Gezocht: een start-up ‘Verbonden Samenleving’

Introductie

In Lak’ech’. Deze begroeting van de Maya’s betekent zoveel als ‘ik ben een andere jij’. Een prachtige manier om de ander tegemoet te treden en verbinding tot stand te brengen in plaats van tegenover elkaar te staan. Is dit wellicht de sleutel voor een verbonden samenleving?

Vereerd was ik, toen ik door Annemiek Douw gevraagd werd om het voorwoord te schrijven voor haar boek ‘De 40 Zin-tuigen. Je hoofdweg naar bezield werken en leven’. Annemiek maakt treffend de onderhuidse processen zichtbaar die in ieder mens spelen en laat zien hoe je hier voor jezelf en binnen organisaties concreet mee aan de slag kunt. Dit artikel is het voorwoord dat ik voor haar boek heb geschreven. Ik nodig je uit mee op pad te gaan. ‘In Lak’ech’.

Verbonden samenleving

Ik geloof in een verbonden samenleving. Een samenleving waarin eenieder zichzelf kan zijn. En zichzelf durft te zijn. Waar mensen elkaar met nieuwsgierigheid en vragen benaderen. Het oordeel uitstellend. Waarin we luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren. En van daaruit gezamenlijk onderzoeken wat er om ons heen en tussen ons gebeurt. En wat er nu nodig is. Om daar vervolgens naar te handelen. Met een positieve intentie, integriteit en onderling vertrouwen.

Is zo’n samenleving een utopie? Jazeker zullen mensen zeggen omdat het niet in ieders aard zit om op zo’n manier met elkaar om te gaan. Er zal altijd een groep mensen zijn met honger naar macht en rijkdom, die er alles aan zullen doen dat ‘zij’ het goed hebben. Ook als dat ten koste gaat van anderen. En zo kunnen ze nog een hele batterij aan argumenten erbij halen waarom deze verbonden samenleving een utopie is.

Verbinden met jezelf

Mijn antwoord is anders. Ik kies ervoor te geloven dat het wel mogelijk is dat een verbonden samenleving ontstaat. Daarbij weet en accepteer ik dat er veel gedoe en disconnectie is tussen (groepen) mensen. En dat er krachten zijn die ons weghouden van de diepe verbinding die er van nature tussen mensen en de natuur is. Maar, wat ik ook geloof en weet is dat ‘alle gedoe’ (en alle goeds) in onze samenleving is ontstaan uit gedachten en gevoelens van mensen. En dat als je ‘het gedoe’ wilt oplossen dit via de weg van inzicht in eigen en elkaars denken en handelen gaat en dat de weg van compassie meer oplevert dan de weg van strijd.

Daar waar sommigen het startpunt van de verbonden samenleving zien in het oplossen van extern ‘gedoe’ tussen mensen (door bijvoorbeeld te bemiddelen), is wat mij betreft het ware startpunt dat mensen zich (opnieuw) verbinden met zichzelf. Op het moment dat jij jezelf onvoorwaardelijk accepteert met je krachtige en zwakke kanten en je mooie en donkere gedachten, dan hoef je je ineens niet meer anders voor te doen dan wie je bent. En kun je ook de ander volledig zien voor wie hij of zij is, met alle (on)hebbelijkheden die bij hem of haar horen. Van daaruit ontstaat de mogelijkheid tot het aangaan van de diepe verbinding met de ander, je familie, je team, je organisatie en je samenleving. Dat is de essentie en de kracht van het verbindend vermogen dat eenieder van ons heeft.

Geen standaardrecept

Maar hoe doe je dat, je allereerst verbinden met jezelf? Dat kan op vele manieren, er is geen standaardrecept voor. Ik heb in mijn zoektocht naar, of eigenlijk acceptatie van wie ik ben, met veel mensen gewerkt en veel ondernomen. Zo heb ik gewerkt (en doe dat nog steeds) met coaches, mentoren, leraren, spirituele gidsen, etcetera. In mijn ontwikkeling ben ik ook bij Annemiek uitgekomen en werk ik nog steeds graag met haar samen vanwege haar unieke aanpak (waarover straks meer). Daarnaast heb ik diverse trainingen gevolgd, deelgenomen aan emotioneel lichaamswerk en lees ik veel. Dat heeft me gevormd tot wie ik nu ben en wat ik nu doe. Een trotse vader van drie prachtige kinderen (Laura, Frank en Erin), de echtgenoot van Cindy, een ontspannen en gefocuste man en Managing partner van COURIUS (gespecialiseerd in de menskant van veranderen). En er valt nog veel meer te zeggen over wie ik nu ben. En als je het me over vijf jaar opnieuw vraagt wie ik nu ben, kan het antwoord weer anders zijn. Immers, mijn ontwikkeling staat niet stil en in het verbinden met mezelf blijf ik nieuwe kanten van mezelf ontdekken en inzichten opdoen die me vormen als persoon en in het werk dat ik doe.

Annemiek Douw De 40 zin-tuigen.

Mens en functie

Hoe is dat voor jou? Hoe ontwikkel jij jezelf? Wat maakt dat jij dit boek nu in handen hebt? Is het om jezelf te ontwikkelen als mens? Of is het om je te ontwikkelen in je functie? Of beide? Het mooie van dit boek is dat Annemiek je inspiratie aanbiedt ten aanzien van beide invalshoeken. In deel I deelt ze haar kennis en inzichten over de 40 auralagen om jou als mens te ontwikkelen. Wat zijn jouw levensthema’s, wat zijn jouw krachten en waar zitten je blokkades? Hier zicht op krijgen is belangrijk omdat de blokkades zich zullen uiten in onder meer ziekte of in emotionele, psychische of gedragsproblemen. Ben je bereid en heb je het lef om ermee aan de slag te gaan?

Het mooie van het boek is dat het verder gaat dan persoonlijke ontwikkeling. Want in deel II vertaalt ze haar inzichten rondom de 40 auralagen naar de werkplek. Wat ervaar je in de samenwerking met je collega’s, hoe ga je om met verschillende energieën, wat streven jullie gezamenlijk na in deze wereld? Zijn jullie alleen functioneel verbonden om resultaten te bereiken, of ook emotioneel en willen jullie via het werk bijvoorbeeld ook bijdragen aan een verbonden wereld? In dit tweede deel houdt ze je de spiegel voor rondom werkthema’s die voor ons allen van belang zijn. Tot slot vat ze het geheel praktisch samen in deel III en nodigt ze je uit om met de opgedane inzichten aan de slag te gaan.

Om de levens- en werkthema’s die ze in haar boek aanhaalt herkenbaar te maken werkt ze met voorbeelden die je in het nieuws langs hebt zien komen. Maar ze verwijst ook naar herkenbare situaties uit het dagelijks leven, klantsituaties en ze maakt gebruik van metaforen. Wat ik daarnaast zeer waardeer is dat Annemiek ook zichzelf laat zien in haar kracht en in haar kwetsbaarheid. Ze deelt persoonlijke ervaringen, familiaire (on)gemakken en haar zakelijke zoektocht. Door zichzelf te laten zien nodigt ze jou als lezer uit om jezelf ook te laten zien.

Lekker zweven?

Dan een speciaal woord voor mensen die niet zo ‘van het zweverige’ zijn. In dit boek kom je woorden tegen en wordt verwezen naar onder meer je aura, je levenspad, energielagen en kosmische wetten. Heb je niets met dit soort woorden… lees ze dan en laat ze weer los is mijn advies. Wat de kracht is van het boek, is dat Annemiek schrijft over levens- en werkthema’s die voor ons allen relevant zijn. Focus je daarop en gebruik het boek om daarop te reflecteren. En om eerlijk te zijn, in het begin had ik ook niet zoveel met aura’s. Natuurlijk had ik ervan gehoord, maar verder had ik er geen ervaring mee totdat ik met haar ging werken. Vanuit een open houding ben ik met Annemiek in gesprek gegaan en heb ik een eerste sessie gedaan. Ik lag op haar behandeltafel en zij zat naast mij. Gezellig pratend bewoog ze haar handen door de lucht en stelde ze me vragen. Maar dan… wat ik ondertussen in mijn lijf allemaal voelde gebeuren. Als ik dat benoemde, zei ze doodleuk dat het logisch is dat ik dat voelde omdat ze met dat deel aan de slag was. Fascinerend! Deze eerste sessie heeft dan ook een vervolg gekregen. En als je me nu vraagt of ik je praktisch kan aangeven wat er is veranderd na de sessies met haar, dan vind ik dat lastig om te beantwoorden. Ik voel het verschil, maar kan het lastig onder woorden brengen. En dat is oké voor mij. Ik hoef niet alles cognitief te begrijpen, het voelen en dieper weten is voldoende voor me.

Sta jij daar ook voor open? Om naast dit boek lezen en verstandelijk begrijpen waar het over gaat, het experiment aan te gaan? Om een keer met haar aan de slag te gaan en te ervaren wat het jou oplevert?

Ik ben een andere jij

Tot slot, de titel van mijn voorwoord in het boek is ‘In Lak’ech’. Deze begroeting van de Maya’s betekent zoveel als ‘ik ben een andere jij’. Wat vind ik dit een prachtige manier om de ander tegemoet te treden. Betekent dit dat de Maya’s woonden en werkten in een verbonden samenleving en dat wij dit in de huidige tijd opnieuw aan het ontdekken zijn? Dat alle benodigde kennis en gevoelens hieromtrent al voorhanden zijn en wachten op de herontdekking en toepassing ervan? Ik wil je uitnodigen om deze twee vragen mee te nemen tijdens het lezen van dit boek. Ik ben benieuwd tot welke antwoorden je zelf komt.

Ik wens je veel inspiratie en leesplezier toe, zowel rationeel als emotioneel. Ga op ontdekking en ervaar oordeelloos. Meer over het boek en waar het te bestellen is, vind je hier.  Enjoy! En wil je op dit artikel reageren met een vraag of observatie, dan kan dat natuurlijk ook.

 

 

0 antwoorden

    Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *
    *