Innerlijke rust, zo bereik je dat

People have a hard time letting go of their suffering. Out of a fear of the unknown, they prefer suffering that is familiar. – Thich Nhat Hanh

Als je deze 3 dingen durft los te laten maak je je leven direct een stuk luchtiger en krijg je innerlijke rust. En als je na het lezen van deze 3 tips nog meer inzichten wilt, lees dan ook het artikel vier vuistregels voor innerlijke rust. Doe je mee?

Loslaten 1: Het gevoel dat je leven anders moet zijn

Ik heb zoveel jaar in deze valkuil getrapt – en ik ben er nog steeds vatbaar voor. Het gevoel dat mijn leven anders zou moeten zijn. En ik denk dat je het wel herkent, want het is één van de meest voorkomende verlangens. Hoe zag dat eruit?

 • Als ik op reis was wilde ik thuis zijn, en andersom.
 • Als ik bij iemand met een leuk huis was, wilde ik mijn huis veranderen of verhuizen.
 • Als alles goed ging zocht ik uit hoe het nog beter kon.
 • Als het zomer was keek ik uit naar de herfst, als het winter was keek ik uit naar de lente.
 • Als ik lekker in het gras lag, vond ik ineens dat ik een grotere tuin moest hebben met gras.
 • Etc.

Vermoeiend. En ook een vorm van krankzinnigheid. Want met al dat gewens dat het leven béter zou zijn, wordt het leven minder fijn. Het is een obstakel voor tevredenheid en dankbaarheid – de twee ingrediënten die het leven echt de moeite waard maken. Zoals ik in mijn boek Steeds leuker schrijf: ”Als je het idee hebt dat geluk altijd nét om de hoek ligt, dan zal het daar altijd blijven liggen.”

Hoe laat je dit constante verlangen los? Met eenvoud. Je roept je gedachten een halt toe. Stop met de gekkigheid. Omarm het moment. Leef in de winter als het winter is. Lig in het gras als je in het gras ligt. Geniet van je reis als je op reis bent. Simpel, logisch en zo bevrijdend. En het geeft zo veel meer innerlijke rust.

Loslaten 2: Het gevoel dat je iets mist – FOMO

FOMO – The Fear Of Missing Out – is er altijd al geweest als een smeulend vuurtje in veel mensen. En nu wordt er een fles spiritus op leeggegoten in de vorm van social media. Het dilemma is dit: er is altijd meer te doen, meer te beleven, meer te eten, proberen, fotograferen, bekijken, betasten en aflebberen. Hoe kun je in deze realiteit tóch tevreden zijn met het beperkte leven dat je hebt en innerlijke rust ervaren?

Hoe kun je het oké vinden om zaterdagavond een rustig avondje te hebben, terwijl je ‘hippe’ mensen plezier ziet hebben op Instagram? Hoe kun je ontspannen als je het gevoel hebt dat jij de enige bent die nog niet in Thailand is geweest om olifanten te wassen? Simpel – door te ontspannen en gewoon door te ademen.

Serieus – relax. Zie het maar zo: de olifantenwassers missen dit moment bij jou op de bank. Ook zij moeten keuzes maken. De ene ervaring is niet beter dan de andere. Het is gewoon anders. Als je – van een afstandje bekeken – een goed leven hebt, ontspan je dan. Ga erin hangen, blijf niet naar buiten kijken of het nóg leuker kan. Omarm de beperkingen, meer kun je niet doen. Laat je FOMO gaan en geniet van we je wél hebt. Dat levert innerlijke rust op.

Loslaten 3: Het gevoel dat je iets moet kopen om gelukkig te zijn

Bijna onze hele maatschappij leeft met de overtuiging dat shoppen gelukkig maakt. We weten allemaal dat het niet echt waar is, maar het is zo’n comfortabele illusie om in stand te houden. Als je materialistisch ingestelde mensen in je omgeving hebt, zul je bijvoorbeeld veel aandacht en goedkeuring krijgen als je ‘iets nieuws’ hebt gekocht.

 • Mensen gaan speciaal bij elkaar op bezoek om ‘de nieuwe auto’, ‘de nieuwe badkamer’ of ‘de nieuwe keuken’ te bekijken.
 • Het tonen van leuke nieuwe gadgets is een goede manier om aandacht naar jezelf te trekken. ”Kijk, ik ben modern, ik ben welvarend, ik weet wat hip is, ik hoef niet meer te stofzuigen want de robot doet het nu.”
 • Het voelt fijn om complimentjes te krijgen over nieuwe kleding. Het geeft je een prettig gevoel van goedkeuring en bevestiging van je smaak.
 • Je kunt je interieur gebruiken om op een nonchalante manier te laten zien hoe hip je bent, hoe bereisd je boekenplank eruit ziet, hoe kunstzinnig je muur is, hoe nonchalant klein je tv is (of juist andersom).

Materialisme is een taal waarmee we veel over onszelf zeggen. En dat is wat het is. Het gekke is alleen dat er een enorme voorkeur bestaat voor nieuwe spullen. Je wordt niet gecomplimenteerd over de auto die je al jaren hebt, de jurk die je voor de tiende keer draagt of het kekke behang dat je vorig jaar opplakte.

Wat maak jij jezelf wijs over nieuwe spullen? Volg de conversatie eens in je hoofd:

 • ”Zal ik toch gaan voor de duurdere laptop?”
 • ”Ik zal waarschijnlijk veel productiever worden.”
 • ”En met zo’n mooie laptop heb ik waarschijnlijk veel meer zin om dit soort moeilijke taken uit te voeren.”
 • ”Ik weet zeker dat ik die laptop zo heb terugverdiend.”
 • ”En ik zie er ook hipper uit. Ik kan niet wachten om de blikken te zien van vrienden.”
 • ”Ik kan er lekker over vertellen op mijn feestje. Wat zal Peter onder de indruk zijn!”
 • ”En m’n ouders zullen wel trots zijn als ze zien dat ik zo’n dure laptop kan betalen.”
 • ”Wauw – mijn leven wordt eindelijk fantastisch, dit ding gaat me echt gelukkiger maken.”

Best lijp als je het mij vraagt. Maar goed, zo werkt het nu eenmaal. Totdat je besluit ermee te stoppen. Om het feit te omarmen dat je opnieuw zoekt naar manieren om je geluk uit te stellen. Ontspan – voel de ontevredenheid. Haal een paar keer diep adem en laat het los. Het is oké. Jij bent oké. Je hoeft je niet te bewijzen, je hoeft alleen jezelf te zijn en innerlijke rus te ervaren. Wees blij met wat je hebt en omarm de kalmte. Misschien kun je dan daarover praten op je feestje. 😉

Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*