, sneller, slimmer, socialer en natuurlijk: sterker. Daarom trainde hij elk van zijn acht armen heel doelgericht. De arm die hij het langste trainde, was zijn technische arm. Hierin zat al zijn inhoudelijke expertise die hij al vanaf zijn eerste scholing tot zich had genomen. Een arm die hij eigenlijk alleen een beetje hoefde bij te houden. Toch besteedde deze octopus veel aandacht aan de training van deze arm. “Voor je het weet, wordt je ingehaald door zo’n ambitieuze nieuweling”, mompelde hij wel eens in zichzelf en negeerde daarbij de heftige spierpijn.
Een andere arm waar deze octopus eigenlijk best wat meer op kon vertrouwen, was zijn strategische arm. Deze octopus had, zoals zoveel octopussen, een natuurlijke aanleg voor het bedenken van plannen. Hij had bijvoorbeeld al een duidelijk beeld over hoe het koraal binnen twee jaar nog groter kon worden gemaakt. En toch kon hij het niet laten om ook deze arm routinematig te trainen. Het pijntje in de elleboog voelde hij wel, maar dat hoort er gewoon bij, zo redeneerde de octopus.
Voor elke arm had de octopus een speciaal trainingsschema. Eén arm was helemaal toegerust voor het coachen van zijn medewerkers; hij volgde hiervoor regelmatig een cursus en las regelmatig een boek om nog beter te worden. Zijn medewerkers konden met elk probleem bij hem terecht en dat was soms best wel vermoeiend. Een andere arm was weer speciaal getraind in het op peil houden van collegiaal contact. Met de ene collega ging hij regelmatig fietsen, met een andere kon hij goed bomen over vissen en iedere week had hij een vaste squashafspraak. Oh, voor deze arm liep hij wel bij de fysio, maar ja: “no pain, no gain”, nietwaar.
Voor zijn teamarm had de octopus een serie heel speciale oefeningen bedacht. Zo oefende hij regelmatig het ‘op de vingers tikken’. En ook in het ‘vinger aan de pols houden’ was hij zeer bedreven. De prikkeling die soms doorschoot naar zijn schouder nam hij daarbij voor lief.
En natuurlijk de organisatiearm. Want hij was niet voor niets deze kant van het koraal opgezwommen; hij moest en zou bij deze club horen. Hier kon hij zijn ambitie waarmaken. Met deze arm zorgde hij dat hij van elk nieuwtje, elke innovatie en elke ontwikkeling binnen het koraal op de hoogte was. Deze arm werd langer en langer en verloor langzamerhand steeds meer kracht. Trouwens, over ambitie gesproken: deze octopus had grote plannen voor zichzelf; hij zou zeker nog wat treden omhoog gaan. Zijn speciale ambitiearm had scherpe ellebogen en vooral grote spierballen die hij – door ‘n beetje extra anabolen – van wat extra onderhoud voorzag.
Voor de oplettende lezer mist er nog een arm. Tenslotte heeft iedere octopus acht armen, nietwaar? Nou, deze arm was wel een beetje een zorgenkindje. Het was de arm waarmee hij het thuisfront tevreden moest houden. Wat aandacht voor de vrouw op zijn tijd, het in de hand houden van zijn puberkinderen en natuurlijk zijn eigen hobby. Deze arm kreeg niet zoveel aandacht en voelde vaak wat lam, maar ja wat wil je ook met een 70-urige werkweek!
Tips:
- Delegeer meer werk. Vertrouw op andermans expertise en creëer hiermee verantwoordelijkheidsgevoel en de motivatie om meer initiatieven te nemen.
- Neem wat vaker afstand van je werk: door reflectie herken je beter prioriteiten, door rust krijg je meer energie.
- Vraag eens om hulp en verwonder je over hoe behulpzaam men is. Betrek je team bijv. vaker bij het stellen van doelen en bepalen van lange of korte termijn visie.
- Leer te focussen, beter al je aandacht op een of twee taken dan een beetje aandacht verspreid over veel taken.
- Vraag je geregeld af of je nog wel bij deze organisatie of in deze functie past; knaagt er iets of wordt je al moe door de gedachte aan werk, dan is dat een duidelijk signaal
Weet jij ook een tip voor managers met een (te) volle agenda? Laat een reactie achter op dit artikel!
0 antwoorden