Maak beter gebruik van je opperbrein

Je brein is qua omvang gemiddeld 1,4 kilo. Dat is ongeveer 2% van je lichaamsgewicht bij een gewicht van 70 kilo. En wist je dat 20 procent van je lichaamsenergie naar dat brein gaat? Dus 20% van je energie bedient 2% van het lichaamsgewicht. Voor je lichaam, voor overleving en voor je welzijn is het brein van superbelang! Ook je eigen gedrag heeft invloed op je brein en… op je opperbrein.

Ben jij je bewust dat je brein zo belangrijk is?

Wat doe jij dagelijks om goed voor dit belangrijke orgaan te zorgen? De meeste mensen die ik spreek zijn zich onvoldoende bewust van dat dit deel van het lichaam zoveel energie kost en ze hebben weinig kennis hoe ze het brein fit kunnen houden. Omdat ze deze kennis ontberen benutten ze het brein onvoldoende waardoor ze een minder fit brein hebben. Hierdoor laten ze veel kansen liggen, en is de kans op ziektes en minder welbevinden groter! Ook bedrijven laten hierdoor kansen liggen. Optimale inzet van het brein kan echt het verschil maken. Ben jij fit-for-the-job?

Prefrontale cortex: je opperbrein

Ken je het gevoel dat je na een lange dag werken, minder fris kan denken? Dit komt omdat de resources voor het denkgedeelte van het brein op zijn. Dit gedeelte heet de prefrontale cortex. Soms wordt dit ook wel het opperbrein genoemd. Dit deel van het brein hebben wij nodig bij plannen maken, te denken, aandachtig bezig zijn etc. Het opperbrein heeft ook voldoende energie nodig om te functioneren.

Begrijpelijk geeft het lichaam hier niet de eerste prioriteit aan. Het lichaam zal eerst zorgen dat de cruciale onderdelen van het brein voldoende voedingsstoffen zal krijgen, zoals de hersenstam. De hersenstam bestuurt belangrijke levensfuncties als temperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Men zegt wel dat van de 20% er weer 20% gebruikt wordt voor het opperbrein. Dat is dus zo’n 5 %. Als andere delen van het brein extra energie nodig hebben, wordt dit onttrokken aan het opperbrein.

Psychologische veiligheid

Als iemand zich niet veilig voelt op het werk, zal het brein vooral bezig zijn met overleven. Om te overleven zullen specifieke delen van het brein extra energie krijgen: het limbisch systeem en de hersenstam. Dit gaat ten koste van energie voor het opperbrein. Hierdoor gaan mensen minder goed functioneren.

Stress

Een bepaalde hoeveelheid stress is prima voor het brein. Het brein heeft uitdaging nodig. Echter de hoeveelheid stress kan ook te veel zijn. Hierdoor kan je brein in de overlevingstand terecht komen. Dan gaat de meeste energie naar het “overlevingscentrum” en gaat er te weinig energie naar het opperbrein. Terwijl de oplossing daar ligt! Als het opperbrein voldoende energie krijgt, en voldoende adequaat geprikkeld wordt, kan dit deel van het brein je leren om beter met stress om te gaan. En om je daarbij te helpen hebben we 7 tips op een rijtje gezet om te leren omgaan met negatieve mensen.

Het opperbrein in relatie tot stress en veiligheid

Het opperbrein kan keuzes maken. Het kan je helpen om te beslissen hoe je met stress om kunt gaan. Of het kan je helpen om effectief om te gaan met een onveilige situatie. En het kan je inspireren. Dus het is super belangrijk dat je zorgt dat dit deel fit blijft! Een fit opperbrein kan het verschil maken.

Fit opperbrein

Afgelopen maanden heeft in het teken gestaan van het schrijven van mijn nieuwe boek: Menselijk leiderschap. Op een gegeven moment merkte ik dat ik gedrag ging vertonen dat paste bij de symptomen van te veel stress: ik ging dingen uitstellen, ik maakte gekke grammaticale fouten, ik was te moe. Gelukkig herkende ik dit. Ik ben gaan zorgen dat ik een fitter opperbrein kreeg. Ik ben meer gaan slapen. Daarnaast ben ik gaan rennen. Vrij snel merkte ik dat ik mijn oude aandacht terug kreeg. Het is bekend: voldoende beweging zorgt voor een fitter opperbrein. Er zijn nog veel andere mogelijkheden om je opperbrein fit te houden. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness en meditatie. Er is een reden waarom topmanagers mediteren!

Tot slot

We hebben in Nederland altijd veel aandacht voor gezond leven en gezond lichaam. Helaas is er nog weinig aandacht voor een fit opperbrein. Ik ben er van overtuigd dat bedrijven hier veel kansen (=breinkracht) laten liggen.

Dit artikel verscheen eerder bij De Valk Leadership Company

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*