Met autoriteit krijg je dingen wel gedaan

Goede leiders sturen op basis van inhoud en zetten geen machtsmiddelen in. Hoe ontwikkel je jezelf dan tot autoriteit?

Een autoriteit zijn en macht uitoefenen zijn twee fundamentele manieren van leidinggeven. Je herkent deze stijlen meteen, zowel bij ministers, ceo’s op televisie of managers op de werkvloer. Macht gebruiken betekent simpelweg op je strepen gaan staan, en die uitdrukking komt niet toevallig uit het leger. Macht gebruiken is bevelen geven. Het enige wat je er voor nodig hebt is een hiërarchisch hogere positie dan degene aan wie je iets beveelt, of van wie je iets vraagt.

Daar tegenover staat autoriteit. Een autoriteit zijn, is gebaseerd op inhoud. Je laat zien dat je je verdiept hebt in het werk en dat je begrijpt wat er moet gebeuren. Je hoeft niet per se alles zelf te kunnen, maar je weet wat er moet gebeuren en je kan het aan anderen uitleggen.

My way or the highway?

Van deze twee leiderschapsstijlen is een autoriteit zijn de enige duurzame. Macht werkt wel op de korte termijn, dat is de kracht van de hiërarchie. Maar in een crisissituatie red je het er niet mee. Dan blijkt namelijk dat je met macht geen loyaliteit opbouwt. Met autoriteit wel. Anders gezegd, in een crisis kiezen mensen liever voor de highway. Daar sta je dan met je macht.

Never tell people how to do things. Tell them what to do
and they will surprise you with their ingenuity.
George S. Patton

Programmeer-uren

Hoe werkt dit in de praktijk? Neem een IT-project, een klassiek voorbeeld van een project dat je op twee manieren kan managen. Je kan programmeurs simpelweg opdragen wat er moet gebeuren en hoeveel tijd ze ervoor hebben. Maar je weet al wat er dan gebeurt: ze komen twee weken later terug met de boodschap dat ze meer uren nodig hebben. Hoeveel uren? Tsja, dat hangt ervan af…

De controle kwijt

Op dat punt ben je alle controle over het project kwijt. Het enige wat je nog kunt doen is tijd en geld ertegenaan gooien en hopen dat het goed komt. Paniekvoetbal. Er is echter ook een ander scenario: zorg dat je je verdiept hebt in IT. Niet om zelf programmeur te worden, maar wel om de technische taal zo goed te spreken dat je:

a) het project snapt

b) aan een programmeur kan uitleggen wat je wil

Dan verloopt een discussie over uren heel anders.

Werk aan je autoriteit

Hoe ontwikkel je autoriteit? Simpel: verdiep je in je product of dienst, en verdiep je in je mensen. Stel vragen, net zo lang tot je echt snapt wat iedereen doet. Het resultaat is dat je meer controle hebt over projecten, minder voor verrassingen komt te staan en een betere leider wordt. Je wordt meer gewaardeerd door je mensen, omdat je ze op hun eigen vakgebied kan aanspreken, met ze mee kan denken en zo beter beslissingen kan nemen. Je krijgt er meer respect door en krijgt dus meer gedaan. En daar gaat het allemaal om als manager: dingen gedaan krijgen.

Dit artikel verscheen eerder op mt.nl  

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*