Omgaan met moeilijke mensen

Jij bent natuurlijk hartstikke normaal. Je leidt een onberispelijk privéleven, doet je werk goed en bent een fijne collega. Het zou wat dat betreft aardig zijn om te weten of je medewerkers en je eigen leidinggevende dat met je eens zijn. Je zou wel eens stiekem willen afluisteren wat ze over je zeggen als jij er niet bij bent.

Jouw medewerkers denken vaak ook dat ze heel normaal zijn. Maar ja, wij weten dat dat helaas niet zo is. Je hebt moeilijke collega’s in alle soorten en maten. Ieder type heeft weer z’n eigen kenmerken en aanpak. Even 2 types die iedereen zal herkennen. Daarbij geef ik aan hoe deze mensen meestal worden benaderd, waarom dit niet effectief is en hoe je het ook kan doen.

De bullebak

Meestal is een bullebak een man. Een man die zijn macht misbruikt. Het kan je leidinggevende zijn, maar ook een opdrachtgever of jouw medewerker die de receptioniste minderwaardig vindt. Hoe het zo is gekomen weet niemand precies, maar hij is al sinds jaar en dag een bullebak. Het is heel menselijk en logisch dat we de bullebak proberen te omzeilen en negeren; hij is namelijk niet leuk in de omgang. Zo wordt hij bevestigd in zijn gedrag en zal er niets veranderen. Op deze manier heeft hij zich ontwikkeld tot de bullebak die hij nu is.

Er is uiteraard een verschil of de bullebak je leidinggevende is of je medewerker, maar de basis van de oplossing is dezelfde. Vertoon gedrag dat hij niet verwacht. Ga niet de discussie aan over wat hij wel of niet kan maken. Dat wint hij, want hij heeft die discussies al jaren. Vertoon geen onderdanig gedrag, want dan gaat hij gewoon door. Maar ga in gesprek over andere dingen. Ga op zoek naar zijn zachte kant, verdiep je in de persoon, kijk hoe zijn privésituatie er uit ziet. Laat zien en vooral voelen dat je je nooit laat intimideren en dat je niet kan geloven dat iemand van nature een bullebak is.

Niet omzeilen maar patronen doorbreken

Ik kwam als directeur drie keer per jaar bij een contractverantwoordelijke van een grote klant. Het patroon was dat we dan een uur lang alle hoeken van de kamer te zien kregen. Over redelijke, maar vooral over veel onredelijke zaken. Hij vond het heerlijk om ons te laten voelen dat hij de baas was. Na twee bezoeken heb ik het roer omgegooid. In plaats van omzeilen ben ik hem wekelijks gaan bellen. Ik moest wel een bepaalde weerstand overwinnen, maar maakte er een spel van. Uiteindelijk werd hij gek van mij op een bepaald moment. Zijn er nog klachten? Ben je tevreden over de oplossingen? Langzamerhand had hij te weinig munitie om iedere keer weer zaken te verzinnen die niet goed waren en toen belandden we eindelijk op zaken als: hoe gaat het met jou? wat ga je dit weekend doen? wat vind je leuk aan je baan, en wat niet? En voor hij het wist kon hij zich niet meer permitteren om een bullebak te zijn. Ik stak een grens over bij hem, waarna hij zelf ook wel snapte dat het raar was om de bullebak uit te hangen. We hebben daarna jaren goed samen zaken gedaan.

De zielenpoot

Sommige mensen hebben altijd pech. Ze zijn ziek, hun moeder overlijdt, hun partner gaat vreemd, de cavia is dood. Het houdt werkelijk niet op. Collega’s leven heel erg mee. Dat heeft de zielenpoot weer, heeft zijn kind ineens z’n arm gebroken met buitenspelen. En nu dreigt hij zijn baan ook nog eens kwijt te raken bij de reorganisatie. Waarom overkomt een ander niet eens wat? Als manager heb je zo je ergernissen van deze medewerker. Hij verzuimt meer, komt te laat, houdt anderen van het werk. Maar ja, wat kan je ermee. Het is allemaal toch wel erg zielig. Wachten op een moment dat het een tijdje beter gaat, lijkt een beter idee. Helaas heb ik slecht nieuws voor je. Het zal nooit een tijdje beter gaan met deze persoon. Ook deze persoon wordt door het gedrag van de omgeving bevestigd in de rol van zielenpoot. En zal zeker niet veranderen.

Duidelijkheid in plaats van medelijden

Als je kansrijk wilt zijn om hier iets in te veranderen dan moet je niet uit medelijden handelen. Pogingen om deze persoon er van te overtuigen dat er nog heel veel mooie kanten aan het leven zijn, zijn kansloos. En uitleggen dat er wel vaker mensen geconfronteerd worden met een sterfgeval van hun ouders of een echtscheiding, kan je net zo goed niet doen. De meest effectieve manier is duidelijkheid en strengheid. Laat weten wat wel en niet kan en wat je wel en niet verwacht. De persoon verander je er niet mee, de resultaten van het werk wel. De omgeving en jij ervaren hierdoor minder last van de zielenpoot en de zielenpoot vindt buiten het werk wel iemand anders die de verhalen wil aanhoren.

Omgaan met moeilijke mensen: de grootste valkuil

In de omgang met moeilijke mensen is frustratie over hun gedrag je grootste valkuil. Vanuit frustratie neem je de verkeerde beslissingen. Moeilijke mensen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Probeer het te zien als een spel. Kijk hoe je iemand, zoals in bovenstaande voorbeelden, met een verrassende zet op een ander been kunt zetten. En voor alles: doe het niet om te manipuleren, maar met de oprechte bedoeling om mensen en daarmee het bedrijf te helpen.

Leestips

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*