M.

Je zult maar de baas van 007 zijn. De man die zich met een ‘licence to kill’, dodelijke gadgets en losse handjes door het werkende leven beweegt. En die ter ontspanning en uiteraard in het licht van de missie de ene vrouw na de ander verslindt. Judi Dench in haar rol als M., de baas van James Bond, is mijn lichtend voorbeeld.

M. is streng, recht voor haar raap, met gevoel voor humor én rechtvaardigheid. Af en toe knijpt ze een oogje dicht, omdat ze nu eenmaal gevoelig is voor de jongensachtige charme van James Bond. Juist dat maakt haar zo’n intrigerende leider met een mix van zakelijkheid en vrouwelijkheid.

Ze is helder als het gaat om het stellen van kaders en plaatst het grotere belang van elke missie centraal boven de menselijke risico’s. Daarbij laat ze geen enkel misverstand bestaan over doelstelling en target (“slechterik uitschakelen om de wereld te redden”) en geeft vertrouwen als het gaat om de wijze waarop 007 zijn missie wil uitvoeren.

Ik vind haar een leider met karakter, die zich bewust is van haar rafelranden. Ze is soms wat knorrig en heeft een hart van goud. Dat weet ze en daar maakt ze ook gebruik van; een succesfactor als het gaat om leiderschap. Ze verschuilt zich nooit achter procedures. Stiekem is ze verliefd op Bond. Al laat ze dat zelden merken en is er ook stellig van overtuigd dat het haar aansturing van hem onder geen voorwaarde beïnvloedt. Juist die illusie maakt haar zo charmant. Elke keer is ze opgelucht als Bond weer heelhuids terug ‘op het nest’ is. Een wijze vrouw en een wijf met ballen. En dat is een groot compliment.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*