Omarm je innerlijke criticus

We hebben allemaal een innerlijke criticus in ons hoofd. Weerstand van deze innerlijke criticus tegen verandering of actie die moet leiden tot het bereiken van je doelen weerhoudt je ervan om het maximale uit je leven te halen. Hij is het drijfhout in de rivier die, indien er heel veel drijfhout aanwezig is, de natuurlijke loop van de rivier kan omleiden, of zelfs volledig kan blokkeren.

De meeste weerstand tegen verandering komt van binnen. Het zijn de twijfels, de hang-ups en de angsten die je hebt om echt creatief te zijn en te veranderen. Het is het storende gekwetter van je innerlijke criticus. Wat je meestal probeert te doen om die weerstand te overwinnen, is het gevecht aangaan wat alleen maar leidt tot constant gepieker en getob in je hoofd en nog meer blokkades.

Stop met vechten

Stop met vechten met je angsten en je innerlijke criticus. Wij demoniseren onze innerlijke criticus, maken hem tot een angstaanjagend monster dat ieder moment op kan duiken en ons vertrouwen en onze creativiteit kan vernietigen. Het resultaat van deze innerlijke gevechten is een verslagen gevoel: waarom kan ik niet veranderen en mijn creativiteit volledig ontplooien? Verandering en creativiteit zouden toch zaken moeten zijn waar je van geniet en die je leven ten goede zouden moeten komen?

Het is duidelijk dat deze aanpak van vechten niet werkt. Je innerlijke criticus heeft een krachtige greep op je en lijkt het gevecht altijd te winnen. Dus misschien is het tijd voor een andere aanpak van die innerlijke weerstand. Wat als, in plaats van je innerlijke criticus te bestrijden, je hem zou omhelzen? Met hem zou communiceren op gelijk niveau.

Ga in gesprek

Ga dan ook in gesprek met je innerlijke criticus. Dit kun je ook visualiseren en dat is een leuke manier om een aantal van je angsten te ontwapenen, en hoe meer je dat omhelzen probeert, hoe meer effect het zal hebben. Uiteindelijk is de innerlijke criticus – hoe lelijk en angstaanjagend hij er aan de buitenkant ook uitziet – er eigenlijk alleen maar voor jou en heeft hij de beste bedoelingen met je. Iedere keer als jij weerstand tegen veranderen voelt, is het zijn manier om te proberen jou te beschermen, om je te behoeden voor mogelijke gevoelens van mislukking en teleurstelling. Als je namelijk niet probeert om iets nieuws te creëren, als je niet probeert om je creativiteit te verkennen, als je niet probeert om te veranderen en een beter leven te leiden, dan kun je niet ook niet worden gekwetst of teleurgesteld. Geen risico, geen rendement geldt niet alleen op de beurs maar ook in het leven. Het risico in het leven is afwijzing.

Als je deze nieuwe benadering van omhelzen en communiceren toepast op je weerstand tegen verandering – stoppen met vechten, beginnen met communiceren en je innerlijke criticus bedanken voor zijn waarschuwing met de boodschap dat je het toch gaat doen – dan zul je je innerlijke criticus in een heel ander licht zien.

Dus bedank je innerlijke criticus voor zijn inzicht en doe het alsnog!

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*