MVO, wel of niet doen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een mooie omschrijving van met je bedrijf iets voor het goede doel doen. Voor het milieu, de cultuur, mensen of dieren. Fair Trade en ecovriendelijk produceren zijn helemaal in de mode. Als je niets op dit vlak doet, dan is dat eigenlijk een beetje ordinair. Gewoon iets verkopen en daar geld aan verdienen, zonder daarbij spaarpunten weg te geven voor een etui met potloden voor een kansarm kind in Midden Afrika is niet meer van deze tijd.

Nuttige doelen

Gemeenten staan op de wachtlijst om gastheer te mogen zijn van Het Glazen Huis van 3FM. Mijn boek INKOPPERS voor wie geen managementboeken leest kent een link naar de Bas van de Goor Foundation. En Alpe d’Huez is tegenwoordig drukker door bedrijven bezocht rondom Alpe d’HuZes (strijd tegen kanker) dan tijdens het jaarlijkse wedstrijdje dopingslikken door heel Frankrijk heen.

Begrijp me goed, er is helemaal niets mis met dit soort initiatieven. Het genereert geld voor nuttige doelen en het komt doorgaans uit een goed hart van de initiatiefnemers. Het kan ook nog eens een middel zijn om de onderlinge verbinding tussen de medewerkers of de trots van het personeel op het eigen bedrijf te vergroten. En dat een bedrijf met dit verantwoord ondernemen ook nog goed geld verdient, is maatschappelijk helemaal geaccepteerd. Kortom, alleen maar winnaars.

Misbruik

Het gaat pas fout als een bedrijf misbruik maakt van het goede doel om slechts het eigen gewin te bewerkstelligen. Soms heb ik het idee dat bedrijven niet eens meer weten voor welk goed doel ze bezig zijn. Maakt niet uit, als het maar scoort. MVO is een marketingconcept geworden. Ik vind op internet artikelen over de MVO-manager van het jaar, wetgeving rondom MVO en ISO-26000 normeringen voor MVO. De banenmachine draait op volle toeren.

Ik ontmoet ook wel eens mensen die vakantie hebben opgenomen om ergens aan het andere einde van de wereld mee te helpen aan de bouw van een school. Ik ben dan onder de indruk van de nederigheid waarmee mensen een klein beetje willen bijdragen aan een betere wereld. De volgende dag ontmoet je dan iemand die precies hetzelfde heeft gedaan, maar er zo mee loopt te koketteren, dat je plaatsvervangende schaamte voelt. Zo dicht ligt het allemaal bij elkaar.

Maak het persoonlijk

Laten we doorgaan met initiatieven op het gebied van MVO. Maar we moeten wel uitkijken dat we geen waterhoofd creëren. Iedere organisatie of iedere manager, die bij zichzelf voelt dat het slechts uiterlijk vertoon is, kan beter afhaken. Als het niet oprecht voelt bij jou, dan voelt je omgeving dat ook. En dan zal je ook de gewenste doelen bij je medewerkers en klanten niet behalen.

Iedereen die wel eens iets moois voor een ander heeft gedaan, kent het gevoel dat daarbij hoort. Dat gevoel is geweldig en geeft je vleugels. Als je je afvraagt wat ik nu bedoel, dan wil ik je vragen om met jezelf een experiment aan te gaan. Je kijkt wie in jouw team financieel wel een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken. Jij zorgt dat die persoon 500 euro uit jouw eigen zak krijgt zonder dat de persoon in kwestie of iemand anders erachter komt dat jij de gulle gever bent. Je zult versteld staan wat er daarna met je gebeurt.

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*