Mindful of Mindless?

‘No matter what you are doing you either do it mindful or mindless.’

Herken je dit: je rijdt auto en plotseling ben je 15 minuten en heel veel kilometers verder in de tijd. Ogenschijnlijk zonder dat je met je aandacht bij het rijden bent geweest, heb je op de automatische piloot gereden. Je deed wat nodig was maar je gedachten waren heel ergens anders.

Een typisch voorbeeld van mindless zijn. Mindless wil zeggen dat je handelt vanuit routine, vanuit vertrouwen op ervaring, het bekende perspectief. Met alle gevolgen van dien wanneer de verkeerssituatie plotseling verandert en de situatie om iets heel anders dan routine vraagt.

De tegenhanger van mindless is mindful, oftewel bewust aanwezig zijn. Mindfulness betekent vanuit een open en vriendelijke houding ‘zijn’ bij wat er nu is. Zonder te oordelen, dingen uit de weg te gaan of meegezogen te worden in de hectiek van de dag. Aanwezig zijn in het moment. Opmerkzaam zijn. Het betekent ook emoties als blijdschap, verbaasdheid, woede of irritatie ervaren in het moment. Zonder er meteen iets mee te willen of te moeten. En zonder het te hoeven begrijpen of te hoeven uiten.

Wat betekent het om écht aanwezig te zijn?

Aanwezig zijn in het moment betekent nieuwe dingen opmerken en dat kan ook tot onzekerheid leiden. We hebben de neiging ervoor te vluchten en bewaren liever de status quo. In plaats van te zoeken naar zekerheid (die de mindless kant voedt), zouden we de onzekerheid of twijfel die bij nieuws en verandering hoort, ook kunnen omarmen als iets positiefs. Alles is immers veranderlijk.

Wat we ook doen in werk, vrije tijd, thuis, bij vrienden, mindful leven maakt ons sterker. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Wanneer we meer mindful zijn en handelen heeft dit direct een positief effect op onze prestaties, psychologisch welbevinden en fysieke gezondheid.

Er zit muziek in!

In verschillende onderzoeken is getoetst hoe positieve effecten van mindfulness zichtbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Eén van die onderzoeken richtte zich op de vraag of mindfulness hoorbaar zou zijn in muziek die mensen maken. Een groep klassieke muzikanten werd hiertoe in tweeën gesplitst. De ene groep kreeg de opdracht om een muziekstuk te spelen op exact dezelfde manier zoals zij dit eerder hadden gedaan (de mindless-groep die routinematig handelt). De andere groep muzikanten kreeg de opdracht hetzelfde muziekstuk ten gehore te brengen en er allemaal zelf iets nieuws aan toe te voegen, op hele subtiele wijze die zij alleen zouden opmerken (de mindful-groep)*.

Opmerkelijk in de bevindingen was dat niet alleen de muzikanten zelf het spelen van de muziek op de tweede manier veel aangenamer vonden, maar ook dat het publiek die tweede manier veel hoger waardeerden. Opvallend is dus, dat wanneer ieder individu op zijn eigen manier mindful is, dit ook tot een superieur groepsresultaat leidt. In plaats van ‘muzikale chaos’ leidde het tot een betere groepsprestatie, een belangrijk inzicht in het kader van leiderschap.

Hoe kun je meer mindful zijn?

Mindful zijn is het vergroten van je opmerkzaamheid. Aanwezig zijn in het hier en nu en accepteren zoals het is. En dat kun je trainen, zoals een spier. Bewust handelen, even pauze nemen of meditatie zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Maar je hoeft niet per se urenlang stil te zitten op een kussentje om te mediteren. En je hoeft er ook niet voor op een mooie plek in de natuur te zijn. Oefenen kan overal. Je ademhaling is een belangrijk anker om je in het hier en nu te brengen en je ademhaling heb je altijd bij je. Ook allerlei dagelijkse handelingen zoals douchen, tanden poetsen, koffie drinken of autorijden kun je op een mindful manier doen en is ook een vorm van meditatie. In het bedrijfsleven wordt meditatie inmiddels als gangbaar middel ingezet om stress te verminderen en prestaties te verbeteren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de kracht van mindfulness of wil je eens van gedachten wisselen hoe het voor jou of jouw organisatie van betekenis kan zijn? Neem gerust contact met ons op.

Monique Beerens: 06 – 4344 5550 – monique@courius.com
Nynke Pacanda: 06 – 2222 7700 – nynke@courius.com

Minfull-of-mindless

*Bron: Prof. Ellen J. Langer, Harvard University

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*