Is geluk te koop?
Het merendeel van alle mensen leeft in de overtuiging dat ze met meer geld een stuk gelukkiger zouden zijn. Toch zijn er ook genoeg straatarme zielsgelukkige mensen en legio voorbeelden van doodongelukkige miljonairs. De relatie tussen geld en geluk is dan ook net zo vaak betwist als onderzocht, maar nooit onomstotelijk bewezen. Een van de meest recente onderzoeken naar de relatie tussen geld en geluk is dat van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en collega-onderzoeker Angus Deaton van de Princeton University. Hierin hebben zij vastgesteld dat een stijging van het inkomen wel degelijk tot een toename van het geluksgevoel leidt. Hoe lager het inkomen, hoe ongelukkiger bovendien.
Relatie tussen inkomen en geluk
Opmerkelijk genoeg blijkt er ook een inkomensplafond aan dit geluksgevoel te zitten. Om precies te zijn 58.000 euro. Met een stijging van het inkomen boven deze 58.000 euro voelt men zich blijkbaar wel meer tevreden, maar niet merkbaar gelukkiger. Het onderzoek gaat verder niet dieper in op de vraag waarom deze verandering juist optreedt bij een inkomen van 58.000 euro. Volgens Angus Deaton lijkt dit eenvoudig het bedrag te zijn waarbij mensen geld niet langer als een issue ervaren. Met 58.000 euro heb je voldoende geld om die dingen te doen waar jij je goed bij voelt. Zoals lekker uitgaan met vrienden en kennissen, en onbezorgd shoppen. Een financiële meevaller geeft je niet langer het geluksgevoel dat mensen die minder verdienen wel ervaren.
Betekent dit dat we ons geluk echt kunnen maximaliseren aan de hand van een bepaald inkomen? En is het sowieso mogelijk om een complex begrip als geluk – waarbij persoonlijke en culturele factoren een belangrijke rol spelen – te koppelen aan een kil cijfer. Dat zou wellicht wel erg kort door de bocht zijn. Veel waarschijnlijker zijn deze onderzoeksresultaten het gevolg van de menselijke obsessie voor meten, vergelijken en vooral wedijveren met elkaar.
Is geluk te meten?
Door geluk te koppelen aan inkomen, kunnen we ons eigen geluk vergelijken met dat van een ander. Zolang we maar meer verdienen dan onze zwager of buurman, zijn we op de juiste weg. Geld maakt geluk daarmee meetbaar. Maar of meer geld je ook daadwerkelijk gelukkiger maakt, dat is en blijft afhankelijk van de waarde die je zelf aan geld hecht. En niet te vergeten alle andere factoren die hierbij mogelijk een rol spelen. Want het begrip geluk is en blijft nu eenmaal enorm complex.
Om dit begrip beter te kunnen begrijpen, moeten we eerst weten wat het letterlijk betekent. Van Dale definieert geluk als: ‘een aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt.’ Of in andere woorden het gevoel dat je je leven goed op de rit hebt staan. Geld kan hierbij wel degelijk een belangrijke rol spelen. Het creëert veiligheid, bezorgt je status en geeft je de (financiële) ruimte om plezier te maken. Daarbij krijg je geld als vorm van beloning en waardering voor wat je doet. Geld maakt sommige mensen dan ook echt gelukkiger. Maar dat is zeker geen vanzelfsprekendheid. Want ook de andere aspecten van je leven moeten kloppen. Van gezin, zelfontplooiing, tot gezondheid. Uiteindelijk is het dus allemaal afhankelijk van waar jij zelf je prioriteiten legt.
1 antwoord