Geestelijk geëmigreerd

In mijn rol als (team)coach spreek ik ondermeer mensen die werk doen wat ze niet meer willen doen. En ondanks dat ze het op hun werkplek niet naar hun zin hebben komen ze niet in beweging. Immers, de economie is er niet naar om nu van baan te veranderen, ze weten niet wat voor werk ze wel willen doen, door de goede arbeidsvoorwaarden van hun huidige baan zitten ze met gouden kettingen vast, etc. Wat mij betreft allemaal uitvluchten om niet in beweging te komen met als resultaat steeds minder betrokkenheid bij het werk. Hun lichaam sleept zich dagelijks naar de werkplek maar geestelijk zijn ze al geëmigreerd. Met alle gevolgen van dien.

Impact op resultaat

De gevolgen van geestelijk emigreren uiten zich op een drietal vlakken. Allereerst in de resultaten van het team waar ze lid van zijn. Minder aandacht en motivatie voor het werk leidt tot minder betrokkenheid bij de dagelijkse werkzaamheden. Er worden sneller fouten gemaakt, werk wordt uitgesteld en de kwaliteit van het werk dat wordt opgeleverd is minder. Daarbij wordt er meer geklaagd over nieuwe ontwikkelingen en de werkdruk wat impact heeft op de motivatie van de directe collega’s. Zodoende ontstaat een situatie waarbij het ongenoegen zich binnen het team uitbreid of de klager komt geïsoleerd te staan en wordt daarmee bevestigd in zijn onvrede. De (interne) klanten en directe collega’s zijn het kind van de rekening. Een onacceptabele situatie. In welke mate herken jij hierin je eigen situatie en ben je je bewust van de impact ervan?

Impact op sociale omgeving

Geestelijk emigreren heeft ten tweede impact op de sociale omgeving. Zowel thuis als bij goede vrienden wordt steeds vaker met onvrede over het werk gesproken. Het is heel duidelijk dat je iets anders wil doen. In het begin wordt de onvrede nog met veel begrip en medeleven ontvangen. Immers, we willen allemaal werk doen wat we als zinvol ervaren en waarbij we goed in ons vel zitten (en dat gunnen we de ander ook). Echter, als naar verloop van tijd het uiten van de onvrede een dagelijks klaagritueel wordt, wordt het ontvangen als gezeur. Er ontstaat onbegrip voor het vastgeroest zitten in het denken zonder er actie aan te koppelen. En zeg nou eerlijk, waar krijgen mensen meer energie van: 1) van het in gesprek zijn met iemand die dagelijks baalt en klaagt over zijn werk of 2) in gesprek zijn met iemand die enthousiast is en geniet van zijn werkzaamheden? Dus voordat je je dagelijks portie onvrede over de anderen uitstort, vraag jezelf af welke relatie jij met je thuisfront en je vrienden wilt.

Impact op jezelf

Ten derde heeft het geestelijk emigreren ook impact op jezelf. De kloof tussen hoe jij je voelt en hoe jij je zou willen voelen neemt toe. Je weet ondertussen heel goed wat je niet meer wilt en waarom je ander werk wilt. Maar weet je ook wat je wel wilt? Deze vraag vinden de meeste mensen een stuk lastiger te beantwoorden. En dat je niet in beweging komt ga je jezelf ook kwalijk nemen. Het lijkt erop dat je steeds meer last krijgt van volksziekte nummer 1: het ‘had-ik-maar-syndroom.’ Dit gekoppeld aan de reacties van onbegrip die je steeds meer vanuit je omgeving krijgt levert stress op. De mentale neerwaartse spiraal is in gang gezet; het proces van geestelijk emigreren is in volle gang. Wil je daaraan toegeven of kom je in beweging?

De omslag maken

Ik beweer niet dat het makkelijk is de omslag te maken. Om ‘gewoon’ de keuze te maken dat je anders gaat denken en daarnaar gaat handelen. Wat ik wel beweer is dat het mogelijk is deze omslag te maken. Dit proces start met wensen, verbeelden en geloven dat het anders kan. En van daaruit in gesprek te gaan met anderen, een plan op te stellen en de keuze te maken om dit plan tot uitvoer te brengen. En dan handelen, volharden (want tegenslag komt en hoort bij het proces) en genieten van de resultaten (ook ministapjes) die je bereikt. Genieten kun je overigens alleen of met anderen doen, zolang je maar viert dat je in beweging bent. Wil je meet weten over deze stappen? Lees dan het artikel ‘de creatiespiraal, de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’ nog eens na. Of bekijk deze korte video over het opstellen van doelen en dan… actie!

Tips

Enkele tips die helpen bij je zoektocht naar een nieuwe werkomgeving.

  • Ga in eerste instantie niet op zoek naar een nieuwe baan, maar ga op zoek naar de kenmerken waaraan de nieuwe baan en de nieuwe werkomgeving moeten voldoen. Hoe meer zicht je krijgt op deze kenmerken, des te beter kun je bedenken welk type baan en werkgever daarbij horen.
  • Je kunt zicht krijgen op deze kenmerken door een lijst te maken van wat je wel en niet leuk vindt aan je huidige baan. Lees verschillende vacatures door en kijk welke kenmerken die worden benoemd jou wel of niet aanspreken. Je kunt ook aan je familie, vrienden en (ex)collega’s vragen hoe zij tegen je aankijken en welke kenmerken volgens hen wel/niet belangrijk zijn voor jou in een nieuwe werkomgeving. Vul je lijst met deze inzichten aan: wat is er aan het ontstaan, welke type functies en welke werkomgevingen passen hierbij?
  • Als je in het verleden een assessment hebt gedaan en je hebt dat rapport beschikbaar, lees het dan nog eens door en bespreek het met anderen. Of investeer in een test zoals Insights, MBTI, Management Drives etc. danwel doe op het internet een aantal gratis tests. Wat leer je over jezelf? Wat is belangrijk om rekening mee te houden bij de nieuwe baan en werkomgeving?
  • Zorg dat je LinkedIn profiel op orde is en ga solliciteren. Niet direct bij werkgevers waar je echt heel graag zou willen starten, maar bij bedrijven die op zich wel interessant zijn en in de richting zitten van waar jij aan denkt. Door de actie krijg je niet alleen een goed gevoel over jezelf, het helpt ook bij het aanscherpen van je profiel, je brief en het voeren van gesprekken.
  • Durf onderscheidend te zijn. In plaats van een brief te sturen als reactie op een vacature kun je ook een open brief schrijven. Of wat als je een korte video maakt in plaats van de traditionele brief? En wat gebeurt er als je langs gaat bij het bedrijf en ter plekke probeert te komen tot een persoonlijk gesprek?
  • Geef bij vrienden, collega’s, familie, etc. aan dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Door positief aan te geven wat je wel wilt geef je anderen de kans met je mee te denken. Een ‘warme’ introductie bij een nieuwe werkgever is vele malen krachtiger dan een ‘koude’ start.

Een vraag aan jou

Blijf je geestelijk geëmigreerd of maak je een keuze en kom je in beweging? Er is niemand anders die dat voor je kan beslissen dan jijzelf. En als je na het lezen van dit artikel denkt ‘jij hebt makkelijk praten maar voor mij werkt dit niet’ dan heb ik een Russisch gezegde voor je ter overdenking: ‘Mensen die willen zien mogelijkheden, mensen die niet willen hebben redenen!’

Maak plannen, pak je koffers en ga op reis!

Boekentip: De creatiespiraal, Marinus Knoope

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*