Hoe blijf jij als manager fit-for-the-job?

Er wordt wel eens gezegd dat management topsport is. Om topsport te kunnen bedrijven moet je leven als een topsporter. Gezond eten, voldoende slapen en heel veel trainen. Dat trainen is zowel fysiek als mentaal. Sommige sporters kunnen tijdens de training alles, maar op het moment suprême wordt het een flop. Voor een topprestatie moet je je op alle fronten top voorbereiden.

En toch werkt dat in de praktijk van een managementbaan vaak net andersom. Een manager heeft het druk. Bijvoorbeeld door tegenvallende resultaten, een fusie, een reorganisatie, het vertrek van een collega, het kan van alles zijn. Slechts weinig leidinggevende jobs zijn voortkabbelende beekjes.

De zakelijke klus die nooit eindigt

Iedereen zal met de mond belijden dat je op zo’n moment fit moet zien te blijven. Maar ja, die zakelijke klus staat natuurlijk wel voorop, dus er moeten keuzes gemaakt worden. De werkdagen nemen toe in lengte. E-mail en telefoontjes worden voor of na reguliere werktijden opgepakt, want dat lukt niet meer op normale tijden. Het wekelijkse tennisavondje sneuvelt. Dat tennisavondje was overigens niet alleen voor de sportiviteit, maar ook om stoom af te blazen bij je vrienden en vriendinnen.

Het wordt steeds lastiger om in het gezin je bijdrage te leveren. Te vroeg van huis om de kinderen naar school te brengen, te laat thuis om ze op bed te leggen. Maar ja, die zakelijke klus is nog steeds nummer 1 en de rest moet dan maar tijdelijk op een laag pitje. En maar hopen dat je partner deze keuzes snapt. Je gaat niet meer naar die inspirerende seminar. Je hebt geen tijd meer om aan vernieuwende zaken te beginnen. Intussen neemt je gewicht toe door ongezond en onregelmatig eten.

En maar doorgaan…

Hoe lang duurt die klus eigenlijk? Je blijkt van de ene klus in de andere te rollen en voor je het weet is het je reguliere ritme geworden. Je bent ongemerkt in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Wallen onder je ogen door het ’s nachts piekeren, weinig contact met je gezin en vrienden, op je werk niet meer zo vrolijk als dat je altijd was. En het werk zelf, het gaat nog wel, maar de echte passie en het plezier ontbreken, waardoor de resultaten ook niet meer sprankelend zijn.

Doorbreek je patroon

Hoe kan je dat nu doorbreken? Allereerst door het leven en je werk wat te relativeren. Dat kan je omgeving veel beter dan jij. Want zij vinden het maar een baan zoals er zoveel zijn. Praat er daarom over met je naasten. Praten, praten, praten. Vooral mannen zijn daar slecht in. Die hebben helemaal geen zin om te praten, die zijn wel uitgepraat na hun werk. Maar iedereen die het ooit geprobeerd heeft, zal beamen dat het altijd oplucht.

Maak tijd vrij in je agenda

Daarnaast is het belangrijk om gericht tijd in je agenda vrij te maken voor de zaken waarvan je weet dat ze je energie geven, ook al lijkt daar geen tijd voor te zijn. Sporten, knutselen, sauna, muziek maken, het kan voor iedereen anders zijn, maar iedereen weet zelf wel waar hij het meeste van ontspant. De opgedane energie betaalt zich dubbel en dwars uit. Toon Gerbrands, directeur van AZ, vertelde in een interview dat hij zelfs in de diepste dalen van de DSB-crisis iedere avond ging hardlopen. Maakte niet uit hoe laat het was, al was het inmiddels nacht. Die ontspanning die hij voelde tijdens het hardlopen had hij nodig om scherp te blijven in deze spannende tijden.

Als je gelooft dat management topsport is, dan moet je continu bewaken dat je top geprepareerd bent.

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*