Geestelijk geëmigreerd? Tijd om terug te keren naar jezelf

In mijn werk als (team)coach spreek ik vaak mensen die blijven hangen in een baan die ze eigenlijk niet meer willen. Ze slepen zich naar hun werk, maar zijn er met hun hoofd en hart allang niet meer. Waarom komen ze dan niet in beweging? Veelgehoorde redenen: onzekere economie, onduidelijkheid over wat ze wél willen, goede arbeidsvoorwaarden (gouden kettingen)… Allemaal begrijpelijk, maar uiteindelijk excuses. Het gevolg: verminderde betrokkenheid, slechtere prestaties en groeiende frustratie.

De drie gevolgen van geestelijk emigreren

  • Impact op het team en werkresultaat
    Wanneer iemand afhaakt, merkt het team dat direct. Minder motivatie en focus leiden tot fouten, uitstelgedrag en negatieve energie. Klagen wordt normaal, wat de sfeer bederft of zorgt voor sociale isolatie van de ontevredene. Teamleden en (interne) klanten zijn hiervan de dupe.
  • Impact op je sociale omgeving
    Ook thuis sijpelt de werkontevredenheid door. Waar aanvankelijk begrip is, verandert dat na verloop van tijd in irritatie. Klaagzangen zonder actie demotiveren ook je omgeving. Vraag jezelf af: welk soort gesprekspartner wil jij zijn voor je partner, vrienden of familie?
  • Impact op jezelf
    Het contrast tussen hoe je je voelt en hoe je je zou willen voelen, groeit. Je weet wat je níét meer wilt, maar hebt nog geen beeld van wat je wél zoekt. Dat levert frustratie op, zelfverwijt en stress. Je belandt in het “had-ik-maar-syndroom” en komt in een mentale neerwaartse spiraal. Wil je daarin blijven hangen of breek je eruit?

De weg terug: van klagen naar kiezen

De omslag maken is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Het begint met verlangen, gevolgd door verbeelding, geloven en in actie komen. Stel een plan op, bespreek het met anderen, en begin — al is het maar met kleine stappen. Houd vol, vier je voortgang en blijf in beweging.

Tip: lees het artikel ‘De Creatiespiraal: de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’ of bekijk een korte video over het stellen van doelen. Begin daar!

Praktische tips voor je zoektocht naar nieuw werkgeluk

    • Zoek eerst naar wat je zoekt, niet naar vacatures. Welke kenmerken maken werk voor jou zinvol en plezierig?
    • Reflecteer op je huidige baan. Wat vind je leuk of juist niet? Vul dit aan met inzichten van mensen om je heen.
    • Gebruik tests en assessments om jezelf beter te leren kennen. Denk aan MBTI, Insights of Management Drives.
    • Oefen met solliciteren. Begin bij ‘oefenwerkgevers’ om je profiel en zelfvertrouwen te versterken.
    • Wees creatief en onderscheidend. Maak bijvoorbeeld een korte video in plaats van een standaard sollicitatiebrief.
    • Activeer je netwerk. Vertel actief waar je naar op zoek bent en wat je wél wilt. Een warme introductie werkt het best.

 

En nu jij: blijf je of vertrek je?

Niemand anders dan jij kan besluiten om weer écht aanwezig te zijn in je werk en leven. Dus stel jezelf deze vraag: Blijf jij geestelijk geëmigreerd, of kom je in beweging?

Tot slot, een Russische wijsheid om over na te denken: “Mensen die willen zien mogelijkheden. Mensen die niet willen hebben redenen.

Maak plannen, pak je koffers en ga op reis. Terug naar jezelf.

0 antwoorden

    Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

    Plaats een Reactie

    Meepraten?
    Draag gerust bij!

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *
    *