Het leiderschap/lidmaatschap-dilemma

Sta je als leidinggevende boven je mensen of tussen je mensen? Welke keuze maak jij? Vele leidinggevenden ervaren dit als een dilemma, welke wordt aangeduid als het leiderschap/lidmaatschap-dilemma. Hoe ga je hiermee om?

Het leiderschap/lidmaatschap-dilemma

Het leiderschap/lidmaatschap-dilemma kan over grote thema’s gaan, zoals de toekomst van de organisatie of je eigen carrière. Maar het zit ‘m ook in kleine, subtiele dingen. Hoe lang blijf je in de kroeg hangen op het jaarlijkse ski-uitje met de afdeling? Ga je bij het jubileumdiner aan tafel zitten bij het management, of bij je team?

De metafoor van de olietanker

Als ik het met coachingklanten over dit dilemma heb, gebruik ik vaak de metafoor van een olietanker. Er zijn drie opties:

  1. Je staat als leidinggevende in je eentje boven op de brug.
  2. Je zit samen met je mensen in de machinekamer – of als het heel gezellig wordt samen op het zonnedek.
  3. Of, en dat heeft mijn voorkeur, je bent in staat om de brug en de machinekamer af te wisselen.

Koers uitzetten met lef

In Nederland is lidmaatschap de norm. Wij houden niet van gezag, en vinden het prettiger (veiliger) om samen in de machinekamer te zitten. Het feit dat het schip dan niet bestuurd wordt, nemen we voor lief, want het is toch gezellig zo?

Je merkt al dat ik het met de norm van lidmaatschap niet mee eens ben. Leidinggeven draait om visie en autoriteit. Dat moet je verdienen en dat doe je door lef te tonen – het lef om in je eentje op de brug te gaan staan en de koers uit te zetten. En dat doe je dus niet door iedereen te willen pleasen. De Nederlandse gezelligheid is vaak gewoon een behaagziekte. Oftewel vaker NEE zeggen, zo doe je dat!

Stop met het kringgesprek

Als er harde keuzes gemaakt moeten worden, dan doe je dat niet in een kringgesprek. Je laat een paar mensen op de brug komen, vraagt hun advies en neemt vervolgens zelf de beslissing. ‘Zo gaan we het doen.’ Een schip is geen democratie. Het stuur van een schip zit niet voor niets bovenin, want daar heb je het meeste overzicht. In de machinekamer (lees: op de werkvloer) mis je het overzicht.

Erkenning geven

De andere kant van de zaak is dat je ook naar beneden moet kunnen komen. Je moet tijd doorbrengen met je mensen in de machinekamer, de kombuis en in contact komen met alle andere essentiële functies die het schip draaiend houden. Want welke koers jij ook uitzet, zonder hen komt het schip niet vooruit.

Als leidinggevende moet je je mensen laten merken dat ze belangrijk zijn. Zoals een wijs man tegen mij zei: mensen hebben troost en erkenning nodig. Die troost is misschien eerder voor thuis. Maar erkenning hebben mensen juist in hun werk nodig. Het is de waardering voor hun prestatie. Overigens, ken je het verschil tussen een compliment en erkenning geven? Lees tip 8 ‘van compliment naar erkenning’ in het artikel Krachtige interacties er nog eens op na.

Heen en weer lopen

Kortom, erkenning is nummer drie in mijn mantra: wat moet je je mensen geven? Duidelijke verwachtingen, voldoende middelen en waardering naar prestatie. En het leiderschap/lidmaatschap-dilemma? Kies je voor de brug of de machinekamer? Simpel: een goede manager loopt constant heen en weer.

Dit artikel verscheen eerder op MT.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*