Kenmerken van beste teams
Wat zijn de beste teams waar je lid van bent geweest en wat zijn de kenmerken die deze teams tot de beste teams maken? Waarschijnlijk denk je bij deze vraag onmiddellijk aan een zakelijke omgeving of een sportteam. Maar trek het begrip team eens breder. Ook je gezin, een groep vrienden, vrijwilligers met wie je werkt of een vereniging waar je lid van bent vormen teams.
Kenmerken van beste teams
Deze ‘wat zijn de kenmerken van beste teams’ vraag heb ik aan duizenden mensen van over de hele wereld gesteld. Luisterend naar de antwoorden is er een duidelijk patroon te ontdekken. Eenderde van de benoemde kenmerken heeft te maken met ratio. Deze teams hebben onder meer een einddoel voor ogen waar overeenstemming over bestaat, de strategie om daar te komen en de prioriteiten zijn bekend, er zijn duidelijke afspraken gemaakt over taken en rollen, de teamleden hebben de benodigde expertise of er wordt in geïnvesteerd, het besluitvormingsproces is helder en effectief en er is afstemming en toewijzing omtrent benodigde middelen. Dit soort rationele kenmerken zijn een harde voorwaarde om invulling te kunnen geven aan het fundamentele uitgangspunt ‘teams bestaan om resultaten te behalen.’
Door alleen invulling te geven aan de rationele kenmerken worden teams nooit de beste teams. Daar is een tweede groep van kenmerken voor nodig die te maken heeft met emotie. Uiteraard logisch omdat teams uit mensen bestaan. En als je mensen bij elkaar zet ontstaat er per definitie emotionele dynamica die niet of wel bijdraagt aan het creëren van een krachtige samenwerking.
Deze emotionele kenmerken vormen tweederde van de antwoorden op de vraag wat de kenmerken van beste teams zijn. Denk hierbij onder meer aan het vertrouwen om (afwijkende) gedachten uit te spreken, het delen en vieren van successen, het benoemen en uitspreken van meningsverschillen, het stimuleren van diversiteit in denken en handelen en het creeren van een sfeer van optimisme en wederzijds respect.
Kenmerken van leiders die worden bewonderd
Bij de vraag naar de kenmerken van beste teams is de verhouding eenderde ratio en tweederde emotie. En wat denk je dat de verhouding is als ik vraag naar kenmerken van krachtige leiders? Waarbij ook het begrip leider breed is bedoeld. Denk bij de vraag naast een leider uit de zakelijke of politieke context bijvoorbeeld ook aan mensen die je als leider ervaart binnen je familie, binnen je sociale omgeving of binnen elk ander willekeurig verband dat voor jou logisch is.
De verhouding van kenmerken is bij deze vraag extremer dan bij de beste teams: 10 procent zijn rationele kenmerken en 90 procent zijn emotionele kenmerken! Enkele van de kenmerken die ik steeds terug hoor: hij/zij straalt plezier, enthousiasme of passie uit, geeft respect en vertrouwen, behandelt me als gelijke, gelooft in me, daagt me uit, creëert een veilige omgeving waarin ik me gesteund voel en hij/zij neemt de tijd om echt naar mij en mijn standpunten te luisteren.
Oprechte en duurzame emotionele verbindingen
Door de consistente lijn in de antwoorden op deze twee vragen durf ik mijn conclusie te verdedigen dat beste teams en krachtige leiders, naast aandacht voor rationele randvoorwaarden, een zeer sterke focus hebben op het creëren van oprechte en duurzame emotionele verbindingen tussen mensen onderling. Dit is ‘blijkbaar’ een basisbehoefte van mensen binnen samenwerking. Voor mij, en ik ben ervan overtuigd ook voor jou, is dat geen echte verrassing. Met ons verstand, maar ook in ons hart en in ons lijf weten we dat al lang.
Hoeveel tijd besteed jij aan het creëren van oprechte en duurzame emotionele verbindingen? Als je daarbij ondersteuning wilt op team- of persoonlijk niveau kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag je vragen en/of helpen je in de praktijk om nog krachtiger te worden en de resultaten te behalen die jij voor ogen hebt.
Of meld je aan voor de gratis online masterclass ‘Naar een succesvol team’.
2 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.