Gun je medewerker een carrière
Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd binnen de Koninklijke Luchtmacht (KLu). Ik heb een prima carrière gemaakt, veel geleerd, mooie kansen gehad en het vervolg zag er veelbelovend uit. Gemiddeld elke 2,5 jaar ben ik van specialisme veranderd (‘hercoderen’ heet dat in defensie taal) waardoor ik mezelf kon blijven ontwikkelen en nieuwe inzichten bleef opdoen. Echter, mij werd het steeds duidelijker dat ‘de organisatie’ verwachtte dat ik een bewuste keuze zou maken voor 1 specialisme en daarin zou doorgroeien.
Integraal management
Dat is niet wat mijn ambitie was. Ik wilde veel liever als een intern interim manager van afdeling naar afdeling gaan om veranderingen door te voeren vanuit een duidelijke visie en doel en de mensen onderling verbinden. Om de woorden ‘integraal management’ die in die tijd zo vaak werden uitgesproken daadwerkelijk vorm en inhoud te geven. Voor mij betekent dat onder meer leiding kunnen geven aan een afdeling onafhankelijk van het formele specialisme waartoe je behoord. Selectie van leidinggevenden op basis van kwaliteiten en ambitie zonder te veel te kijken naar de ‘codering.’ Waarom zou een bedrijfseconoom geen hoofd onderhoud van helikopters kunnen zijn? Of een verkeersleider niet een hoofd managementinformatie?
Een eerlijk gesprek over carrière
Mijn toenmalige commandant die mijn denkwijze en ambities kende, heeft mij bij zich geroepen en een open en eerlijk gesprek gevoerd over mijn carrière. Hij zag uiteindelijk 2 opties voor mij. Ten eerste binnen de KLu blijven en een voorvechter zijn van mijn denkwijze. Daarbij spiegelde hij me voor dat het onder meer betekent dat ik voor de troepen uitloop, weerstand ga ervaren, de organisatie help om 1 stap voorwaarts te bewegen en moet accepteren dat ze daarna weer 1, 2 of 3 stappen achterwaarts beweegt, op z’n tijd gefrustreerd raak, etc. De tweede optie die hij zag is de KLu verlaten en het bedrijfsleven ingaan omdat daar meer mogelijkheden zouden zijn om mijn ambitie en drive vorm te geven. De eerste optie zou in zijn optiek vooral goed zijn voor de organisatie, de tweede optie vooral goed voor mij. Hij liet mij de keuze.
Dankbaar
Wat ik zo enorm heb gewaardeerd is dat hij eerlijk en oprecht het gesprek is aangegaan. Als sparring partner samen kijken naar wat mijn kwaliteiten en ambities zijn en onderzoeken hoe ik deze kan inzetten op een manier die bij mij past in plaats van te redeneren vanuit ‘hoe behoud ik hem voor de KLu.’ Voor mij is hij daarmee een inspiratiebron en een voorbeeld van sterke punten leiderschap. Ik ben hem voor altijd dankbaar voor dit gesprek omdat het 17 jaar geleden een belangrijk kantelpunt heeft ingeluid in mijn carrière.
0 antwoorden