Hart of Hoofd, welke volg je?

Je hart volgen of je hoofd – het is als kiezen tussen pindakaas en hagelslag: als je één van de twee kiest heb je altijd het gevoel dat je jezelf tekort doet. Neem je alleen pindakaas dan mis je duidelijk de crunch. Kies je enkel voor hagelslag dan mis je het romige mondgevoel. Het wordt je al snel duidelijk dat je wilt kiezen voor zowel pindakaas als hagelslag. Crunch én romig mondgevoel – dat is het beste.

Kiezen tussen hart en hoofd?

De vraag tussen hart en hoofd – gevoel en verstand – is niet zozeer welke van de twee je moet kiezen. Het is – net als bij pindakaas en hagelslag – vooral belangrijk in welke volgorde je ze aanbrengt. Want als je de hagelslag eenmaal op je boterham hebt gestrooid, wordt het érg lastig om pindakaas aan te brengen. Laten we eens kijken hoe dat zit.

A good head and a good heart are always a formidable combination. – Nelson Mandela

Eerst pindakaas, dan pas hagelslag

Pindakaas staat voor je intuïtie, voor je hart, je gevoel – je roeping of je passie (zie ook: passie als sleutel tot succes – 5 tips). Het is dat stemmetje dat zachtjes fluistert dat je – ondanks je succes op je werk – beter ander werk kunt zoeken. Het gevoel dat zegt dat je iets moet doen, ook al vind je het eng en moeilijk. Je hart vertelt je welke kant je op moet in je leven. Welke richting je op wilt bewegen, welke keuzes je moet maken.

In een wereld met oneindige mogelijkheden is het belangrijk dat je begint met luisteren naar je hart. Je gevoel komt eerst, daarna je verstand. Waarom? Omdat je verstand is als hagelslag. Je kunt je verstand toepassen op alles wat er in je leven komt, net zoals je hagelslag overal overheen kunt strooien. Je kunt je hoofd gebruiken bij kinderen opvoeden, beleggen op de beurs, evenementen organiseren of een nieuw vliegtuig ontwerpen.

En dat is ook het lastige van je hoofd volgen. Want hoewel je hagelslag kunt strooien over je lasagne, is het de vraag of dit de beste manier is om je hagelslag te gebruiken. Je kunt je verstand overal op loslaten. Maar het is veel effectiever om je hoofd te gebruiken om je hart sneller en slimmer te kunnen volgen. Immers, als jij graag naar Parijs wilt dan heeft het toch geen zin om na te denken over fietsroutes richting Berlijn. Toch is dat precies wat de meeste mensen doen. En dat gaat ten koste van je energie, niet echt een voorbeeld van sturen op energiebronnen.

Luister naar je hart

De meeste mensen leven de hele dag in hun hoofd. Ze wegen voordelen en nadelen tegen elkaar af. Ze voelen dat ze dolgraag een eigen koffiezaak willen openen. Maar de voors en tegens wegen niet tegen elkaar op. Het klinkt als een slecht idee, en dus wordt het plan op de lange baan geschoven. Ze maken het verstand belangrijker dan het hart.

Maar als je hart je influistert dat het tijd is om die koffiezaak te openen dan kun je het ook zo benaderen: ”Oké – ik ga een koffiezaak openen. Het klinkt als een slecht idee, maar ik voel dat het moet gebeuren. Nu ga ik mijn hoofd gebruiken om het plan goed door te denken. Dit gaat gebeuren – ik moet alleen nog even uitzoeken hoe ik het precies wil aanpakken.” En vervolgens stel je een veel betere vraag. Niet ”moet ik mijn hart of mijn verstand volgen?” maar ”wat is de volgende stap?”. Je kiest de route die je hart je influistert. En vervolgens gebruik je je verstand om die route slim, veilig en effectief stap voor stap te bewandelen. Je strooit de hagelslag op de plek waar het nodig is.

Je hart volgen maakt je leven eenvoudig

Je gevoel is als een innerlijk kompas. In een wereld van miljoenen mogelijkheden geeft je hart je een stukje eenvoud. Je hoeft je niet af te vragen welke kant je op moet – je weet het al. Het enige wat je vervolgens te doen staat is je hoofd inzetten om dit voor elkaar te krijgen. Niet om je hart te belemmeren. Ik heb je hart volgen ook wel omschreven als lifestyle minimalisme. Zodra je beter wordt in luisteren naar je gevoel, hoef je veel minder te wikken en wegen. Je maakt gebruik van een diepere, grotere intelligentie die je normaal gesproken ongebruikt laat. En je brein… dat kan veel meer dan je denkt als je stopt met denken.

Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*