Maken deze gewoontes je onbedoeld ongelukkig?

Iedereen heeft gewoontes. Sommige zijn bijzonder nuttig en zorgen ervoor dat je dingen gedaan krijgt, jezelf gezond en fit houdt en in verbinding blijft met de mensen om je heen.

Maar andere gewoontes kunnen je geluk onbedoeld in de weg staan. Welke van deze kleine gewoontes herken jij in je leven?

1. Jezelf naar beneden halen

Kijk, veel mensen doen dit en daardoor krijgen we het idee dat het heel normaal is. En het is misschien wel gebruikelijk, maar erg effectief is het niet. Als je worstelt met onzekerheid dan is het belangrijk dat je deze gewoonte afbouwt.

Er is een verschil tussen positief over jezelf denken en praten, en jezelf ophemelen. Je bent niet meteen arrogant en verwaand als je jezelf ziet als een waardevol en capabel persoon. Je kunt in jezelf geloven en nog steeds een leuk en sociaal mens zijn.

Haal jezelf niet naar beneden – haal jezelf liever omhoog. En doe hetzelfde met de mensen in je leven. Maak het je doel om jezelf en de mensen om je heen omhoog te halen, in plaats van iedereen klein te houden.

2. Constant zoeken naar vluchtig comfort

Als je niet zo goed in je vel zit is het verleidelijk om steeds te zoeken naar snelle oplossingen. Kleine gewoontes die je even een gevoel van blijdschap of verlichting geven. Maar weet dat dit soort gewoontes je leven op de lange termijn vaak juist minder goed maken.

Het is alsof je het gat steeds dieper en dieper graaft, waardoor het lastiger wordt om eruit te klimmen.

Dus steek je veel tijd in kleine gewoontes zoals social media, nieuws checken, porno kijken, ongezond eten, regelmatig drinken, roken, blowen, overmatig gamen, series bingen, eindeloos op YouTube hangen of andere onconstructieve gewoontes? Doe dan je best om ze af te bouwen.

Breng ze terug naar gemiddelde proporties of schaf ze volledig af. Daarmee zul je je geluk op termijn ondersteunen. Je maakt bovendien tijd vrij voor constructievere gewoontes die je helpen beter in je vel te komen.

“There is only one way to happiness and that is to cease worrying about things which are beyond the power of our will.”
Epictetus

3. Eindeloos piekeren en zorgen maken

Hoeveel problemen in je leven heb je opgelost met piekeren, wakker liggen, peinzen en het koesteren van een algemeen gevoel van zorgen?

Precies – geen enkele. Piekeren en je zorgen maken is een gewoonte die je leven veel minder leuk maakt, en tegelijkertijd helemaal niets wenselijks voor je doet.

Heb je veel last van negatieve gedachten? Begin dan met schrijven in je dagboek, maak lange wandelingen, ga sporten, praat met iemand, ga mediteren of zoek professionele hulp. Laat die gedachten niet rondhangen in je hoofd, maar schrijf ze liever van je af.

Maak een plan of bereid je voor op mogelijke uitkomsten, zodat je in ieder geval het gevoel van controle hebt. En cultiveer een beetje vertrouwen in het leven. Als je geen concrete aanleiding hebt om van het ergste uit te gaan, ga dan liever van het positieve uit. Dat is net zo onwaar, maar helpt je een stuk beter slapen.

Of lees deze tips over het ontwikkelen van positieve gedachten.

referenties business coaching COURIUS

4. Wachten op het perfecte moment

Welke dromen stel jij uit omdat je wacht op het perfecte moment? Voor jezelf beginnen, zwanger worden, emigreren, een sabbatical nemen en op reis gaan, een nieuwe baan zoeken of beginnen met daten – als je het wilt, waarom zou je dan wachten?

De kans is groot dat het magische perfecte moment nooit aanbreekt, en je veel van je dromen nooit zult realiseren. Hierdoor kun je later teleurgesteld raken en spijt krijgen. Terwijl je nu gewoon de kans hebt om aan je grootste dromen te werken.

Waarom zou je wachten? Er zijn altijd goede redenen te bedenken. Maar besef dat je leven ook over tien jaar voorbij kan zijn. Welke dromen wil je écht realiseren? Blijf niet uitstellen en afwachten – begin liever. Wie weet welke andere dromen er nog komen bovendrijven nadat je deze hebt waargemaakt!

5. Blijven hangen in tegenslagen en ellende

Ja – het leven kent tegenslagen. Soms gebeuren er dingen die je compleet uit balans zwiepen. En dat is zwaar. Het kost tijd om te helen en jezelf weer te vinden wanneer je een enorme dreun hebt moeten verwerken.

En tegelijkertijd kun je er niets aan veranderen. Het enige dat je kunt doen is accepteren wat is. En vanuit die basis kun je vooruit kijken en beginnen met het zetten van kleine stappen richting een betere toekomst.

Je hebt geen invloed op het verleden. Maar je kunt nu kleine dingen doen om je toekomst iets beter te maken. Al is het maar een wandeling maken, een vriendin opzoeken of een appel eten. Welke kleine stap kun jij vandaag zetten?

6. Steeds je momentum verliezen

Veel mensen beginnen onwijs enthousiast richting hun droomleven te werken, om vervolgens na een korte tijd alweer van de wagen te vallen. Herken je dit? Weet dan dat dit een recept is voor een laag zelfvertrouwen en veel teleurstelling.

Gun jezelf een wedstrijd die je kunt winnen. Verander niet steeds in zulke drastische stappen, maar maak de veranderingen zo klein als je kunt. Misschien lukt het je dan niet om in een maand vijf kilo te verliezen en kost het je een half jaar. Maar dat is oké – want bij de eerste aanpak zitten die kilo’s er na een jaar weer aan. Bij de langzame aanpak blijven de kilo’s de rest van je leven weg omdat je je levensstijl echt hebt aangepast.

Voorkom dat je steeds terugvalt door te veranderen in kleine stappen. Zo houd je je momentum vast, ervaar je minder weerstand en bouw je succes op succes. Zo voel je je geweldig over jezelf en voel je je veel gelukkiger.

7. Dingen belangrijker maken dan mensen

Hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk zijn je relaties het meest belangrijk in je leven. Als je jong bent lijkt dat vaak niet zo, omdat je druk bent met je leven opbouwen en carrière maken. Maar je kunt nog zo succesvol zijn en al je dromen waarmaken, als je relaties niet sterk zijn dan voel je je eenzaam en ongelukkig.

Daarom is het zo belangrijk dat je gedurende je hele leven fors blijft investeren in je relaties binnen je gezin, met vrienden en familieleden. Verdiep de relaties met je dierbaren door samen nieuwe herinneringen aan te maken en jezelf kwetsbaar op te stellen. En blijf je best doen om gedurende je hele leven af en toe nieuwe mensen te leren kennen.

Naarmate je ouder wordt vallen sommige mensen weg. Omdat ze verhuizen, overlijden of simpelweg omdat je uit elkaar groeit. Daarom is het belangrijk dat je er aan de andere kant nieuwe relaties tegenover zet die draaien om de zaken die je nu belangrijk vindt.

Door te investeren in goede, open en betekenisvolle relaties verzeker je je toekomstige geluk. Juist in de tijden dat je leven iets minder lekker loopt en je mensen nodig hebt om op terug te vallen.

Dit artikel verscheen eerder op sochicken.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*