Ellende in je leven en toch gelukkig zijn

Hoe kan ik nou gelukkig zijn met al die ellende in mijn leven? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl je allerlei problemen hebt? Het is mogelijk en vaak niet eens zo moeilijk als het lijkt. Laten we eens kijken hoe dat te doen…

Ellende

Een bijkomend resultaat van een boek schrijven over je leven leuker maken is dat anderen hun mening erover gaan geven. De mensen die het boek lezen zijn vooral heel positief, de mensen die alleen de omschrijving lezen zijn vaak sceptisch. En dat begrijp ik. Iedereen heeft een leven. En niet ieders leven is even leuk. En op het moment dat een 31 jarig manneke met een of andere website ineens claimt te weten ‘hoe het werkt’, dan is voor sommige mensen de kamer te klein. En dat begrijp ik ook.

Want ik besef heus wel dat mijn leven best oké is. Ik heb een hoop om dankbaar voor te zijn, en daar ben ik me op een dagelijkse basis van bewust. Maar dat werkt natuurlijk twee kanten op. Mijn leven ís onder andere leuk omdat ik mijn best doe om tevreden te zijn met wat ik heb.

Maar goed. Stel nu dat je leven echt niet zo makkelijk is. Niet omdat je zelf niet je best doet, maar omdat er gewoon dingen gebeuren waar je geen of weinig invloed op hebt. Hoe kun je dan tóch gelukkig zijn?

Wat als de ellende je leven overneemt?

Je dochter wordt ernstig ziek, je moeder overlijdt, je wordt ontslagen omdat het bedrijf failliet gaat, je komt in een burn-out, je partner verlaat je en laat je achter met een berg ellende, jij of je partner blijkt onvruchtbaar te zijn, je huis brandt af, je blijkt drie jaar voor niets te hebben gewerkt, je gezondheid neemt af of de remmen van je auto werken ineens niet meer en je rijdt net een parkeergarage in. Wat een ellende…

Ellende mag er zijn

Hoe kun je gelukkig zijn in ellendige omstandigheden? Is dat überhaupt mogelijk? En is het wenselijk? Want zoals veel mensen opmerken als ik over mijn boek vertel: het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn! En ze hebben natuurlijk gelijk. Immers, ellende mag er zijn. Ellende is oké. Dus waarom zou je er van weg bewegen? En daarnaast – is het sociaal geaccepteerd om gelukkig te zijn terwijl er nare dingen in je leven spelen? Mag ik me gelukkig en dankbaar voelen terwijl ik ziek ben, terwijl er iemand overleden is?

Veel mensen hebben hier een simpel antwoord op: nee. Als je problemen hebt – als er ellende in je leven is – dan moet je je daar ellendig over voelen. Anders is het gek. Maar dat komt goed uit – ik ben dol op gek!

Hoeveel maanden leef je?

Want zie het zo: stel dat je 100 jaar oud wordt. Dan heb je in totaal 1.200 maanden tot je beschikking. Als je 35 bent dan heb je nog 780 maanden over, dat gaat best hard. Gedurende die tijd is er altijd wel iets aan de hand. Er is altijd wel iets aan te merken aan je leven. Want niets is perfect in de traditionele zin, alles heeft mankementen.

Nou – daar ga je dan. Maand na maand. Lekker klagen. Lekker ontevreden zijn met je leven. Lekker wijzen naar alles wat mis is. Lekker aan jezelf bewijzen waarom je alle recht hebt om ongelukkig te zijn. En weet je – je hébt alle recht. Het is jouw leven, doe wat je wilt. Zeur lekker over de overheid, de politiek, de nare dingen die mensen je aandoen. Het is een manier om je tijd op aarde door te brengen op een manier.

Maar kijk dan niet naar mij op zoek naar bevestiging. Ik wil best met je kijken naar de dingen die onwenselijk zijn in je leven. En die dingen mogen er zijn, want ellende is onderdeel van het leven. Maar wat dan?

Ellende geeft contrast

Voor zover ik observeer zijn alle mensen – jij, ik én alle andere mensen die leven en ooit hebben geleefd – op zoek naar geluk of op zijn minst het vermijden van ellende. Ellende mag er zijn, maar dat wil toch niet zeggen dat je er bewust naartoe wilt bewegen? Want schulden mogen er zijn – niets mis mee. Maar als een blij leven je doel is, zet je vervolgens de eerste stap naar minder schulden. Ziekte mag er zijn, maar als je graag gezond wilt zijn doe je er goed aan om nu de volgende stap richting gezondheid te zetten.

Ellende geeft contrast, het helpt je groeien. Maar de vraag is: hoeveel contrast heb je nodig? En zijn er minder vervelende manieren om te groeien? De meeste mensen die klagen over alle problemen in hun leven weigeren te leren van die problemen, en gebruiken hun ellende dus helemaal niet om te groeien.

Als het je intentie is om te groeien kun je met veel minder ellende veel verder komen. En als persoonlijke groei je doel is, blijken er een heleboel manieren om vooruit te komen zonder dat je ellende nodig hebt. Je problemen zijn gewoon een startpunt. Want waar je je ook bevindt in je leven, er is altijd iets dat je kunt doen om je leven iets leuker te maken. Dat is – wat mij betreft – geen ontkenning van de realiteit. Dat is werken mét de realiteit om wenselijke resultaten te bereiken.

Niet iedereen wil groeien

Dit is allemaal heel logisch, tenzij – en het zal je verbazen hoeveel mensen dat doen – je het heerlijk vindt om te wentelen in problemen en ellende. Om te wijzen naar anderen, om lekker in de slachtofferrol te baden. Om te zoeken naar bevestiging van anderen dat jij ALLE reden hebt om ongelukkig te zijn. Je maakt jezelf ongelukkig.

Ik begrijp heus dat dat comfortabel kan voelen. Maar de meeste mensen weten al hoe ze zich slachtoffer kunnen voelen – dus inspireer ik je liever om iets nieuws te doen. Zoals verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en je eigen geluk. De realiteit onder ogen zien en doen wat werkt om je leven steeds leuker te maken. Om die paarhonderd maanden die je nog over hebt door te brengen met een glimlach op je snoet. Want dat lijkt mij het meest logisch.

Dus hoe kun je vooruit komen op dit pad? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl er ellende in je leven is? Laten we eens kijken.

Tip 1. Richt je op waar je controle over hebt

Ik schrijf hier vaker over de laatste tijd, maar ik blijf het herhalen. Omdat dit typisch zo’n ding is wat je leest, waarbij je knikt, en het vervolgens naast je neerlegt. Maar pas wanneer je dit idee écht toepast in je leven zie je hoe goed het werkt. Het idee is simpel: als je er geen controle op hebt, heeft het ook geen zin om je er druk over te maken. Poef!

  • Het heeft geen zin om te wensen dat het anders was, want dat is het niet.
  • Het heeft geen zin om te piekeren, want dat levert je niets op.
  • Het heeft geen zin om boos te worden, want het verandert niets behalve je bloeddruk.

Wat heeft dan wel zin? Ontspannen en accepteren. Ademhalen en loslaten. Die malende gedachten geven je een illusie van controle, en het maakt je gestrest en ongelukkig. Accepteer gewoon dat het is zoals het is, en laat het gaan. Ontspan. Geen woede, frustratie, angst, stress en teleurstelling. Omarm de realiteit zoals ze is, en klaar. Het is uit jouw handen. Niet jouw pakkie an.

Veel mensen zien dit als struisvogelpolitiek. En dat is grappig – want het is exact het tegenovergestelde. De realiteit accepteren en loslaten wat je niet kunt controleren is het meest rationele wat je kunt doen. Je kunt je dochter niet beter maken. Je kunt wel zo goed mogelijk voor haar zorgen en haar liefde geven – dus maak je daar druk om. Je kunt je ex niet veranderen. Dus je kunt stoppen met het te proberen, wat een rust! Je kunt stemmen en demonstreren, en voor de rest heb je nu geen invloed op de beslissingen van de overheid. Hoe boos je ook bent.

Accepteer wat is. En richt je op de dingen waar je wél controle op hebt. Hiermee gooi je in één klap een heleboel narigheid uit je hoofd.

Tip 2. Kijk anders naar problemen en ellende

Goed en slecht zijn relatieve begrippen omdat het menselijke uitvindingen zijn. En ik weet het – als je een religieuze achtergrond hebt dan ben je het hier stellig mee oneens, en dat is prima. Het maakt in de dagelijkse praktijk namelijk weinig uit.

Ik beschouw elke gebeurtenis in mijn leven als neutraal. En ik ben me ervan bewust dat ik zélf betekenis toeken. We leven samen op een rots die rondjes draait in het niets. En elke kant die je op kijkt, zie je vooral heel veel niets. En mogelijk gaat dit oneindig lang door, tot in de eeuwigheid. Niets, met hier en daar een ster, planeten en andere objecten.

Je probleem is niet echt zo groot. De dingen die gebeuren in je leven zijn simpelweg gebeurtenissen die plaatsvinden op planeet aarde. En zo kun je ze bekijken. Als zeer tijdelijke, zeer relatieve en vrij betekenisloze gebeurtenissen die op je pad komen.

De ene keer is dit eenvoudiger dan een andere keer. Maar relativeren helpt altijd. Haal adem, ontspan. En gebruik deze onwenselijke gebeurtenis om te groeien als mens. Niet als aanleiding om je slachtoffer te voelen van de gebeurtenis.

De slachtofferrol kun je altijd nog aannemen, als blijkt dat de rest niet werkt.

Tip 3. Richt je op de dingen die wel fijn zijn

Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Maar het werkt echt. De meeste mensen zijn hun verwondering over het leven kwijtgeraakt gaandeweg. Dat is logisch, maar het is niet wenselijk als het je doel is om gelukkig te zijn. Je zit bijvoorbeeld te piekeren in de trein over die paar problemen. En je vergeet ondertussen helemaal te beseffen dat die trein waar je in zit bést bijzonder is. Decennia aan vakmanschap, een eindeloze productieketen, een enorme groep mensen, elektriciteit – het is allemaal nodig geweest om deze ervaring mogelijk te maken. Er is WiFi aan boord, de trein is schoon en hij rijdt meestal op tijd.

Moet je voorstellen dat je deze ervaring moet uitleggen aan een persoon in de pre-historie. Dat je op een scherm ziet hoe laat je aankomt in een stad. Wat is een stad? Wat is een scherm? Wat is een wiel? Wat is elektriciteit? En Wifi – dat klinkt nog wel het leukst! En dat niet alleen. Want terwijl je in de trein zit haal je ook adem, je leeft! Die enorme ruimte om onze planeet heen – daar lijkt vooralsnog geen leven te zijn. En sowieso geen intelligent leven met satellieten, radioschotels en ruimteschepen. Planeet na planeet – mogelijk volledig steriel.

En hier zit jij. Met een paar miljard bacteriën in je darmen. Opgebouwd uit ontelbaar veel atomen die zelf niet leven, maar blijkbaar samen wel iets levends kunnen bouwen. Iets dat bewust is – iets dat zich druk kan maken om problemen. Best een wonder.

Het leven is wonderlijk. En er zijn zo ontzettend veel dingen die goed gaan, die wenselijk zijn, die fijn en mooi en interessant zijn. Het enige wat je hoeft te doen is even uit je hoofd te stappen en de realiteit te observeren.

Tip 4. Maak je geluk belangrijker dan ellende

Stel, je neemt jezelf voor om vanaf nu gewoon lekker gelukkig te zijn. Je doet je best om vaker gelukkig te zijn omdat je net als ik tot de conclusie kwam dat je je beperkte dagen beter blij dan treurig kunt doorbrengen. Je voelt je bij en gelukkig, maar dan gebeurt er iets. Je auto gaat kapot. En daardoor kom je te laat op je werk en mis je een belangrijke afspraak en loopt je planning in de soep.

Op dit moment gebeurt er iets interessants: je wordt ongelukkig. En je wordt ongelukkig omdat je hebt besloten dat je gelukkig bent, ténzij er vervelende dingen gebeuren. Met andere woorden: je vindt je geluk mínder belangrijk dan die vervelende dingen. Want die geef je de overhand.

Wat zou er gebeuren als je het anders zou bekijken? Als je zou zeggen: ik doe mijn best om gelukkig te zijn, ook als er vervelende dingen gebeuren. Je auto gaat kapot, maar je laat het niet je geluk beïnvloeden. Je accepteert dat je er de controle niet over hebt, dat het is zoals het is. En je handelt vervolgens stap voor stap. Zonder jezelf zielig te vinden, zonder boos te worden, zonder in te leveren op levenskwaliteit. Want dit is gewoon een gebeurtenis op planeet aarde. Niet goed, niet slecht. Gewoon wat het is. Geen reden om je over op te winden. Met boosheid repareer je geen auto’s. Dat doet de wegenwacht. En jij krijgt als geschenk een oefening in geduld.

Als je je geluk belangrijker maakt, dan kan het je vaker lukken om gelukkig te zijn. Adem in, ontspan. Laat het los. Accepteer wat is, en handel stap voor stap. Meer is er niet.

Tip 5. Verlies de olifant in de kamer niet uit het oog

Je gaat dood. Elke dag kom je dichter bij dit moment. Het moment dat je ophoudt te bestaan in deze vorm. Veel mensen hebben het idee dat de dood ze van alles afneemt. Maar als je wilt kan de dood je ook van alles geven. Zoals wat? Zoals een motivatie om je leven voluit te leven. Want je weet niet wanneer het leven je wordt afgenomen, dus is het alleen maar logisch om elke dag te plukken. Om steeds beter en dieper te leren genieten van de ervaringen die je opdoet op die kleine planeet die ronddraait in het niets.

Dood gaan we allemaal, maar echt leven doet niet iedereen. En dat is prima als jij dat oké vindt. Maar ik leg de lat graag hoger. Ik wil dit leven gebruiken om beter te worden in liefde. Richting mezelf, richting anderen en richting het leven. Ontspannen, accepteren, loslaten, ervaren, bouwen en mijn hart volgen.

Dat is uitdagend, ja. Elke dag opnieuw. Maar ik besefte al vroeg in mijn leven dat het alternatief nog veel uitdagender is. Want de uitdagingen in persoonlijke groei maken tegelijkertijd het leven steeds leuker. En de uitdagingen in de slachtofferrol maken het leven alleen maar kleiner, beperkter en ellendiger.

We gaan dood, dus laten we leven nu het kan. Het heeft geen zin om te wachten, want misschien komt er geen tweede ronde. Geen tweede kans. Dit leven is jouw unieke kans. En ja, er zitten problemen in. En ja, die zijn uitdagend en moeilijk. En ze vragen meer van je dan je soms kunt geven. Maar je kunt problemen hebben en tegelijkertijd op z’n minst een bepaalde mate van geluk ervaren.

En je kunt er beter in worden. En uiteindelijk op een plek komen dat je problemen gewoon voelen als gebeurtenissen. Geen reden om te zeuren, maar een reden om je te verwonderen. En weet je – misschien heb ik makkelijk praten. En weet je wat zo leuk is? Als je aan de slag gaat met deze ideeën, dan heb jij straks ook makkelijk praten.

Want het leven hoeft niet zo verdomd moeilijk te zijn als sommige mensen je doen geloven. Het mag en het gebeurt. Maar waarom zou je de ellende opzoeken? Je verdient beter – althans, ik vind van wel.

Dit artikel verscheen eerder op SoChicken.nl

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*