Meditatie – 6 veelgemaakte fouten

Er is een reden dat veel topleiders mediteren, daar hebben we al eerder over geschreven. En jij, ben je ook begonnen? Maak jij daarbij deze 6 veelgemaakte fouten? Ontdek hoe je ze voorkomt en oplost om meer uit je meditatie te halen.

Meditatie fout 1: Zomaar gaan zitten

Mijn meditaties zijn zoveel beter geworden zodra ik dit inzag. Toen ik pas begon met dagelijks mediteren ging ik gewoon zitten. En na een tijdje werd ik onrustig. Ik had geen zin meer, stond op en ging verder aan mijn dag. Dat werkt niet. Want deze onrust is juist datgene dat je in je meditatie wilt overwinnen. Achter die onrust ligt de kalmte die je verlangt.

Ik kreeg de tip om altijd te gaan zitten met een timer. En met mezelf af te spreken te blijven zitten totdat de timer af gaat. Wat er ook gebeurt in je hoofd. Hoezeer je je ook verveelt en hoe graag je ook wilt stoppen, je blijft zitten tot de timer af gaat. Dit helpt je heel snel je ongeduldigheid te overwinnen.

Meditatie fout 2: De verkeerde houding kiezen

Als ik ga liggen dan val ik in slaap. Lekker, maar niet het soort meditatie waar ik naar zoek. Oftewel, mediteren in de verkeerde houding werkt niet. Je krijgt pijn, je been gaat slapen, je voelt je ongemakkelijk en wilt stoppen. Zoek een houding die goed voelt voor jou, ook al is deze anders dan de traditionele meditatie-houding.

Ik merk dat ik het best mediteer als ik iets onder mijn billen leg. Mijn favoriete houding is zitten op een yoga blok, met mijn benen langs mijn lichaam en mijn tenen naar achteren. En wat is jouw favoriete houding? Zoek een houding waarin jij je goed voelt, en waarin je merkt dat je vooruitgang maakt. Ook als die houding ongebruikelijk is.

Meditatie fout 3: Je laten meeslepen in het konijnenhol

Zodra je ‘stopt met denken’ slaat je brein op hol – daar kun je op wachten. Er komen gedachten boven, en vaak zul je merken dat je wordt meegesleurd met deze gedachten. Bijvoorbeeld, bij mij ontstaan onder meer de volgende gedachten:

 • Oh, ik moet straks niet vergeten dat mailtje te beantwoorden.
 • Hmm, wat zal ik schrijven?
 • Ik wil helemaal geen mail beantwoorden.
 • Misschien moet ik weer eens iets lezen over hoe ik beter met m’n mail kan omgaan.
 • Niet vergeten om straks even te Googlen.
 • Misschien kan ik er ook iets over schrijven op soChicken.
 • Of heb ik er al over geschreven?
 • Misschien kan ik die oudere post bijwerken.
 • Misschien moet ik alle oude posts bijwerken.
 • Hoop werk. Daar heb ik geen zin in.
 • Etc.

Dit is het konijnenhol. De ene gedachte sleept je mee in de andere gedachte. En voor je het weet besteed je tien minuten aan het ontwikkelen van een projectplan. En kom je meer gespannen uit je meditatie dan je erin ging.

Je zult denken, je zult meegesleept worden. Maar probeer alert te zijn. Zodra je door krijgt dat je denkt, breng je aandacht dan direct terug naar je ademhaling. Zo stop je het konijnenhol en kom je weer terug in het moment. Adem in, adem uit. In, uit. In, uit. Simpel.

Meditatie fout 4: Allerlei wonderen verwachten

Meditatie brengt je allerlei goede dingen. Maar de meeste resultaten zijn klein en subtiel. Zoals je auto voelt nadat hij zijn APK heeft gehad. Alles loopt iets soepeler, er is minder weerstand.

Maar zoals je vertrouwde hatchback niet terug komt als een sportwagen, zo zullen je meditaties niet plotseling alles veranderen. De ene dag gaat het geweldig en voel je je super kalm. De andere dag heb je het idee dat het geen nut had. En dat is zoals het is. Verwacht vooruitgang, meer rust, helderheid, liefde, productiviteit en mindfulness. Verwacht geen spirituele verlichting.

Elke meditatie is één steentje. Verlichting is de Mont Blanc. En als je genoeg steentjes blijft stapelen, dan kom je er vanzelf. Maar wees niet teleurgesteld als je na een week mediteren geen dramatische resultaten ziet. Geef het de tijd. Voel je je ongeduldig? Prima – ga mediteren.

Meditatie fout 5: Je afvragen of je het goed doet

Meditatie is simpelweg stil zijn, en je aandacht focussen op je ademhaling. Dat kun je doen in een retreat in de Himalaya, op een bankje in de tram, achter je bureau, in je woonkamer of in de rij bij de kassa. En het is allemaal goed.

Heb je een kwartier gemediteerd en wordt je hoofd niet stil? Prima. Blijkbaar zit je hoofd erg vol. En als je niet had gemediteerd was het nóg drukker geweest. Krijg je het niet voor elkaar om de timer uit te zitten? Het is zoals het is. Met elke sessie train je je geduld. Volgende keer zal het misschien beter gaan.

Val je steeds in slaap tijdens je meditatie? Geen probleem. Blijkbaar heb je je rust hard nodig. Hoe meer je rust, des te beter het later zal gaan. Maak je niet druk. Hoe meer je mediteert, des te minder sterk je drang naar perfectie zal worden. En hoe sterker je jezelf en je leven gewoon kunt accepteren zoals het is. :)

Meditatie fout 6: Niet mediteren om ‘redenen’

Dit is de enige echte ‘fout’ die je kunt maken. Mediteren werkt alleen als je daadwerkelijk mediteert. Het liefst elke dag. En merk je dat je wel wilt mediteren maar dat het tóch niet gebeurt? Gooi dan je lat omlaag. Probeer niet twintig minuten te zitten. Begin bij 2 minuten. Zet gewoon je timer op 2 minuten. Ga zitten. Adem heel bewust in en uit totdat de timer gaat, en ga verder met je dag.

Doe dit morgen opnieuw. En overmorgen opnieuw. En zodra je voelt dat je er klaar voor bent, zet je timer dan iets langer. Misschien 3 minuten, misschien 5. Doe wat goed voelt voor jou. Zolang je het maar doet. Want, kort mediteren is altijd beter dan niet mediteren.

Dit artikel verscheen eerder op Sochicken.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*