Je maakt jezelf ongelukkig

Ik doe het niet. Je familieleden doen het niet. En je vrienden ook niet. Je collega’s niet. Zelfs je baas niet. Je doet het allemaal zelf. En je houdt ervan. Immers: You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.” – Marcus Aurelius

Waarom overkomt dit mij?

Laatst zat ik op de fiets van Delft richting een flexwerkplek in Rotterdam. Het is een rit van 15 kilometer. Langs de Schie, dwars door de weilanden. Een heerlijk begin van de dag. En ik ging als een speer op mijn nieuwe fiets. En toen merkte ik dat er iets niet klopte. Ik kwam niet meer vooruit. Verdwaasd keek ik naar beneden – platte band. Zucht.

”Waarom overkomt me dit? Die fiets is net een week oud!”
”Waarom gebeurt dat precies hier? Ik sta midden in een weiland!”
”Oh túúrlijk. Het is ruim 75 minuten lopen naar de eerstvolgende fietsenmaker!”
”Er is niemand die ik kan bellen om me op te halen.”
”Het gaat straks regenen.”
”WAT EEN ELLENDE!!”

Dus lopen werd het. Vol frustratie. Ik voelde me slachtoffer van de situatie. Maar echt lekker voelde dat niet. Ik merkte op dat ik mijn verantwoordelijkheid van me af schoof – gedrag waar ik vanaf wil. Ik liet m’n schouders zakken, haalde een paar keer diep adem en zei tegen mezelf: “Als ik ruim een uur moet lopen door deze weilanden, dan kan ik er net zo goed van genieten.

Ik besloot ervan te genieten. Muziekje aan en gaan met die banaan. Ik kwam helemaal tot rust. Het was best fijn. Sterker nog – ik vond het haast jammer toen een aardige buschauffeur zijn lege bus aan de kant zette om mij kosteloos af te zetten bij de fietsenmaker!

Je doet het zelf

Mijn lekke band was tegelijkertijd fijn en vervelend. En ik kon kiezen. Eerst koos ik (uit gewoonte) voor vervelend. Waarna ik heel bewust koos ervan te genieten. De situatie is hetzelfde – het gevoel is compleet anders. Maar, ellende is relatief. Je veroorzaakt je eigen ellende. Je doet het zonder dat je het zelf door hebt. En dat is fijn. Het betekent namelijk ook dat je het zelf kunt oplossen.

We zitten allemaal in de slachtoffer rol van tijd tot tijd. En het voelt heerlijk. Lekker je handen van de situatie af trekken, en jezelf wijs maken dat je er helemaal niets aan kunt doen dat je je klote voelt. Wentelen in zelfmedelijden en lekker zeuren.

Hieronder vind je tips om jezelf uit je slachtoffer rol te slepen. Zodat je vaker kunt kiezen voor een goed gevoel – ook als het leven ‘tegenzit’.

Tip 1. Neem volledige verantwoordelijkheid

Je hebt beperkte controle over de buitenwereld, maar je hebt in potentie volledige controle over je binnenwereld. Al je ellende komt voort uit hoe jij over een situatie denkt. En daarmee is je ellende dus je eigen verantwoordelijkheid. Het is jouw schuld. Ook al heeft iemand anders iets verkeerd gedaan.

Als iemand je beledigt kies jij er zelf voor om je beledigd te voelen.
Als je wordt afgesneden in het verkeerd kies jij ervoor om je boos te voelen.
Als je ziekt wordt kies je er zelf voor om je zielig te voelen.

Je kunt er ook voor kiezen om compassie te voelen voor mensen die je beledigen of afsnijden. En je kunt ervoor kiezen om de situatie onder ogen te zien als je ziek bent. Het is wat het is.

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je het leven neemt zoals het komt. En dat je beseft dat jouw geluk uiteindelijk in jouw handen ligt. Je bent niet het slachtoffer. Je bent de artiest. Als je stopt met schilderen, dan verschijnen er ook geen schilderijen. Als jij niet je best doet om positiever tegen je leven aan te kijken, dan wordt je leven niet beter.

Je trekt je handen er niet vanaf. Je trekt de situatie juist naar je toe. Je neemt volledige verantwoordelijkheid.

Tip 2. Kies voor nieuwe gedachten

Gedachten bepalen je gevoel. Je denkt aan iets verdrietigs en je voelt je verdrietig. Je denkt aan iets leuks, en je voelt je blij.

Meestal staat je brein op autopilot. Gedachten komen gewoon, en bezorgen je zomaar een gevoel. Je hebt niet eens door wat er gebeurt. Iemand zegt woorden tegen je. Je brein bepaalt dat dit beledigende woorden zijn. Waarna je je beledigd, kwaad, onzeker en gekleineerd voelt. Omdat je zo standaard reageert. Probeer in zo’n situatie eens een nieuwe gedachte te introduceren. Bijvoorbeeld:

”Hij projecteert zijn eigen onzekerheden op mij. Dit gaat niet over mij, maar over hem.”
”Misschien heeft hij een punt. Ik bedank hem voor dit inzicht, en ga hem ook verzoeken de volgende keer op een normale toon tegen me te praten.”
”Wat hij denkt over mij is zijn probleem.”

Deze gedachten leveren betere gevoelens op. Door nieuwe dingen te denken kun je je vrolijk of neutraal voelen, waar je je normaal ongelukkig zou voelen.

Tip 3. Kies voor nieuwe acties

Je leven loopt niet lekker, je voelt je niet goed en je beseft dat dit jouw verantwoordelijkheid is. Geweldig. Tijd voor actie. Vraag jezelf af: ”Wat kan ik nu doen om de situatie te verbeteren?

Wanneer je jezelf als slachtoffer ziet ben je geneigd actie te vermijden. Je hebt het idee dat je zelf geen invloed hebt – dus waarom zou je de moeite doen? Door actie te ondernemen pak je je verantwoordelijkheid terug. En daarmee ook jouw grip op de situatie. Er is altijd iets dat je kunt doen om de situatie te verbeteren.

Zoek naar een kleine stap die je direct kunt zetten. Zoals het Googlen van een oplossing, een telefoontje plegen, een lijstje maken etc.
Als je niets kunt veranderen aan de situatie, kun je altijd iets veranderen aan jezelf. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten of mediteren. Zodat je beter met de situatie om kunt gaan.

Je kunt op zijn minst stoppen met zeuren en de situatie simpelweg observeren. ”Hij heeft dit tegen me gezegd, ik voel me hierdoor beledigd.” Prima. Geen oordelen, het is wat het is. Door te handelen vanuit je eigen verantwoordelijkheid kun je je leven direct beter maken. En hoewel het in het begin moeilijk voelt, maakt het je leven uiteindelijk juist leuker en lichter. Simpelweg omdat je beseft dat je alleen slachtoffer bent als je ervoor kiest slachtoffer te zijn.

Stap uit je eigen weg

Jij bent je eigen probleem. En zodra je verantwoordelijkheid neemt en je uit je eigen weg stapt, kun je je leven leuker maken. Dingen gebeuren. En jij bepaalt zelf hoe je hiermee om gaat. Dat is vaak lastig. Maar als je je vrijer en blijer wilt voelen heb je geen andere keus. Wentelen in zelfmedelijden is heerlijk. Maar je plakt er geen fietsbanden mee.

Dit artikel is eerder verschenen op sochicken.nl

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*