Reduceer geestelijke verontreiniging voor een gezonde werkplek!

Er is terecht veel aandacht voor milieuverontreiniging. Onder meer onze drang naar (goedkope) luxe en hebzucht leiden ertoe dat de natuurlijke balans in de natuur steeds verder wordt verstoord. Denk maar eens aan het opwarmen van de aarde en het smelten van eeuwenoude ijskappen, de toenemende droogte (ook in Nederland) en de impact van verhoogde stikstofconcentraties en andere chemische verbindingen in de lucht en in de grond. Ook zijn er nog fabrieken die hun chemisch afval dumpen in omliggende rivieren en dragen wij als consumenten bij aan de verontreiniging door ons consumptiegedrag. Niet voor niets is de overheid gestart met een campagne om kapotte apparaten te repareren in plaats van ze ‘gewoon’ weg te gooien. En wat te denken van de ‘plastic soep’ die ronddrijft in de oceanen?

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen is hot topic

Dat de milieuverontreiniging verstrekkende gevolgen heeft voor onder meer het klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid is duidelijk. Terecht dat bedrijven dit thema dan ook vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid (of omdat de overheid het afdwingt) op de zakelijke agenda hebben geplaatst. Geweldig, maar … ik zou ervoor willen pleiten dat bedrijven naast dit thema ook het thema geestelijke verontreiniging een prominente plaats gaan geven.

Nieuwe reclamesticker nodig: NEE tegen geestelijke verontreiniging

Aan hoeveel reclame word je dagelijks blootgesteld? De schatting is dat je momenteel zo’n 5.000 reclames per dag ziet. En dit aantal neemt nog steeds toe. Je wordt bestookt met gadgets die je denkt te moeten hebben, merkkleding die je wilt dragen om erbij te horen, werken aan een slank lichaam want dat is de norm, kies voor exotische vakanties want die maken je gelukkig, et cetera. Er ontstaat een verlangen en een geloof dat je pas echt gelukkig wordt als je deze producten koopt. Tot die tijd heb je een soort van ok leven, maar het is niet compleet. En het ergste ervan … mensen geloven dit verhaal ook nog. Dit ‘geloof’ wordt je dagelijks verteld door de vele reclames die je ziet en de mensen om je heen die ook in dit verhaal van de reclames zijn gaan geloven.

Negatieve maatschappelijke impact

Gaat het de bedrijven die de reclames betalen echt om jouw persoonlijk geluk? Nee, over het algemeen niet. Via de reclames willen ze jou aanzetten tot het uitgeven van je geld aan hun producten zodat ze meer winst maken en de economie groeit. Wat doet dat met de samenleving, de verbroedering, het ‘wij’-gevoel, et cetera? Wat mij betreft niet veel goeds. En dan te bedenken dat deze vorm van geestelijke verontreiniging ook nog eens volledig legitiem is. Moet deze verontreiniging niet aan banden worden gelegd? Moet er een verplichting komen voor bedrijven om in plaats van de consumptiemaatschappij te stimuleren en te verheerlijken, ze te dwingen bij te dragen aan het promoten van de circulaire maatschappij?

Geestelijke verontreiniging op de werkplek

Niet alleen reclame draagt bij tot geestelijke verontreiniging. Ook hoe binnen bedrijven wordt omgegaan met medewerkers heeft invloed op hun gemoedstoestand. Worden ze gezien en behandeld als een stel handen om de taken uit te voeren waarvoor ze zijn aangenomen met hun salaris als ruilmiddel? Oftewel niet te veel zelf denken graag, doe wat je wordt gezegd, zorg dat je je KPI haalt, je bent slechts een radartje in het geheel, hoezo een compliment want je krijgt toch al salaris en inderdaad jouw status is lager dan die van de grote baas. Het beïnvloedt hoe je kijkt naar jezelf, naar de ander, naar je team, naar je organisatie en naar de wereld. Het leidt tot geestelijke verontreiniging en geeft waarschijnlijk niet echt het gevoel dat je zinvol werk hebt. Ik snap prima dat je daar depressief van kunt worden en je je dagelijks naar je werk moet slepen. Dat kan en moet anders!

Emotioneel gezonde werkplek

Hoe anders is je gevoel als je leidinggevende en je collega’s jou oprecht om je mening vragen en bereid zijn te luisteren en ernaar te handelen. Dat je binnen je takenpakket autonomie ervaart en complimenten én erkenning krijgt voor wat je doet en voor wie je bent. Dat er niet alleen naar winst wordt gestreefd maar ook naar geluk en dat er gesproken wordt over je ambitie én je dromen. Of dat er een psychologisch veilige omgeving is waarbij een stevige discussie kan plaatsvinden en mensen tegelijkertijd kwetsbaar zijn. Oftewel, het streven naar een emotioneel gezonde werkplek met een balans tussen succesvol resultaten neerzetten en relaties opbouwen tussen mensen die voldoening ervaren. Waar werk jij het liefste, bij de geestelijk verontreinigde of de emotioneel gezonde werkplek?

Ja maar…

Is de emotioneel gezonde werkplek mogelijk of is het slechts een utopie? Wat ons betreft is het antwoord simpel… het is mogelijk en bestaat ook daadwerkelijk. Vanuit COURIUS hebben we dat regelmatig gezien en dragen we bij om zo’n omgeving te realiseren. Wil jij dat ook? Dan begint de verandering daartoe bij jou en je team. Wat denken, voelen, zeggen en doen jullie in de samenwerking met elkaar en klanten? Zetten jullie het onderwerp geestelijke verontreiniging versus emotioneel gezonde werkplek op de zakelijke agenda? Willen jullie daarin een spiegel voorgehouden krijgen, vraag dan een teamscan aan (t.w.v. 450 euro) waarvan we er 5 per maand weggeven om bij te dragen aan die emotioneel gezonde werkplek.

Wij kijken ernaar uit om het gesprek met je aan te gaan, rechtuit en 100% vertrouwelijk!

Wil je hier eens over van gedachten wisselen?

Reageer met je vraag of observatie. Of neem contact op. Onze business coaches bieden je graag een luisterend oor en geven je waardevolle feedback op je performance.

 

0 antwoorden

    Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *
    *