Ondernemen als spel op leven en dood

Als je een spel zou moeten spelen tegen een andere ondernemer terwijl je leven er vanaf zou hangen, welk spel zou je dan kiezen? Ik zou kiezen voor honkbal. Hoewel ik dat al heel lang niet meer heb gespeeld is dat spel mij op het lijf geschreven. Alles past, alles klopt.

Stel jij bent een golfer (kan ik best aardig spelen maar is niet mijn spel) dan kies jij waarschijnlijk voor golf. Ons leven hangt er van af, dus het maakt nogal wat uit welk spel we gaan spelen. De kans is groot dat als we gaan honkballen dat ik win en dat als we 18 holes golf spelen dat jij gaat winnen. Dus laten we maar gaan honkballen. Okay?

Ondernemen als spel

Ondernemen is een spel, een heel serieus spel met als inzet je geld én je leven. Dus je kunt maar beter het spel kiezen waarin jij absoluut de beste bent. Het spel waarin niemand jou kan verslaan. Dan heb jij een monopolie in jouw business. Dan ben jij het Barcelona van jouw business. (Het liefst zou ik een honkbal metafoor gebruiken maar die komt bij wat minder mensen aan. Okay dan: je bent de New York Yankees van jouw business.)

Welk spel is jou op het lijf geschreven?

Om puur je eigen spel te spelen is het is belangrijk bij ieder project en iedere onderneming jezelf de volgende 4 relevante vragen te stellen:

 1. Welk spel ga ik of ben ik aan het spelen?
 2. Wat is de inzet en de opbrengst van dit spel?
 3. Wat zijn de regels van dit spel?
 4. Wanneer en hoe eindigt dit spel?

Eigenlijk zou je deze 4 vragen jezelf bij het ondernemen iedere dag moeten stellen. Dat houdt je scherp en bewust. Als jezelf deze 4 vragen stelt kijk dan ook naar je concurrenten en observeer goed welk spel zij spelen. Kies er voor NIET hun spel te spelen maar je eigen spel.

En wat zijn jouw antwoorden op onderstaande vragen:

 • Ben je de beste?
 • Ben je de snelste?
 • Ben je de lekkerste?
 • Ben je de mooiste?
 • Ben je de goedkoopste?
 • Ben je de duurste?
 • Ben je de efficiëntste?

Onderscheidende yoghurt is alles

Zoals een goede klant van mij altijd zegt: onderscheidend vermogen gaat er simpelweg over dat de mensen jouw yoghurtje uit het schap bij de Albert Heijn pakken in plaats van het yoghurtje van de concurrent. That simple. Dat geldt als je yoghurt verkoopt maar net zo hard wanneer je de allerduurste privévliegtuigen zou verkopen.

Kiezen klanten voor jou?

Als je probeert de goedkoopste yoghurt te verkopen terwijl je hart ligt bij de allerallerlekkerste yoghurt verkopen dan ben je dus verkeerd bezig. En wordt het tijd om te stoppen of je zaak te verkopen. Want dan speel je het verkeerde spel. Dan ben je nooit de beste in dat spel en verlies je dus van je concurrenten. Zelfs als het goed gaat met het verkeerde spel geniet je niet van het spel en dus ook niet van de winst. En succes zonder geluk staat gelijk aan falen.

Denk vandaag en deze week eens na welk spel jij speelt bij het ondernemen? En of dat wel jouw spel is…

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*