Goede of slechte gesprekspartner?
Ken je ze ook, de mensen die wel woorden uitwisselen maar geen gesprekken voeren? Die in plaats van vragen stellen vooral hun mening geven? Waar de balans tussen luisteren en spreken is verstoord. Waarbij de dialoog regelmatig uitmondt in een debat of zelfs een ruzie? Voor die mensen is dit artikel bedoeld. Dus niet voor jou, want jij bent al een goede gesprekspartner. Maar die anderen… zodat zij kunnen leren om een goede gesprekspartner te worden.
Een goede gesprekspartner worden
Speciaal voor de slechte gesprekspartners zijn de onderstaande 9 tips bedoeld. Deze tips gaan verder dan de standaard trucjes zoals elkaar in de ogen kijken, knikken en glimlachen om te laten zien dat je aandacht hebt voor de ander, toepassen van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen), simpele en open vragen stellen (start met wie, wat, waar, welke, wanneer en hoe) of letterlijk woorden herhalen die de ander heeft gezegd. Nee, deze 9 tips (of eigenlijk ‘stops’) gaan naar de kern van het voeren van gesprekken. Dus, stuur die slechte luisteraar en vragensteller dit artikel door en deel het op je Facebook, LinkedIn of Twitter account. Zo maken we met z’n allen de wereld een stukje interessanter omdat de gevoerde gesprekken dan wel energie geven en betrokkenheid creëren wat leidt tot echte verbindingen tussen mensen. En wil je na het lezen nog meer tips, lees dan ook het artikel krachtige interacties.
Tip 1: Stop met multitasken
Ben je oprecht geïnteresseerd in de ander en het onderwerp? Nee? Stop dan per direct met het gesprek en ga wat nuttigs met je tijd doen (en verdoe de tijd van de ander niet). Als je slechts met beperkte aandacht in het gesprek aanwezig bent en tegelijkertijd nadenkt over de boodschappen, de acties die je nog te doen hebt of je mail aan het checken bent dan heeft dat impact op de ander. Hij voelt zich niet gezien, gehoord en ondersteund. Of volle aandacht geven of geen gesprek voeren.
Tip 2: Stop met preken
Als je graag je verhaal, je mening of je persoonlijke inzichten oreert, je niet openstaat voor andere perspectieven en een broertje dood hebt aan tegenargumenten… schrijf dan een blog, boek of neem een video op. Dat is heerlijk 1-richtingsverkeer waarbij je de volledige toestemming hebt om te zenden zonder dat je hoeft te ontvangen.
Tip 3: Stop met leidende vragen
Is het niet zo dat als jij het oneens bent met dit artikel, je eigenlijk een echt slechte gesprekspartner bent? Precies, zo’n vraag dus, stop daarmee! Mijn vraag is behoorlijk leidend, start met een ontkenning en heeft een duidelijke mening. De boodschap is dat ik weet hoe je komt tot krachtige gesprekken en dat als je het niet met me eens bent jij dus een slechte gesprekspartner bent. Onzin uiteraard.
Tip 4: Stop met je gedachten vasthouden
Tijdens het luisteren naar de ander heb je ineens een geweldig idee dat je wilt delen of komt er een interessante vraag op. Maar ja, de ander is aan het woord dus houdt je je gedachten nog even voor je. Als er dan een adempauze is of je gesprekspartner is uitgesproken neem je het gesprek over en deel je jouw idee of stel je de interessante vraag. Echter, is jouw idee of je vraag dan nog steeds relevant? Sluit deze aan bij het laatste wat is gezegd of waar het gesprek zich naartoe heeft ontwikkeld? Vaak is dat niet meer het geval. Niet doen dus. Overigens, realiseer je dat je minder aandachtig bent geweest tijdens het vasthouden van je idee of vraag omdat een deel van je aandacht en energie hiervoor is gebruikt (ook een vorm van multitasken, zie tip 1).
Tip 5: Stop met het meehuilen met de wolven
Als je gesprekspartner verteld over een leuke of nare ervaring dan ontstaat de neiging om zelf ook een anekdote te vertellen die daarop aansluit. Ja, mijn manager heeft ook wel eens zoiets tegen mij gezegd. En wat baalde ik daarvan, bla bla bla… Goed bedoeld (of niet, wellicht wil je graag zelf in het middelpunt van de belangstelling staan) en zo niet nodig. Elke ervaring is uniek, zo ook de ervaring van je gesprekspartner. Stel juist meer vragen en luister naar de antwoorden. Wat heeft het met hem gedaan en wat heeft de ervaring hem geleerd. Grote kans dat jij door te luisteren en vragen te stellen er zelf ook wat van leert. En als al je bewust reageert, welk deel van jezelf laat je dan zien?
Tip 6: Stop met jezelf te herhalen
Het is niet alleen saai om jezelf te herhalen, het nodigt de ander ook uit om af te haken. Waarom zou ik naar je willen blijven luisteren als je steeds hetzelfde verhaal verteld? Als je een belangrijk punt hebt, zeg er dan bij dat het belangrijk voor je is in plaats dat je jezelf blijft herhalen. Denk je echt dat je boodschap een andere lading krijgt als je het voor de vijfde keer verteld, stop het herhalen! Volgens mij begreep je de boodschap al bij het lezen van de subtitel en moet ik nu zelf stoppen met het herhalen van de boodschap.
Tip 7: Stop met teveel details geven
Is het echt belangrijk voor je gesprekspartner om alle feiten, data, handelingen en namen te kennen? Om de gegevens en situaties tot in de puntjes beschreven te horen? Nee! We zijn geïnteresseerd in jou, in wat jou beweegt en wat de impact is op jou van hetgeen je hebt meegemaakt. De details leiden over het algemeen af. Weglaten dus.
Tip 8: Stop met zenden
Dit is wellicht de belangrijkste tip. En als je deze tip herformuleert dan krijg je waar het om gaat: ga echt luisteren. Luisteren om te begrijpen, zowel rationeel als emotioneel. Luister met empathie (zie ook het artikel de kracht van empathie voor leidinggevenden). Als iemand anders iets lastigs heeft meegemaakt hoef je het niet voor hem op te lossen. Je hoeft hem niet te fixen. Gewoon geïnteresseerd en oprecht in het moment aanwezig zijn met alle aandacht voor de verteller is vaak al voldoende. Laat je in ieder gesprek ook steeds opnieuw verrassen door wat de ander te zeggen heeft en ga op zoek naar wat je kunt leren door wat hij zegt. Dat maakt de gesprekken zo leuk, interessant en leerzaam.
Tip 9: Stop met lange verhalen vertellen
In plaats van uitweiden… houd het kort. Duidelijk toch?
Veel plezier met het toepassen van deze inzichten. En ben je op zoek naar meer inspiratie om te komen tot krachtige verbindingen met jezelf, de ander, je team of je organisatie? Bestel dan nu direct mijn bestseller Verbindend Vermogen met nog veel meer praktische tips, persoonlijke verhalen, bewezen inzichten, oefeningen en verwijzingen naar filmpjes. Veel leesplezier!
0 antwoorden