Medewerkers zijn allereerst mensen!
We leven en werken steeds meer in een dienstenmaatschappij. Daarin is het zaak de ander niet ‘alleen maar’ als een betalende klant te zien. Ook draait het niet enkel om het optimaliseren van de fabriek en het productieproces. Het gaat juist steeds meer om mensen: om wat jij de ander te bieden hebt, en wat die ander jou te bieden heeft, hoe je slimmer met elkaar kunt samenwerken, in hoeverre jullie elkaar wat gunnen. Met andere woorden: medewerkers, klanten, leveranciers zijn met name mensen. In elk contact met hen neem je jezelf als mens mee. Hoe meer jij jezelf daarin bent en kunt zijn, hoe groter de kans dat er ook een werkelijke verbinding tussen jullie plaatsvindt. En vanuit die verbinding worden ‘zaken gedaan’ en resultaten geleverd.
Contact komt voor contract
Inhoudelijk gezien moet een schriftelijke offerte natuurlijk op orde zijn, moeten de technische gegevens van geleverde diensten kloppen, en moet je tijdig leveren. Én tegelijkertijd geldt: contact komt voor contract. Bottomline is dat een potentiële opdrachtgever, een nieuwe werkgever óf een nieuwe medewerker jou – voordat hij met je in zee gaat – eerst in de ogen kijkt. De match tussen jou en de ander kan in termen van je profiel super zijn, de samenwerking op papier kan grootse vormen aannemen: als de klik en dus de verbinding uitblijft, gaat de deal niet door. In dat moment dat de ander je in de ogen kijkt, stelt hij vast: als ik in de toekomst problemen krijg met dit project/dit product/deze dienst, vertrouw ik jou dan dat je de problemen voor me oplost?
De leider als persoon
Wat voor opdrachtgevers geldt, gaat ook voor medewerkers op: zijn medewerkers bereid je te volgen? Deels gaat dat over jou als leider willen volgen ten aanzien van de inhoud die je presenteert en die je representeert. Deels gaat dat ook over de vraag: wil ik jou volgen als persoon?
Medewerkers zijn allereerst mensen
Je werkt met medewerkers (mensen dus). Je vraagt ze om oprecht te zijn, om transparant te zijn. Je wilt dat ze hun mening geven, dat ze zich uitspreken, ook en juist als dat pijnlijke of moeilijke inzichten betreft. Dan moet je daar ook zelf rolmodel in zijn. Authentiek zijn kun je niet aanleren. Je kunt wel weer opnieuw authentiek leren zijn, mocht je van je kern afgedreven zijn. Je bent meer dan je functionele rol. Je bent meer dan je formele functie.
Authentiek zijn
Wil je anderen leiden, dan moet je allereerst jezelf kunnen leiden. Al het leiderschap begint met zelfleiderschap. Al het vertrouwen begint met zelfvertrouwen. Al het onderzoek begint met zelfonderzoek. Alle observaties beginnen met zelfobservaties. Al het respect begint bij zelfrespect en al het doen begint bij doe-het-zelf. Dan komt de vraag op: ken jij jezelf? Wil je jezelf (opnieuw) ontdekken? Werk dan met een coach van COURIUS, wij dagen je uit (opnieuw) authentiek te zijn.
1 antwoord