Verbindend Vermogen resources and inspiration

Hallo beste bezoeker! Ik voel me bevoorrecht dat je mijn boek Verbindend Vermogen leest. Op deze pagina vind je per hoofdstuk de quotes en YouTube filmpjes als extra uitnodiging om de besproken principes in je dagelijkse leven en werk te implementeren. Klik gewoon op de titel van het hoofdstuk en de bijbehorende bronnen worden getoond.

Ik hoor graag je opmerkingen, vragen en inzichten met betrekking tot het boek en hoe je de inzichten in de praktijk brengt. Mail me gerust via marco@courius.com.

Geniet van de inspiratie, Marco

Een leider worden, staat gelijk aan jezelf worden.
Dat is precies hoe eenvoudig het is, en zo moeilijk is het ook.
– Warren Bennis


De beroemde speech van Charlie Chaplin uit de film The Great Dictator zette mij aan het denken over het thema tolerantie. De speech versterkte me in mijn geloof dat het mogelijk is een verbonden wereld te creëren met ruimte voor persoonlijke voorkeuren, afwijkende standpunten en verschillende religies. Daar wil ik aan bijdragen. Ik ben benieuwd, wat is de impact van deze speech op jou? Aan welke wereld wil jij bijdragen?

Je hebt in het leven maar één talent nodig:
het talent om je droom te vinden.
– Jacques Brel


Als kind zijn we toekomstgerichte dromers die leven in het hier en nu (human being). Als volwassene zijn we veelal geworden tot actiegerichte doeners die vergeten zijn wat hun droom is (human doing). Waar deze omslag toe leidt wordt prachtig bezongen door Stef Bos in het lied ‘Is dit nu later’. Welke gedachten en gevoelens komen in je op als je luistert naar het lied? Hoe tevreden ben je over de ontwikkeling van jezelf en je carrière?

De twee belangrijkste dagen in je leven zijn de dag waarop je geboren werd
en de dag waarop je ontdekt waarom.
– Mark Twain


Weten wie jij in je kern bent en wat voor jou zakelijk en privé belangrijk is, geeft je een heldere leidraad in je leven. Naast het rationele weten gaat het er ook om de moed en vastberadenheid te hebben om het te uiten. Te gaan staan voor wat voor jou belangrijk is, onafhankelijk van wat anderen ervan vinden. Een prachtig voorbeeld hiervan is de ‘Freedom song’ uit de film As it is in heaven van Kay Pollak (2004). Hoe moedig en vastberaden, op een schaal van 1 tot en met 10, durf jij jezelf te uiten?

Als je je geest verruimt met een nieuw idee, neemt hij nooit meer zijn oorspronkelijke omvang aan.
– Oliver Wendell Holmes

Durf jij je verlangen te volgen, ook als je vanuit de sociale omgeving tegendruk krijgt? Als je desondanks het lef hebt je verlangen achterna te gaan, kan dat resultaten opleveren waarmee je jezelf en je omgeving verrast. Een prachtig voorbeeld van je verlangen volgen is het balletstuk dat wordt uitgevoerd door een vrouw met één arm en een man met één been. Vraag: wat hou jij voor jezelf onmogelijk, en wat geeft je toch de moed om ervoor te gaan en de mening van anderen te trotseren?

De gedachten die we denken en de woorden die we uitspreken
creëren onze ervaringen.
– Louise L. Hay


Het doorbreken van disfunctionele patronen, zowel zakelijk als privé, vereist moed. Moed om het patroon onder ogen te zien en de moed om het tegemoet te treden en te doorbreken. Dit thema wordt prachtig in beeld gebracht in een reclame van het kledingmerk SAGA. Durf jij jouw innerlijke wolf tegemoet te treden? Wat zal daarvan de impact zijn?

Plezier in het werk maakt perfectie in het werk.
– Aristoteles


In actie komen vraagt om commitment: je doet het wel of je doet het niet. Er is geen tussenweg. Daarbij kan de omvangrijkheid van de te verrichten actie je ervan weerhouden om in beweging te komen. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Dan is het goed om de actie op te splitsen in deelacties en deze vervolgens een voor een af te handelen. Totdat je het einddoel hebt bereikt. Dit concept wordt in bijgaande animatie leuk in beeld gebracht. Stel jezelf bij het bekijken van de animatie de volgende twee vragen: Waartoe wil ik me (en durf ik me te) committeren? Wat is de eerste stap die ik vandaag nog ga zetten?

De mensen schamen zich veel vaker om gevoelens te tonen,
dan om gevoelens te huichelen.
– Otto Weiss


Gevoelens kun je gericht oproepen en inzetten om gedrag van mensen positief te beïnvloeden. Wat ik hiermee bedoel? Bekijk daarvoor het filmpje waarbij mensen op een speelse manier worden ‘verleid’ om de trap te nemen in plaats van de roltrap. Het gevolg: het aandeel mensen dat de trap nam, steeg met 66%! Een reflectievraag: hoe zet jij binnen je werkomgeving gevoelens in om het gedrag van je collega’s en je klanten te beïnvloeden?

We verlangen niet naar bepaalde dingen terug,
maar naar de gevoelens die ze in ons oproepen.
– Sigmund Graff


Het Portugese woord ‘saudade’ beschrijft een mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde. Om te ervaren wat dit woord betekent, kun je luisteren naar het prachtige gitaarspel van Per-Olov Kindgren met het gelijknamige nummer. Welke muziek ken jij die jou in een gemoedstoestand van saudade brengt? Welke periode of gebeurtenis uit je leven komt boven bij het luisteren naar deze muziek? Wat is het waar je naar terug verlangt en hoe ga je daarmee om?

Kinderen zijn gelukkig omdat ze geen bestand in hun hoofd hebben, genaamd:
Alle dingen die fout kunnen gaan.
– Marianne Williamson


Een prachtig voorbeeld van gelukkige mensen die zich serieus aan hun levensdoelen wijden, is te zien in bijgaande video. In mei 2008, net voor zijn 47ste verjaardag, besliste Roger om drastisch zijn leven om te gooien. Hij zette drie doelen voor zichzelf: gezondheid (heel veel afvallen), passie (een marathon lopen) en liefde (zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte cystic fybrosis waar zijn nichtje Julia aan lijdt). Hij begon met kleine stapjes. Wat het resultaat is, kun je zien in de bijgevoegde video. Vraag: Wat is of wat zijn levensdoelen waar jij bereid bent je aan te committeren? En doe je dat ook?

Als je vandaag niet gelukkig bent, zal je het ook morgen niet zijn.
Tenzij je het heft in eigen handen neemt en actie onderneemt
om gelukkig te worden.
– Sonja Lyubomirsky


Geluk ervaren is te beïnvloeden door vriendelijkheid te beoefenen. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de korte film Validation. Hij duurt een kwartier en ik beloof je dat hij die investering waard is. Wanneer heb jij overigens voor het laatst iets vriendelijks gedaan voor een ander, zonder er direct iets voor terug te vragen? En wat heeft het jou persoonlijk opgeleverd?

De kunst van leiderschap is om nee te zeggen, niet om ja te zeggen.
Het is erg gemakkelijk om ja te zeggen.
– Tony Blair


Leren nee zeggen is een levensvaardigheid die je kunt aanleren. In het filmpje wordt daartoe een krachtige tip met een vette knipoog gegeven. Tegen wie ga jij vandaag nee zeggen?

Vriendschap met onszelf is van het hoogste belang, want zonder dat
kan men geen vrienden zijn met wie dan ook ter wereld.
– Eleanor Roosevelt


Integer handelen komt voort uit de persoonlijke keuze om integer te zijn. Dat vraagt zelfonderzoek: hoe ga je om met persoonlijke informatie, geef je fouten toe, spreek je uit wat je echt denkt, et cetera. In bijgaande video wordt iemands integriteit stevig op de proef gesteld. Hoe zou jij in deze situatie handelen?

Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Op de een of andere
manier weten die al ver van tevoren wat je echt wilt worden.
Al het andere is van minder belang.
– Steve Jobs


Het delen van je levensdoel kan ongemakkelijk voelen omdat het je kwetsbaar maakt. Wat gaan je collega’s en je vrienden zeggen? Willen ze nog steeds wel in verbinding met je zijn? Dit thema kwetsbaarheid wordt overtuigend besproken door Brené Brown. Hoe kwetsbaar durf jij te zijn? Maakt het verschil of je thuis bent of op je werkplek?

Ware vriendschap is als een goede gezondheid,
de waarde ervan wordt zelden gewaardeerd totdat zij verloren is.
– Charles Caleb Colton


Het vraagt energie om de vriendschap te onderhouden en lef om de vriendschap te verbreken. Hoe zorg jij ervoor dat jouw vriendschap niet slechts de illusie is waar Henk Westbroek over zingt?

Als je binnen de dagelijkse gesprekken alle stopwoorden, dooddoeners en herhalingen
zou schrappen, hoeveel zou er dan nog overblijven?
– Serge de Ryck


Een basisprincipe voor het ontstaan van een dialoog is dat jij en je gesprekspartner beiden de bereidheid hebben om elkaar vragen te stellen en onbevooroordeeld naar de antwoorden te luisteren. Als dit basisprincipe gedurende een langere periode afwezig is binnen een werk- of privérelatie, wat verwacht je dat daar dan de impact van is? Een mogelijk antwoord wordt bezongen door Beyoncé met het lied ‘Listen’ uit de prachtige film Dreamgirls. Hoe onbevooroordeeld luister jij naar de ander?

Of je nu lid bent van een sportteam, op het werk bent of met je familie bent,
als je elkaar niet kunt vertrouwen ontstaan er problemen.
– Stephen M.R. Covey


In de klassieke Pixar-video For the birds uit 2000 is te zien hoe een ‘rare vogel’ buiten wordt gesloten ondanks zijn pogingen om lid te worden van de groep. Dat roept de vraag op: hoe respectvol ga jij om met een collega of kennis die er afwijkend uitziet of die afwijkend denkt?

De mate van motivatie van een medewerker heeft een directe relatie met het aantal
interacties met zijn of haar manager.
– Bob Nelson


Je intentie gaat dieper dan je drijfveer voor een actie. Ze kan verwijzen naar een basisgevoel waaraan jij je verbindt, soms ook wel je roeping of je levensdoel genoemd. In de video van dr. Wayne Dyer wordt dit concept toegelicht. Aan welke intentie verbind jij je?

We worden niet overtuigd door argumenten die we kunnen analyseren, maar door
toon en temperament, door de manier waarop iemand zichzelf is.
– Samuel Butler


Lichaamstaal beïnvloedt hoe anderen je zien en tegelijkertijd heeft het invloed op hoe jij jezelf ziet. Sociaal psycholoog Amy Cuddy toont aan dat als je twee minuten in de power pose staat, jij je zelfverzekerder gaat voelen. In haar lezing geeft ze daartoe krachtige tips die je direct kunt toepassen. Wat verwacht je dat er in de verbinding met de ander gebeurt als jij in je kracht gaat staan?

Taal creëert de mooiste ervaringen en de grootste problemen.
– Joost Crasborn


Een kort en krachtig voorbeeld van miscommunicatie door foute interpretatie van taal is te zien in het reclamefilmpje Lost in Translation voor het taleninstituut Berlitz. Een beginneling bij de Duitse kustwacht ontvangt een noodoproep van een Engels schip, met alle gevolgen van dien … Wanneer heb jij zelf last gehad van dit soort talige miscommunicatie en hoe ben je daarmee omgegaan?

We komen er steeds meer achter dat respect en affectie essentieel zijn voor
het onderhouden van relaties en dat minachting de relatie vernietigt.
– John Gottman


Wat maakt herstelpogingen wel of niet succesvol als er binnen een relatie spanning is? In essentie gaat het daarbij om de vraag hoe de emotionele bankrekening van de ander gevuld is (met positieve belevingen) ten opzichte van jou. In een korte film legt John Gottman het belang van deze factor uit. Hoe vul jij de emotionele bankrekening van de ander?

Het doel is niet om beter te zijn dan iemand anders,
maar beter dan je voorgaande zelf.
– 14e Dalai Lama


In deze video geeft Steve Balmer (voormalig CEO van Microsoft) een enorme energieboost aan de aanwezigen op een grote conferentie. Het is een stijl die niet direct past binnen de Nederlandse organisatiecultuur. Zie jij jezelf dit doen? Aan de andere kant … hoeveel vergaderingen en bijeenkomsten maak jij mee waar de energie volkomen is weggezakt en een energieboost nodig is? Neem jij daar verantwoordelijkheid voor? Heb je daarvoor de moed?

Een mens heeft twee oren en één mond
om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.
– Confucius


Het succes van je medewerkers heeft impact op hoe jij als leidinggevende door anderen wordt ervaren. Als je vanuit dit uitgangspunt denkt en handelt is er geen noodzaak meer om jezelf grootser voor te doen dan je bent. De vraag die dan ontstaat is: geef jij je medewerkers erkenning voor hun successen, of geef jij jezelf (net als de manager in deze Dilbert-video) schouderklopjes en ga je aan de haal met hun succes?

Eerlijk, kritiek is moeilijk te verdragen. Vooral als zij
komt van een verwante, een vriend, een vijand,
een kennis of een vreemde.
– Wiet van Broeckhoven


Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het extrinsieke beloningssysteem van bonussen geven de creativiteit vernietigt. Wat echt beter werkt is gebruik maken van het intrinsieke beloningssysteem op basis van autonomie, meesterschap en zinvolle doelen. In de lezing van Daniel Pink wordt ingegaan op de kracht van deze wijze van belonen. Hoe motiveer jij nieuwe en bestaande medewerkers?

Groeien is niet groter worden,
maar je bewust zijn van je grootsheid.
– Auteur onbekend


Wat er kan gebeuren als een leider vanuit boosheid en frustratie reageert, is goed te zien in deze video met Alex Ferguson (ex-trainer van Manchester United, primaire leiderschapsstijl ‘keizer’) in de hoofdrol. Hoe reageer jij zelf op de mensen in je omgeving als je boos of gefrustreerd bent? En hoe zou je willen reageren?

De duivel zien we onmiddellijk in de medemens,
in onszelf ontdekken we ten hoogste de gevallen engel.
– Antoon Vloemans


De video van HeartMath laat je binnen een minuut ervaren hoe externe prikkels (in dit geval muziek) je emoties beïnvloeden en wat daarvan de impact is op je waarneming. Zoals ze aan het eind van het filmpje aangeven: ‘We see the world through how we feel.’ Vanuit dat gegeven ontstaat de vraag: met welke emoties kijk jij naar wat er gebeurt binnen je werkomgeving en wat is daarvan de impact op je denken en handelen?

Mijn baas heeft me meer verantwoordelijkheid gegeven.
Ik ben nu verantwoordelijk voor alles wat fout gaat.
– Auteur onbekend


Om oprecht te kunnen luisteren naar de ander helpt het om je eigen gedachten en aannames (tijdelijk) los te laten. Zodoende kan nieuwsgierigheid ontstaan naar wat door de ander wordt gezegd én bedoeld. De ‘goeroe’ Puppetji sluit in de video op deze gedachte aan en geeft als tip vrede te sluiten met je interne gedachten. Hoeveel ruimte gaat je dat geven in je interacties met anderen?

Wie zich verbindt met de gevoelens en de behoeften van de ander,
herkent zichzelf.
– Marshall Rosenberg


Ter inleiding voor het hoofdstuk over empathie, wil ik je een prachtig lied van Harrie Jekkers meegeven. Vanwege de tekst behoort het tot mijn favorieten. Het lied beschrijft dat je alleen vanuit de verbinding met jezelf, een verbinding met de ander kunt aangaan. Dat is een boodschap waar ik volledig achter sta. Hoe kun je oprecht van iemand anders houden als je niet in staat bent om oprecht van jezelf te houden? Geniet van de tekst. Of beter nog, geniet van de mooie vertolking van dit bijzondere lied.

Frans de Waal heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar het gedrag van onze verwanten, de mensapen. Ook zij leven zich in wat andere apen meemaken en voelen en passen daar hun gedrag op aan. In dit hilarische filmpje zie je hoe door de apen wordt omgegaan met een situatie die als oneerlijk kan worden bestempeld. Hoe reageer jij als je oneerlijk wordt behandeld? En hoe reageer je als je ziet dat een ander oneerlijk wordt behandeld?

Mensen, bij wie verstand en gevoel tegen elkaar opwegen,
komen laat tot rijpheid.
– Marie von Ebner-Eschenbach


Als er sprake is van psychologische veiligheid op de werkplek durven teamleden interpersoonlijke risico’s te nemen. Ze durven zich onder meer kwetsbaar op te stellen, ze vragen actief om hulp en ze zijn niet bang om fouten te maken. Wat is daarvan de impact op je denken en handelen? Laat je inspireren door Amy Edmondson van de Harvard Business School.

Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang,
met elkaar samenwerken is succes.
– Henry Ford


Als teamleden vanuit verbinding aan een gemeenschappelijk doel werken en daarbinnen eenieder zijn taak kent en bereid is zich daarvoor in te zetten, dan worden als onmogelijk ervaren doelen alsnog haalbaar. In bijgaande Coca-Cola-commercial wordt dat thema op een leuke manier getoond. De vraag aan jou is: wat is een ‘onmogelijk’ doel waar jij samen met je team aan werkt? En welke afspraken zijn gemaakt om dat doel te kunnen bereiken?

Alles zelf doen is optellen.
Samenwerken is vermenigvuldigen.
– Auteur onbekend


Een mooi voorbeeld van samenwerking is te zien in de video van de auditie van de schaduwtheatergroep Attraction uit Budapest bij Britain’s Got Talent. Hierin is prachtig te zien dat de teamleden samenwerken vanuit oprecht plezier, passie en geloof in het doel. Hierdoor zijn ze in staat een onvergetelijke en emotionele auditie neer te zetten. Vraag: met hoeveel plezier, passie en geloof in het doel werken je collega’s en jijzelf samen?

De wijze spreekt omdat hij iets te zeggen heeft,
de domme spreekt alleen om iets te zeggen te hebben.
– Plato


Als spreeuwen tegen de avond op zoek gaan naar een slaapplek, bewegen ze zich in grote groepen. Dat levert prachtige beelden op. Het is een continu spel van afstemming en aanpassing aan de andere vogels. Hoe stem jij af op je collega’s en ben je bereid je richting aan te passen als de groep daartoe besluit?

De angst voor conflicten is meestal een teken dat er problemen zijn.
– Patrick Lencioni


Op elke werkplek zijn soms gesprekken te horen die net zo vaag zijn als de dialogen van de cabaretiers Mike en Thomas. Er worden veel woorden gebruikt, en eigenlijk wordt er niets gezegd. Dat houdt het gesprek veilig en verkleint de kans dat het gesprek leidt tot een conflict. Dat kan (tijdelijk) een goede strategie zijn, en … wat is de impact op de onderlinge verbinding? Hoe duidelijk verwoord jij je vragen, wensen, inzichten en meningen?

Zonder voortdurende groei en vooruitgang hebben woorden als verbetering,
prestaties en succes geen enkele betekenis.
– Benjamin Franklin


Een prima introductie van het 70/20/10-concept en het belang ervan voor het ontwikkelen van medewerkers is te zien in bijgaande video van Charles Jennings. Hoe creëer en stimuleer jij mogelijkheden op de werkplek om te leren van en met elkaar?

Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de keuze dat iets anders
belangrijker is dan de angst zelf.
– Ambrose Redmoon


Bij de prachtige vertolking van ‘Laat me’ door Wende Snijders zie je de emoties van haar gezicht spatten. Ze is volledig in het moment aanwezig en in verbinding met de tekst en haar gevoelens. Gewoonweg inspirerend! Wat is een lied dat indruk op jou maakt? Wat in de tekst of in de wijze van vertolking raakt je zo?

Alles zelf doen is optellen.
Samenwerken is vermenigvuldigen.
– Auteur onbekend


Een mooi voorbeeld van samenwerking is te zien in de video van de auditie van de schaduwtheatergroep Attraction uit Budapest bij Britain’s Got Talent. Hierin is prachtig te zien dat de teamleden samenwerken vanuit oprecht plezier, passie en geloof in het doel. Hierdoor zijn ze in staat een onvergetelijke en emotionele auditie neer te zetten. Vraag: met hoeveel plezier, passie en geloof in het doel werken je collega’s en jijzelf samen?

Om diepgaande invloed op de mensen te hebben, komt het er niet op aan
hun bewuste ziel te beïnvloeden, maar hun onbewuste.
– Gustave le Bon


De beroemde speech ‘I have a dream’ van Martin Luther King is een prachtig voorbeeld van iemand die staat voor zijn visie en dat overtuigend weet over te brengen op het publiek. Wat is de impact van zijn speech op jou? Wat zie je hem doen om zijn visie over te brengen dat je zelf binnen je werk kunt toepassen?

Cultuur is geen maaksel, maar iets menselijks dat zich ontwikkelt.
– Edward Hall


‘Waarom is Apple zo innovatief? Al jaren achter elkaar zijn ze innovatiever dan de concurrentie. Toch is het “maar” een computerbedrijf.’ Dit is één van de beginvragen uit Simon Sineks presentatie ‘How great leaders inspire action.’ Stel jezelf bij het luisteren naar zijn presentatie de vraag: waar staat mijn team of organisatie nu écht voor?

Als werken aangenaam is, is het leven vreugdevol.
Als werken een plicht is, is het leven slavernij.
– Maxim Gorki

Verricht jij werk dat je als zinvol ervaart en dat aansluit bij jouw sterke punten? Durf jij hiervoor te kiezen? Bekijk voor meer inspiratie rondom deze vragen de door CNN gemaakte video over chef-kok Narayanan Krishnan. Is er een sociaal vraagstuk waar jij je voor in zou willen zetten? Wat maakt dat je daar nog niet mee gestart bent?

Een mens trachten te begrijpen is zo moeilijk
dat men hem gemakshalve veroordeelt.
– Georges van Acker

Soms kom je mensen tegen die ‘gewoon’ vervelend of irritant zijn. Kijk maar eens naar deze korte video voor een voorbeeld hiervan. Hoe ga je om met een collega die dit gedrag vertoont? Maak je zijn gedrag en de impact die het heeft op jullie verbinding bespreekbaar?

We zijn als menselijke soort verslaafd aan verhalen. Zelfs wanneer het lichaam
gaat slapen, blijft de denkgeest wakker en vertelt zichzelf verhalen.
– Jonathan Gottschall

Lost generation vertelt over onze toekomst. Het verhaal kan zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven worden gelezen. Daarbij verandert de inhoud ook 180 graden en wordt een krachtige impact op de lezer bereikt. Lees en luister mee met dit korte verhaal. Aan welke versie van het verhaal wil jij bijdragen?

Waarom moeilijk doen als het samen kan?
– Loesje

Dit korte filmpje laat een medewerker zien bij wie de ’stoppen doorslaan.’ We kunnen alleen maar gissen naar wat de reden is geweest voor de man op het filmpje om zo de controle te verliezen. Hoe gaan jullie binnen het team om met het uiten van frustratie? Is daar ruimte voor?

Leiderschap is niet een zaak van het hoofd.
Leiderschap is een zaak van het hart.
– Kouzes & Posner


Falen is de eerste stap naar succes. Althans, als je je niet laat afschrikken door de fouten die je hebt gemaakt en bereid bent ervan te leren. Voeg daar een flinke dosis doorzettingsvermogen aan toe en grote doelstellingen zijn binnen handbereik. Ter inspiratie een video met voorbeelden van bekende mensen die ondanks tegenslag hun grootse droom hebben gerealiseerd. Hoe ga jij om met tegenslag?

De reis van de held

Joseph Campbell (2000) heeft na het bestuderen van vele oude mythen, sprookjes en andere verhalen een patroon ontdekt in hun structuur. Wat die verhalen gemeen hebben is dat ze over een hoofdpersoon gaan die op zoek gaat naar zijn eigen identiteit. Op deze levensreis of spirituele zoektocht doorloopt hij zeven fasen. Al deze fasen zijn ook in de wereld om ons heen terug te vinden, bijvoorbeeld in films. Kijk maar eens naar bijgaande video waarin de bekende films The Wizard of Oz, Star Wars en Harry Potter worden geprojecteerd op het werk van Campbell.