Loslaten als managementvaardigheid
A good traveler has no fixed plans and is not intent on arriving. – Lao Tzu.
Bovenstaande quote is 1 van mijn favoriete quotes. Deze geldt niet alleen voor reizigers, maar is wat mij betreft ook toepasbaar op verbindend leiderschap. Hoe paradoxaal dat wellicht ook klinkt, het behelst een wijsheid en een opdracht. Hoe kun je loslaten als managementvaardigheid zien?
Hoe benut je als leidinggevende het moment om een nieuw zaadje te planten en het vervolgens iedere dag met liefde te verzorgen? Om daarbij eveneens het resultaat dat jij voor ogen hebt los te laten in het vertrouwen dat wat ontstaat goed zal zijn? Soms leidt dat tot een enorm intern conflict. Waar ligt het kantelpunt tussen initiatief nemen, loslaten en achteroverleunen? Een pasklaar antwoord is er niet. Het is daarom goed om te weten dat, met het brein in gedachten, loslaten een cruciaal onderdeel is van leiderschap. Loslaten is een bestaand mechanisme van ons brein.
Wat ik daarmee bedoel? Je kent vast wel het gevoel van loslaten. Of het drukkende gevoel als dat er NIET kan zijn. Ervaar je als leidinggevende vaak het gevoel van druk dat je moet presteren en alle ogen op je gericht zijn? Stel je dan eens voor dat die druk verdwijnt. Dan kun je je ook voorstellen dat je zonder die druk veel meer vanuit kracht kunt spreken.
‘Be a leader, not a boss’
Een moderne manager laat zich niet leiden door deze druk, die extern of intern getriggerd kan zijn. Een moderne manager weet prima met deze druk om te gaan. Een moderne manager geeft – ook aan virtuele teams – leiding vanuit kracht in plaats van macht. Om vanuit kracht te handelen dien je je macht en machteloosheid los te laten. Daarom is loslaten zo cruciaal voor jou als moderne manager.
De ervaren dagelijkse druk is geconditioneerd
De dagelijks druk die je ervaart is gebaseerd op een proces in ons brein. We hebben een conditionering, een manier van automatisch handelen ontwikkeld. Deze conditionering zie je terug in je brein. De ervaren druk om op een bepaalde manier te ‘zijn’, ontstaat omdat ons brein probeert ons geconditioneerde ‘zijn’ in stand te houden. Ons brein houdt niet van veranderen, terwijl je eigenlijk merkt en wel weet dat je het anders moet doen. Je innerlijk weten probeert je te vertellen: het moet anders. Maar het brein wil niet veranderen. Het anders doen zal alleen maar lukken als je kunt loslaten.
Je conditionering bestaat uit een discreet evenwicht tussen je hoofd-, je hart- en je buikintelligentie. Tussen denken, voelen en handelen. Bij het denken gaat het om je overtuigingen, hoe je denkt te (moeten) zijn. Bij het voelen gaat het om je dagelijkse emoties. Je kunt gefrustreerd, boos of verdrietig zijn. Maar ook trots en blijdschap zijn emoties die je kunnen vergezellen. Tot slot bestaat de conditionering ook uit je handelen. We hebben een basismanier hoe we handelen.
Krachtig leiderschap door los te laten
Loslaten kun je vanuit de drie bovengenoemde ‘intelligenties’ doen. Je kunt loslaten vanuit je denken, vanuit je voelen en vanuit je dagelijkse handelen.
1. Loslaten vanuit het denken (hoofdintelligentie)
Dit betekent dat je vooral moet loslaten dat je bepaalde overtuigingen hebt, hoe je eigenlijk zou moeten zijn. Een dergelijke belemmerende overtuiging kan bijvoorbeeld zijn: “Als manager moet ik altijd bereikbaar zijn en klaar staan voor mijn mensen omdat ze op mij moeten kunnen bouwen en vertrouwen”.
2. Loslaten vanuit emoties (hartintelligentie)
Emoties vormen de kern van de belemmering van het loslaten. Emoties is letterlijk ‘energie in beweging’: e- motion. Ze manifesteren zich heftig, en zorgen vaak voor allerlei niet-helpende gedachten. Het is de geaccumuleerde druk van emoties die onze gedachten voeden. Deze gedachten geven ons allerlei excuses en redenen waarom we niet hoeven te veranderen. Om wel in actiemodus te komen en bereid te zijn zaken anders aan te vliegen, dienen we dus deze emoties te herkennen en deze vervolgens los te laten. Laat de emoties de emoties. Volg ze niet maar laat ze stromen en wacht tot ze afvlakken voor helder perspectief op wat je beste strategie is.
3. Loslaten vanuit handelen (buik intelligentie)
Soms zal je gewoonweg je oude manier van handelen los moeten laten om deze te vervangen door een nieuwe manier van handelen. Makkelijk gezegd, maar moeilijker om te realiseren. Je bent nu eenmaal zo vertrouwd geraakt aan je standaard manier van doen. Maar ook hier geldt, als jij je bewust bent van je patroon, dan ontstaat keuzevrijheid.
HOE doe je dat : loslaten?
Loslaten kun je alleen door het gewoonweg te doen. Simpeler gezegd dan gedaan. We houden nu eenmaal graag vast aan zoveel dingen. Dingen die ons frustreren, dingen die in onze ogen beter gedaan of georganiseerd kunnen worden. Kleine dingen die stresshormonen door ons lichaam jagen. En dat terwijl we vaak zo weinig kunnen veranderen aan deze dingen. We houden ze in ons hoofd, we blijven ermee bezig, maar we kunnen er niets mee. Dit vasthouden bezorgt stress en frustratie. Loslaten (mindfulness helpt daarbij heel goed) is de elegante en rustgevende oplossing.
Ik hoor je nu denken: ‘Heel wijs en spiritueel allemaal’. Maar hoe krijg je dat loslaten dan voor elkaar? Natuurlijk maak je je druk om grote problemen. Dingen die een wezenlijke impact hebben op je leven, je targets, je team. Maar weet je dat het juist al die kleine dingen zijn waar we ons druk over maken die het onnodig moeilijk voor ons maken? Ook voor je team om productief en positief te zijn in coronatijd en op afstand. Dat is veelal op te lossen met verwachtingsmanagement. Dus laat ze gaan, die verwachtingen. Je wilde eigenlijk meer taken afronden vandaag: loslaten. Je vindt dat je team meer had moeten presteren vanuit huis en de voortgang van zaken laten weten: loslaten.
No big deal!
Ontspan. Adem in, adem uit. De wereld valt echt niet uit elkaar als jij je er geen zorgen meer over maakt. Sterker nog, de wereld wordt er waarschijnlijk leuker op. Zeker voor jou en je team. Natuurlijk pakt het werkleven niet altijd alleen maar geweldig uit als je de controle loslaat. Maar in dit geval laat je ook de controle niet los. Je laat je drang naar controle los, want controle heb je sowieso niet 100 procent op je team (en moet je ook niet willen). Stop dan met verlangen dat het anders was. En omarm de realiteit.
Cup a Soup wijsheid: “om mensen te houden moet je van ze houden”
Het omarmen van de realiteit betekent dat je je drang naar controle loslaat. Dat je het accepteert zoals het komt en het durft te omarmen, ook al bevalt de uitkomst je niet. Dat geeft je ontzettend veel rust. En als je rustig en kalm bent, is het veel eenvoudiger om blij en vrolijk te zijn. En als je kalm en blij bent, zul je merken dat het leven ineens véél makkelijker aanvoelt EN dat je team veel pro-actiever is vanuit huis omdat je ze de kans biedt hun verantwoordelijkheid te nemen en betrokkenheid bij de zaak te tonen. Dan voelt het veel meer alsof je je met de stroom laat meevoeren, in plaats van dat je er constant tegenin zwemt. Win-win. Daarom sluit ik graag af met de volgende wijsheid “Om mensen te houden, moet je van ze houden, en daarbij de controle loslaten”
(dit artikel kwam tot stand vanuit de bronnen: sochicken.nl & De Valk Leadership Company)
Wil je nog wat meer verdiepende tips?
Omdat het vandaag Coworking Day is waarop verbinding met je teamleden en andere collega’s extra aandacht mag krijgen, doen we je graag iets extra’s cadeau. Dit gratis E-Book geeft inzicht in de 12 geheimen die teams consequent toepassen om SUCCESVOL te worden en te blijven. Wil je meer horen hoe je ook in het samenwerken met virtuele teams de verbinding kunt optimaliseren (zonder te zeer te controleren), neem dan contact met ons op over de mogelijkheden om een webinar of online teamsessie op maat te organiseren voor je team door Managing Partner Marco Buschman, auteur van o.a. bestseller Verbindend Vermogen en The Connection Quotient.
0 antwoorden