Een veel betere leider worden? Ga sporten!

Als je scherp bent op je werk, dan volgen mensen je vanzelf. Dat begint simpel: met een gezonde, actieve levensstijl. Daar is niemand anders verantwoordelijk voor dan… jijzelf. Oftewel: wil jij een veel betere leider worden? Ga sporten!

De leider als excuustruus

Je herkent het vast wel: je doet een project met iemand van een andere organisatie, een klant of een leverancier, en je bent afhankelijk van die persoon voor het slagen van datzelfde project. Echter, de persoon aan de andere kant loopt continu achter de feiten aan. Hij komt meestal te laat, houdt zich niet aan gemaakte afspraken en stuurt excuusmailtjes rond 1 uur ‘s nachts. Buitengewoon vermoeiend. Kortom, hij heeft zijn zaken niet op orde.

Misschien komt het gedrag van die persoon door de chaos en de druk van organisatie waar hij in moet werken. En uiteraard speelt dat een rol. Maar in mijn ogen is er geen excuus om te zeggen ‘Ik bel je volgende week’ en dan niet te bellen. Zeg het dan niet. Besef: Succes = Realiteit -/- Verwachtingen

Zorg dat je fysiek en mentaal fit bent

Dit gaat over de basale regel van doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Wie niet in staat is die regel te volgen in zijn werk, die zit of niet op de goede plek, of niet lekker in zijn vel. Je werkt nu eenmaal in een competitieve omgeving. Dus mijn oplossing is simpel: beste leider, get in shape or get out.

Als je wilt scoren als leider of als werknemer, zorg dan dat je fit bent. Dat betekent voldoende bewegen, gezond eten en goed slapen. Ga hardlopen, zwemmen, fietsen – het maakt mij niet uit wat, maar werk aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Sporten zorgt voor focus, doelgerichtheid, zelfvertrouwen en zelfkennis. Allemaal eigenschappen van een goede leider. Als je je ochtend begint met sporten, begin je aan je werkdag met een 1-0 voorsprong op de rest van de wereld.

Bezuinig nooit op slaap

Waarom je gezond moet eten lijkt me duidelijk, zeker als je regelmatig sport. Maar zorgen dat je genoeg slaap krijgt is iets wat mensen nog wel eens vergeten tegenwoordig. We zijn altijd druk, altijd bereikbaar en moeten altijd nog even iets afmaken. Zet ‘s avonds je telefoon en je laptop gewoon eens uit, zodat je kan ontspannen en zonder onrust gaat slapen. Bezuinig nooit op slaap. Als je onuitgerust op je werk verschijnt, dan begin je met een 1-0 achterstand. Kansloos dus.

Leiderschap over jezelf

De moraal van dit verhaal is: een betere leider worden begint bij leiderschap over jezelf. Dat leer je niet uit een boekje of bij nog een leiderschapscursus op de hei, maar door het zelf te doen en controle over jezelf te ontwikkelen. Hardlopen (of een andere sport) is heel gezond, maar het allerbelangrijkste is dat je de confrontatie aangaat met jezelf. Het gevecht met jezelf, met je lichaam en de omstandigheden. Je moet je eigen grenzen leren kennen en proberen te verleggen. Als jij als leider fit bent en controle over jezelf uitstraalt, als je scherp en relaxed op je werk verschijnt, dan volgt de rest vanzelf.

Het leven is simpel, helaas niet gemakkelijk.

Meer lezen?

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*