In vuur en vlam
Wat is de essentie van coachen? Het een resultaatgerichte stijl van werken om je klant in beweging te laten komen. Door nieuwsgierig te zijn, open vragen te stellen en je eigen mening buiten het gesprek te houden stimuleer je het zelfonderzoekend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend vermogen van hem of haar. Harde voorwaarde is dat de klant een coachvraag (agenda) heeft waar persoonlijke verantwoordelijkheid voor word genomen. Als coach houd je vervolgens jouw klant bij zijn agenda.
Hoe doe je dat? Lastig om daar eenduidig antwoord op te geven. Er bestaat niet één ‘beste’ stijl van coachen. Wat dat betreft is het een aanrader als je er aan denkt om je te laten coachen om met verschillende coaches kennis te maken en een proefsessie te vragen. Daarmee ervaar je de stijl van de coach en merk je snel genoeg of deze voor jou werkt. Ook ontdek je of er chemie en vertrouwen is. Dit zijn basisvoorwaarden voor een traject omdat coachen over jou gaat en jij jezelf daarbinnen tegen gaat komen. Om het traject echt effectief te maken moet je jezelf daarbij volledig ‘bloot’ durven geven. Dus als je tijdens de proefsessie enige twijfel bij jezelf ervaart of je met deze coach aan de slag wilt gaan is mijn advies: doe het niet!
Zelf ben ik opgeleid en gecertificeerd door de Coaches Training Institute. Enkele uitgangspunten van deze coachstijl zijn dat de klant ‘natural creative, resourceful and whole’ is (je hoeft de klant niet te ‘fixen’) en dat je iemands hele leven coacht (in plaats van bijvoorbeeld alleen de werkcontext). Ook wordt gefocust op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dus in plaats dat je als coach praat over de beperkingen en de reden waarom de klant ‘klein’ blijft leven, breng je de klant in contact met zijn dromen en ambities en stook je dit ‘vuur’ op waarmee verlangen en moed ontstaan om in beweging te komen (je coacht op de ‘grote’ agenda van zijn leven). Immers: ‘courage is not the absence of fear, but rather the judgement that something else is more important than fear.’ Een prachtig voorbeeld van iemand die 100% leeft volgens dit principe is Nick Vujicic, geboren zonder armen en benen en desondanks gelukkig en vol in het leven staand. Bekijk deze video eens voor inspiratie.
Ook binnen relaties is het belangrijk om te focussen op mogelijkheden en positieve energie. Dit wordt expliciet onderstreept binnen de training Organization & Relationship Systems Coaching (ORSC) die ik vorig weekend heb gevolgd (een aanrader voor eenieder die werkt met teams of stellen). Eén van de oefeningen ging over het ‘opwarmen van het emotionele veld’. Het is een oefening die als startpunt kan worden gebruik om meer tederheid en bewondering te brengen binnen privé of werkrelaties. Als coach stel je daartoe de volgende beginvragen aan je klant. Aansluitend stel je vervolgvragen om de ‘waakvlam’ aan te wakkeren tot een ‘groot vuur’.
- Welke omstandigheden hebben jullie samen gebracht? Wat is het eerste waarop je verliefd werd? Wat is het eerste wat je aan de ander waardeerde? Wat zijn de eerste positieve krachtige ervaringen die je hebt ervaren?
- Wat bewonder of waardeer je tegenwoordig aan de ander?
- Waarom zijn jullie bij elkaar gebracht? Wat maakt jullie relatie uniek? Wat is de rol of functie van jullie relatie binnen het werk/wereld?
- Als je alles wat je tot op heden hebt verteld samenvoegt en in een metafoor uitdrukt, welke metafoor ontstaat dan?
- Stel je voor dat je alles wat je me zojuist hebt verteld, verteld aan je partner of collega? Hoe zou dat zijn?
- Coach – zorg dat je klant ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt om te gaan praten met partner of collega.
Als bij het coachen beide partners aanwezig zijn stel je de vragen eerst aan de ene partner en vraag je hem of haar rechtstreeks richting de ander te antwoorden. Laat ze elkaar aankijken en sta zelf op de achtergrond. Vraag na afronding aan de andere partner hoe het was om deze antwoorden te horen. Herhaal daarna de gehele oefening met de tweede partner.
De uitdaging voor deze keer is om bovenstaande oefening in ieder geval samen met je eigen partner uit te voeren en daarnaast nog minimaal 5 keer binnen je vriendenkring of werk. Kijk daarbij goed naar de energie die je waarneemt bij degene die je aan het coachen bent. Wat zie je gebeuren, bijvoorbeeld aan zijn of haar gezicht? En als je ziet dat de glimlach doorbreekt, stel dan vervolgvragen om het vuur nog verder aan te wakkeren. Zet ze in vuur en vlam!
Geniet van de warmte!
0 antwoorden