Het recept voor een Succesvol Samenwerkingsverband
In de afgelopen maanden hebben jullie kennis gemaakt met de zes vormen van TeamEnergie. Elke energie kwam afzonderlijk aan bod om zo het eigene van elk van de zes energieën in de spotlight te zetten. Deze kennismaking vonden we terecht omdat elke energie op zijn eigen manier bijdraagt aan de dynamiek van het team. Tegelijk hebben we hiermee misschien de suggestie gewekt dat binnen teams vaak maar één energie aan het werk is. En dat is niet zo. De realiteit is natuurlijk complexer: alle zes energieën – passie, stress, berusting, ruimte, comfort en ongemak – zijn in elk team op elk moment aanwezig en vormen samen wat wij “TeamEnergie” noemen. Dit is waar het TeamEnergieModel om de hoek komt kijken.
Dimensies van Samenwerking
Het TeamEnergieModel plaatst de zes verschillende energieën in relatie tot elkaar. Hiervoor maken we gebruik van twee dimensies of assen. De eerste dimensie helpt om de impact van elke energie op de teamdynamiek te begrijpen. Aan de rechterkant vinden we de ‘versterkende energieën’, die teamwork effectiever, hechter en plezieriger maken. Aan de linkerkant bevinden zich de energieën die een nadelig effect hebben op de samenwerking. Deze energieën kunnen de cohesie in het team verzwakken of zelfs de samenwerking ondermijnen. Wanneer de energieën aan de linkerkant de overhand krijgen, levert de samenwerking meer negatieve energie op dan positieve resultaten, wat op termijn leidt tot meer gedoe en fricties.
De tweede dimensie van het TeamEnergieModel gaat over de intensiteit van elke energie. Sommige energieën, zoals passie en stress, hebben door hun hoge intensiteit een direct voelbare power. De energie spat er als het ware vanaf. Andere energieën, zoals berusting en ruimte, zijn subtieler qua intensiteit maar daardoor niet minder belangrijk. Het model benadrukt dat elke energie een bijdrage levert aan het creëren van duurzame teams. Om dat te bereiken is de juiste mix of verhouding tussen de zes energieën belangrijk. Vergelijk het met koken: een beetje stress kan pittigheid toevoegen aan het team, maar te veel kan de samenwerking ondermijnen. Hetzelfde geldt voor de andere energieën. Het draait om het juiste recept vinden.
Het Samenwerkingsrecept
Stel dat we samenwerken vergelijken met koken. Voor een recept heb je verschillende ingrediënten nodig. Zie het als de zes vormen van energie. En met die ingrediënten ga je vervolgens aan de slag. Een vleugje stress kan de boel kruiden en pittigheid toevoegen, maar een overmaat kan de samenwerking ondermijnen. Net zoals te veel zout een gerecht kan bederven, kan een overdaad van negatieve energie de sfeer in het team aantasten.
Zorg voor de Juiste Balans
Als team ben je met elkaar bezig om het recept op smaak te brengen en te houden. En dat betekent in de praktijk dat dat teams regelmatig met elkaar hebben te checken hoe de energie ervoor staat: hoe de zes energieën zich tot elkaar verhouden. Een beetje stress is prima en maakt het pittig binnen het team, te veel stress zorgt er voor dat teamleden niet meer met elkaar kunnen of willen samenwerken. En zo is dat ook met de andere vijf energieën. Een beetje berusting is helemaal goed, te veel berusting is als een maaltijd die droog staat te koken en vast komt te zitten aan de bodem van de pan. Elk team beschikt over alle zes ingrediënten, soms is er weinig nodig om er een heerlijke maaltijd van te maken. Soms lukt dat helemaal niet, en loopt de samenwerking figuurlijk gesproken in de soep. Dan is er werk aan de winkel. Het is goede nieuws is dat iedereen kan leren koken.
Praktische tips voor teamleiders: creëer een smakelijk Teamrecept
-
- Proef de sfeer: Kijk met een kritische blik naar je team: welke energieën herken je? Let op hun intensiteit en onderlinge verhoudingen
- Bewustzijn creëren: Zet de TeamEnergie op de agenda in teamvergaderingen. Bespreek welke energieën momenteel overheersen en welke aanpassingen nodig zijn.
- Dialoog aanmoedigen: Stimuleer open gesprekken over de energie in het team. Laat teamleden hun perspectieven delen over hoe ze de energie ervaren.
- Versterken en Verzwakken: Identificeer met elkaar welke energieën dominant aanwezig zijn en of dit de samenwerking versterkt of verzwakt. Investeer op de energieën aan de rechterkant: ruimte, comfort en passie.
- Ingrediënten Mixen: Experimenteer om de juiste balans te vinden die de teamdynamiek versterkt.
- Evenwicht Zoeken: Overdreven nadruk op een enkele energie kan het team uit balans brengen.
- Continue Aanpassing: TeamEnergie is niet statisch. Houd de dynamiek van het team in de gaten, maak het onderdeel van de teamagenda en pas de mix van energieën aan wanneer dat nodig is.
Net zoals een meesterchef experimenteert met smaken, kun je als teamleider experimenteren met energieën om het juiste teamrecept voor jouw team te creëren. Door bewust te kiezen welke energieën je inzet en in welke verhoudingen, creëer je een samenwerking die niet alleen effectief is, maar ook plezier en energie geeft.
Eet smakelijk!
Lees hier meer over de verschillende energieën:
- Succesfactoren voor passie in je team
- Vermoeidheid en berusting in je team doorbreken
- Ongemak – De sluipende saboteur van productiviteit
- Van lummelen naar groeien: Ruimte in teams maakt het verschil
- Een krachtig samenspel binnen teams of het Walhalla van Gemakzucht
- Pas op voor de collectieve team burn-out
0 antwoorden