Hoe vergroot jij je impact?

Of het nu om impact vergroten op de ander, je team of je organisatie gaat: impact vergroten willen we allemaal en is nog niet zo makkelijk realiseerbaar. De praktijk is weerbarstig. Je hebt geen macht over de acties en reacties van die ander. Bovendien vraagt het nieuw leiderschap eerder om ‘leading by example’ en ‘managing by walking around’, dan dat jij vanuit je kantoor orders uitdeelt en top-down managed. Aan impact kleeft toch een beetje een zweem van autoriteit, macht en ongelijkwaardigheid… Dus hoe doe je dat: impact vergroten?

Niet ouwehoeren maar kwispelen

Het antwoord is verrassend eenvoudig: door je verbindend vermogen in te zetten in je team en je organisatie. ‘Verbindend vermogen??’, hoor ik je al bijna hardop bedenkelijk vragen. Nee, dat is niet een handig foefje dat je inzet door maïzena toe te voegen om de boel aan elkaar te binden. Het is een ogenschijnlijk eenvoudig maar oh zo doordacht model dat laat zien dat 1 + 1 daadwerkelijk 3 kan zijn door de synergie die er mee ontstaat en de versterking van de noodzakelijke flow van binnenuit.

Het begint allemaal met de noodzaak om je te verbinden met dat wat jou laat kwispelen. Waar krijg jij nu echt energie van? Energie krijg je door talent en passie te combineren. En zoals Remco Claassen zo mooi verwoordt in bestseller Verbindend Vermogen: ”Naarmate je je eigen kwispel leert herkennen, herken je ook beter hoe de staart van andere mensen erbij staat”. En als je dan toch graag een trucje inzet; check dan bij jezelf in relatie tot anderen continu of je hart, hoofd en handen in verbinding met elkaar zijn. Durf je mensen hier ook op te sturen en faciliteer hen door ze bij te sturen in het moment als dat nodig blijkt te zijn.

Bringing YOU in the game

Samenwerken, faciliteren, verbinden. Hoe doe je dat? Evident is dat je dat moet ervaren vooral. Zodat je weet wat voor jou werkt en wat niet. Als je gaat samenwerken, dan neem je jezelf mee in die werkrelatie. En heel veel van wat we doen, zijn patronen. Veelal onbewuste patronen. Het is uitermate zinvol in welke situatie dan ook je eigen patronen regelmatig te onderzoeken: welke patronen heb je nu? En stel zo nu en dan je eigen richting ook ter discussie daarbij. Vanuit nieuwsgierigheid en mildheid, niet vanuit veroordeling.

Zodra je je bewust bent van de aanwezige patronen en ze herkent, kun je ermee gaan spelen en afstemmen. Wat is jouw behoefte en welke behoeften heeft je team, en hoe breng je dat bij elkaar? Voorbeeld: wil jij meer kwetsbaarheid op de werkvloer? Lead by example dan en creëer de juiste context zo. Wellicht vraag je je af of je op de werkvloer wel direct kwetsbaar mag zijn? Natuurlijk wel! In feite gaat het dan om de keuze of je voor angst gaat kiezen en dus voorzichtig gaat zijn in gesprekken of ga je voor voor verbinding en jezelf kwetsbaar opstellen om dat te realiseren. Niets meer, niets minder.

Doen > Hebben > Zijn: are you a human doing rather than a human being?

Ook in teams zijn er geijkte patronen. Zoals de meesten bijvoorbeeld bij bekenden gaan zitten of staan in een meeting of op een event. En vaak praten we louter over de functionele kant van onszelf bij een eerste kennismaking (de cv-lijst zogezegd). Maar dit kun je ook anders gaan doen vanaf nu. Door het leven vanuit het ‘doen’(functie) te laten samengaan met leven vanuit het ‘zijn’(mens). Je impact vergroten begint bij jezelf en bij zelfonderzoek. Wie ben jij en wie wil jij zijn? Wat wil jij op dit moment als ‘footprint’ hebben binnen je team en binnen je bedrijf?

Rationele verbinding

Samengevat kun je stellen, dat je op zoek dient te gaan naar ieders optimale potentieel, inclusief die van jezelf, om dat vervolgens in te kunnen zetten en tot 1+1=3 te komen. Als je faciliteert als teamleider, manager of directeur, dan ben je onbewust aan het focussen waardoor je automatisch bepaalde zaken niet meer of anders ziet. Ben jij je hiervan bewust? En zo ja, hoe kijk jij naar mensen, omgeving, situaties, patronen?

Ratio zoekt altijd naar patronen die logisch zijn om zo tot keuzes te komen. Dat leidt tot rationele verbinding. Het grote voordeel van samenwerking is dat het je uit je patronen haalt en je tot andere mogelijkheden komt. En zo kom je weer op verbinding…

Verbindend samenwerken

Als we met elkaar gaan verbinden (in teams bijvoorbeeld), dan komen er -of je wilt of niet- emoties bij kijken. Denk nu eens terug aan wat voor jou het beste team was waar jij ooit onderdeel van uit maakte. Vraag jezelf af: wat onderscheidt dat team van andere teams? Welke kenmerken waren daar aanwezig? Allerlei voor jou belangrijke waarden komen zo naar boven in je bewustzijn en deze kunnen jou inzicht geven in voor jou werkbare patronen, die deels rationele en deels mensgerichte waarden bevatten, die voor jou dus blijkbaar belangrijk zijn om vertrouwen te hebben, verbinding te voelen en resultaat te boeken.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*