Metaforen

Een aanname die ik doe is dat jij het belangrijk vindt om je persoonlijk te ontwikkelen. Om deze ‘honger’ te stillen kun je daar, natuurlijk naast het lezen van deze nieuwsbrief, er nog op vele andere manieren invulling aan geven. Je kunt films kijken, boeken lezen, trainingen volgen, naar congressen gaan, je laten coachen, etc. Wat ik zelf een leuke en effectieve manier vind om te groeien is het bekijken van voor mij inspirerende filmpjes. Onder meer filmpjes van ‘goeroes’. En voor mij is iemand een ‘goeroe’ als hij in staat is complexe theorieën om te zetten in eenvoudige en heldere modellen. Die goeroe kan je inspireren ten aanzien van voor jou belangrijke thema’s. Het zijn mensen die in staat zijn tijdloze en fundamentele ideeën op zo’n manier te brengen dat je ze als open deuren bestempelt. En toch, zij weten er nét dat extra stukje diepgang of een nieuw perspectief aan te geven waardoor je denkt… ‘wauw, daar wil ik verder over nadenken’.

Tijdens één van mijn speurtochten op internet kwam ik een nieuwe en wel heel bijzondere goeroe tegen: ‘Puppetji’. Wat hem zo bijzonder maakt is dat hij volledig onbedreigend overkomt, humor als wapen inzet, erg knuffelbaar is en een glimlach op je gezicht weet te toveren. Ondertussen stelt hij vragen en maakt hij statements die je aan het denken zetten. Hij creëert wat ik noem ‘ontspannen diepgang’. Benieuwd geworden naar deze goeroe? Kijk dan eens naar zijn 2 minuten durende inzicht over het thema ‘Why are we here?’

En of je nu leidinggevende, coach, vader of teamgenoot bent (of welke andere rol die je in dit leven inneemt), soms is het belangrijk dat ook jij binnen een relatie een ‘ontspannen diepgang’ creëert. Bijvoorbeeld als je een spanning binnen een groep bespreekbaar wilt maken, of iemand gaat confronteren met zijn gedrag, iemand uitdaagt te groeien of als je anderen een nieuw inzicht wilt geven. Eén van de krachtige en niet-bedreigende manieren om een ontspannen diepgang te bereiken is gebruik te maken van metaforen. Om te praten in beelden (die aansluiten bij de situatie) en daarbij écht de tijd te nemen dit samen met de ander(en) te onderzoeken. Welke wijsheid zit er in het beeld en hoe is deze verder uit te diepen.

Zo kun je als je bijvoorbeeld met iemand in gesprek bent over zijn persoonlijke ontwikkeling de metafoor van een schip gebruiken. Zolang een schip namelijk in de haven ligt is deze veilig voor stormen en andere gevaren, maar daar is het schip niet voor gemaakt (boodschap: het is zonde als je jouw kwaliteiten niet inzet). Of als je gaat varen maar je blijft de kustlijn volgen ontdek je geen nieuwe landen (boodschap: durf buiten je comfort zone te treden en te ontdekken wat er ontstaat). Of, welke rol neem je in op dat schip: kapitein, matroos, stuurman, man in het kraaiennest… (vraag: welke rol vervul je binnen het team). En zo zijn er nog veel meer vergelijkingen te bedenken die binnen een gesprek uitgediept kunnen worden. Wat doe je bij tegenwind, wat gebeurt er als je in een storm belandt, in welke toestand verkeert je schip, wat moet er gebeuren voordat je het roer omgooit en welke koers ga je dan varen, etc.

Het mooie van het gebruik van metaforen is dat het aansluit bij onze manier van denken. Onze hersenen werken immers met beelden (we zijn beelddenkers) en door hierbij aan te sluiten wordt het denkproces versneld. Een organisatie die van dit principe gebruik maakt voor hun marketing is Interpolis. Je ziet een plaatje van een auto, een 2e plaatje van een auto in de kreukels, en vervolgens een 3e plaatje waarbij je weer een hele auto ziet, gevolgd door de slogan… Interpolis glashelder. Iedereen weet gelijk wat er wordt bedoeld!

De uitdaging voor deze keer is om jezelf te trainen in het gebruik van metaforen. Bedenk daartoe de komende 3 weken minimaal 10 metaforen voor verschillende situaties binnen je werk of privé. Bijvoorbeeld: wat is een metafoor voor de relatie die je met je partner hebt, de relatie tussen jou en je leidinggevende of die met een medewerker, wat is de metafoor van hoe je tegen je werk aankijkt, hoe je jezelf ziet als je op een feestje bent, wat het doel is in je leven, etc. Bespreek die metafoor vervolgens met degene op wie deze (mede) betrekking heeft en kijk wat er ontstaat als jullie hem gezamenlijk uitdiepen.

Ter afsluiting een voorbeeld van het gebruik van een metafoor van één van mijn klanten: ‘ik ben de hofnar die anderen in hun kracht zet’. Kort, krachtig, speels en richtinggevend! Ik ben benieuwd wat jouw omschrijving zou zijn en wat jouw impact is in de wereld. Als je deze voor jezelf hebt gemaakt en hem wilt delen, dan ontvang ik graag je bericht.

Ben de kunstenaar van je eigen leven!

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*