Introversie, hoe gaan we er mee om?
Introversie: de introvert verdween in zichzelf en werd nooit meer teruggezien. – Gerd de Ley
Opmerkelijk toch dat de aandacht voor artiesten toeneemt als ze eenmaal zijn overleden. Niet alleen bij 17de-eeuwse schilders maar ook bij artiesten van nu. We realiseren ons vaak pas achteraf dat het een gemiste kans is, zonder herkansing. We waarderen niet alleen de kunst zelf, maar kijken ook met een andere bril naar de maker van de kunst. Want kunstenaars zijn interessant omdat ze anders zijn dan anderen; anders denken en anders doen. En dat willen we begrijpen. Helaas wel vaak pas achteraf.
Avicii en introversie
Het recente overlijden van de briljante Zweedse DJ Avicii (Tim Bergling) zorgde ervoor dat de over hem gemaakte documentaire “True Stories” uit 2017 opnieuw aandacht kreeg. Ik keek hem ook en schrok van zoveel onbegrip in zijn omgeving. Of eigenlijk, ik zag de bevestiging van hoe ongelukkig iemand kan zijn als hij zijn omgeving probeert te pleasen, terwijl alles in hem protesteert. Tim lijdt er duidelijk zowel fysiek als mentaal onder. Halverwege de documentaire zien we een opgeluchte Tim. Hij heeft een boek gelezen van C.G. Jung over introversie en komt tot de volgende inzichten:
- Hij snapt waarom hij geen plezier heeft in het praten over koetjes en kalfjes maar meer de diepzinnige gesprekken opzoekt met mensen om hem heen. Oppervlakkige gesprekken zijn voor hem meer een worsteling dan dat hij ervan kan genieten zoals veel mensen om hem heen doen.
- Hij heeft altijd het gevoel gehad dat hij extravert moest zijn van zijn omgeving. Dat introversie minderwaardig was. Maar hij beseft nu dat het gewoon ánders is en dat hij zich geen zorgen moet maken over andermans meningen en verwachtingen.
De impact van de omgeving
Hij ervaart het als een doorbraak: “Het is of ik de weg naar welzijn vindt”. Eigenlijk begrijpen we natuurlijk wel dat veel DJ’s beginnen op een kamertje met een laptop en dat interactie met anderen niet per sé het doel is als ze beginnen met muziek maken. Maar ja, hoe draai je het terug als je inmiddels een wereldwijde ster bent? Hij kondigt aan te willen stoppen met optreden. De parasieten om hem heen die hun boterham ermee verdienen proberen hem uit alle macht op andere gedachten te brengen. Ze spelen in op zijn gemoed en maken hem bang. Ze rechtvaardigen dit door aan te geven dat hij aan zijn status als jonge superster moet wennen. We zien Tim worstelen: hij kan moeilijk nee zeggen en een compromis bereiken. Maar de druk om iemand te zijn, die hij domweg niet is, blijft enorm. Een verhaal dat, zonder echt begrip voor wat hij nodig had, niet goed af kón lopen. Wat jammer toch dat hij de verkeerde mensen om zich heen had.
C.G. Jung
Overigens is de Jung waar Tim naar verwijst de Zwitserse psychiater die in de vorige eeuw veel onderzoek heeft gedaan naar de menselijke pschyche. Op zijn gedachtegoed zijn veel persoonlijkheidsmodellen gebaseerd die in organisaties bekend zijn geworden onder namen zoals Insights Discovery, DISC en MBTI. De man is niet van onbesproken gedrag en ook zijn gedachtegoed kent felle voor- en tegenstanders. Maar voor dit artikel wil ik die discussie graag even parkeren.
Wat is introversie?
Over introversie en extraversie zijn vele boeken geschreven. In mijn werk merk ik altijd dat als het onderwerp ter sprake komt de toehoorders niet heel geïnteresseerd zijn. Zo van: “Ja, we weten heus wel wat het verschil tussen introversie en extraversie is hoor”. En, eerlijk is eerlijk, men kan het vaak vrij gemakkelijk oplepelen, en men kan de eigen teamleden precies “in het juiste hokje stoppen”. Meestal weet men al dat introverte mensen net zo veel energie hebben als extraverte mensen, alleen dat de uitingsvorm verschilt. Introverte mensen gebruiken hun energie, net als Avicii, bijvoorbeeld voor persoonlijke gesprekken. Ze zijn bedachtzamer, rustiger, naar binnen gericht etc. En mijn toehoorders weten ook dat niemand 100% introvert of extravert is. Iedereen zit er ergens tussenin, maar één van beide heeft bijna altijd wel de overhand. Meer weten over het verschil? Lees dan het artikel Introvert versus Extravert.
Het Westen hecht meer waarde aan extraversie
Men wéét dus wel wat introversie is. Maar wat men vaak vergeet is het volgende: in onze Westerse wereld wordt ogenschijnlijk meer waarde gehecht aan extraversie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Oosterse culturen waar wijsheid en gezag eerder wordt toegedicht aan introverte mensen. Dat merk je al door de negatieve formulering van introversie door extraverte mensen. Als je niet uitkijkt wordt introversie omschreven als saai, onberekenbaar, sloom en dergelijke. Er bestaat daardoor een risico dat er veel te weinig rekening wordt gehouden met introverte mensen in een organisatie. En is het toch een beetje: “Had je het maar eerder moeten zeggen, nu hebben we het al besloten” of “Waarom zeg je niet wat je denkt?” en “Jij bent niet echt een teamplayer” etc.
De kracht van introversie
Introverte mensen hebben zo veel te bieden en voelen zich maar wat vaak onbegrepen omdat extraversie de norm lijkt. Het loopt gelukkig bijna nooit zo ernstig af als met Avicii. Maar je moet wel rekening houden met mensen die niet het beste van zichzelf laten zien, of ontslag nemen, omdat ze zich onbegrepen voelen. En daar kunnen ze zelf zeker iets aan doen. Echter in een omgeving waar er over hen heen wordt gewalst zullen ze vaak het conflict omzeilen en stilletjes afhaken. En dat zou jammer zijn! Want introverte mensen zorgen voor diepgang, kunnen goed luisteren en observeren, zijn oplossers en zijn creatief en loyaal. En dus is de vraag: Hoe ga jij zorgen dat in jouw omgeving de introverte collega’s herkend en erkend worden?
0 antwoorden