Het belangrijkste coachinstrument
Wanneer je een beginnend coach vraagt wat het belangrijkste coachinstrument is krijg je verschillende antwoorden. Antwoorden over vaardigheden zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, confronteren. Soms ook over kennis en theorieën als Rationeel Emotieve Therapie, Psychosynthese, NLP, Gestaltpsychologie, etc.
Jezelf als instrument
Natuurlijk is het beheersen van bepaalde vaardigheden en een degelijke kennis van methodieken van belang. Echter, het belangrijkste coachinstrument ben je zelf als coach. En omdat je inbreng zo belangrijk is, is zelfkennis onontbeerlijk. Want naast al je talenten heb je vast ook te maken met je schaduwzijden die van invloed zijn op je functioneren als coach. Het is dus zaak voortdurend in contact met jezelf te zijn en waar te nemen wanneer je succesvol of minder succesvol bent. Wat gebeurt er op zo’n moment met je, wat doe je en wat maakt dat je het zo doet?
Zelfonderzoek
Zelfonderzoek is nodig om te ontdekken wanneer je in je kracht komt of wanneer je juist uit je kracht gaat. Te ontdekken wat je raakt tijdens coaching en waarom dat dan zo is. Om zicht te krijgen wanneer je adequaat reageert of wanneer juist niet. Een goed contact met jezelf is de essentie voor een goed contact met je coachee. Hierin zit de basis voor coaching.
Zelfonderzoek geeft je zicht op wie je bent en wat je kunt. Het is zaak trouw te blijven aan jezelf en niet te proberen iemand anders te zijn, een rol te spelen. Wanneer je een rol speelt ga je uit je kracht en verloochen je misschien wel het meest krachtige coachinstrument, namelijk jezelf.
Hoe doe je aan zelfonderzoek?
Zelfonderzoek kan op verschillende manieren. Zelf maak ik o.a. gebruik van meditatie en hardlopen. Door te mediteren richt ik de blik naar binnen. Ik probeer te ontdekken wat er in mijn innerlijke wereld gebeurt. Waarom is het onrustig, waarom voel ik mij gespannen, waarom voel ik mij gejaagd, welke gedachten zijn er, wat zou ik willen en wat doe ik. En ook het ontdekken waarom je je zo energiek voelt, vrolijk, fris en vol zelfvertrouwen is natuurlijk heel interessant. Meditatie maakt mij bewust van deze gevoelens en gedachten en vanuit dit bewustzijn kan ik er iets mee doen. Feit is dat ik mij na een meditatie rustiger en helderder voel. Om goed in contact te komen met je lijf is sport ook een goede methodiek. Hardlopen kan heel meditatief zijn. Ik merk in ieder geval dat het in mijn hoofd altijd lekker opruimt tijdens een rondje lopen. Om je geest gezond te houden is het zaak je lichaam gezond te houden. “Mens sana in corpore sano” zou je lijfspreuk moeten zijn. Ook heb ik regelmatig gesprekken met collega-coaches om elkaar te helpen en te reflecteren. Daarnaast raadpleeg ik regelmatig zelf een coach.
Realiseer je in ieder geval dat je als coach model staat. Niet je woorden, maar je gedrag maken je geloofwaardig. Laat zelf zien waartoe je uitnodigt, dat zal het leren van je coachee bevorderen. Wees open over jouw missers en laat je coachee zien dat je ze accepteert en ervan leert.
Practice what you preach
“Practice what you preach” is daarom een mooi motto in coaching en staat voor doen waartoe je uitnodigt. Enkele tips.
- Toon je zelfaccepterend, zelflerend, zelfsturend en zelfoplossend.
- Houd contact met jezelf (wat je voelt, wilt, denkt en doet).
- Wees open, transparant.
- Wees selectief authentiek (selectief in die zin dat je professioneel opereert, de coachee staat centraal)
- Ga uit van en blijf trouw aan jezelf, aan jouw ambities, waarden en talenten.
- Ervaar je gevoelens en uit ze zo nodig, zeker als ze zinvol zijn voor je coachee.
- Accepteer je missers en leer ervan.
- Accepteer je beperkingen en werk eraan waar nodig.
- Werk gefaseerd en doelgericht, maak doelen realistisch én uitdagend.
- Benoem je wensen en grenzen.
- Werk met open vizier en kijk en werk vanuit verschillende perspectieven.
- Beweeg je evenwichtig: tussen afstand en nabijheid, tussen zelfstandigheid en verbondenheid en tussen denken, voelen en handelen.
Bron: Hoe-Boek voor de Coach, Joost Crasborn & Ellis Buis
0 antwoorden