Levensdoel, waar ga jij ECHT voor?
‘Zoudt u mij misschien kunnen zeggen welke kant ik uit moet gaan?’
‘Dat hangt er nogal van af waar je heen wilt’, zei de Kat.
‘Het kan me niet schelen waar ik heen ga’, zei Alice.
‘Dan geeft het ook niet veel welke kant je uit gaat’, zei de Kat.
‘Zolang ik ergens terechtkom’, voegde Alice er ter verduidelijking aan toe.
‘O, je komt zeker wel ergens’, zei de Kat, ‘als je maar lang genoeg loopt.’
(uit Alice in Wonderland van Lewis Carroll)
Je tijd is beperkt, dus besteed hem goed. Wat daarbij ‘goed’ is, is een persoonlijke beleving. Dat begint met het formuleren van een levensdoel. Wat streef je na ten aanzien van je werk, je relatie, de samenleving, of bijvoorbeeld je werk-privébalans? Hoe tevreden ben je over je houding, je gedrag, je emotionele stabiliteit, je kracht, je hulpvaardigheid, et cetera? Dit soort vragen helpen je om meer zicht te krijgen op je levensdoel en om te evalueren hoe het lukt om daar invulling aan te geven. Afhankelijk van je antwoorden betekent dat: in actie komen. Dan wel om je levensdoel te formuleren en uit te spreken, dan wel om activiteiten in gang te zetten om je levensdoel (nog meer) mee te realiseren.
Het formuleren van je levensdoel is een zoektocht die inspiratie en transpiratie kost. Hoe meer tijd en aandacht je hieraan besteedt, des te krachtiger deze wordt. Tot je op een punt komt dat jij je levensdoel niet meer ‘niet kunt weten’ en je ernaartoe wordt getrokken.
In beweging komen
Op het moment dat je gezond bent, de rekeningen betaald worden, je een gelukkige relatie hebt, fijn werk verricht, et cetera, voel jij je goed. Dan is het relatief eenvoudig om daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor het nadenken over en het realiseren van je levensdoel. Althans, als je daarvoor kiest. De omstandigheden zijn gunstig om met lef en met ondersteuning veranderingen door te voeren.
Wanneer je terneergeslagen, angstig, gestrest, werkloos, et cetera, bent zijn in eerste instantie de omstandigheden minder gunstig voor het doorvoeren van veranderingen. Dan vraagt het moed om te handelen en mentaal, emotioneel of spiritueel te groeien; moed om in beweging te komen en acties in gang te zetten in lijn met je levensdoel, waarvan je op voorhand niet weet of ze daadwerkelijk gaan brengen wat je hoopt of verwacht. En, wellicht dat die tegenslag juist datgene is wat je nodig hebt om de verandering in gang te zetten. Immers, vanuit de diepste dalen ontstaan soms de mooiste inzichten en kansen. Lees in relatie tot dit thema ook eens het artikel De reis van de Held.
Het levensdoel van Paul Potts
Een mooi voorbeeld van het lef hebben om je levensdoel te volgen is dat van Paul Potts. Hij was een heel gewone man met weinig zelfvertrouwen die in het dagelijks leven mobiele telefoons verkocht. Daarnaast was hij amateuroperazanger. Toen er tijdens een blindedarmoperatie een kankergezwel bij hem werd gevonden en hij daarna ook nog eens een ongeluk kreeg, ging zijn ‘zangcarrière’ achteruit. Maar zingen was juist zijn lust en zijn leven en het was zijn levensdoel professioneel operazanger te worden en mensen te inspireren met zijn muziek (volgens zijn eigen woorden is hij ‘hiervoor geboren’). Wat moest hij doen?
Paul kwam in actie en schreef zich in voor het talentenprogramma Britain’s Got Talent. Op 7 juni 2007 deed hij auditie. Toen hij opkwam, zagen de jury en de aanwezigen in de zaal een ietwat dikke, verlegen man met scheve tanden en een ‘ingezakt’ gezicht. Toen hij zijn droom uitsprak om operazanger te worden, waren gedachten in de blikken van de aanwezigen duidelijk: Jij? Echt niet! Maar toen hij ging zingen … kippenvel.
Om het verhaal van Paul af te maken: hij heeft het programma gewonnen, hij treedt ondertussen over de gehele wereld op en verdient zijn geld met zijn passie voor muziek. Ook heeft hij zijn tanden recht laten zetten. Hij is nog steeds een ingetogen en innemende man die met twee voeten op de grond staat en hij is intens gelukkig met zijn leven. Hij leeft zijn levensdoel!
Leef voorwaarts, begrijp het achteraf
Achteraf is het makkelijk redeneren en begrijp je wat heeft geleid tot de situatie waar je nu in zit. Dan kun je de verbindingen tussen de acties en uitkomsten leggen en zie je het grote plaatje. Zoals Søren Kierkegaard schreef: ‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.’ Om dan toch nu in beweging te kunnen komen, heb je vertrouwen in de toekomst nodig en moet je weten waarom je een bepaalde richting op wilt gaan. Dit ‘vertrouwen’ en ‘weten’ komen voort uit jouw krachtige levensdoel. Het is daarmee een kader om je intuïtie, hart en ratio aan te toetsen en om vervolgens in beweging te komen. Let wel: het formuleren van je levensdoel is wat anders dan het formuleren van een concrete doelstelling. Je levensdoel is het grotere plaatje (durf jij echt groots te dromen/denken), terwijl doelstellingen leiden tot concrete handelingen (een concretisering van je levensdoel op de kortere termijn).
Wat is jouw levensdoel?
Wat is voor jou in het leven zo belangrijk dat je er geen NEE tegen wilt zeggen? Als je ondersteuning wilt bij het vinden van het antwoord op deze vraag neem dan contact op met onze coaches.
3 antwoorden