Een rijk leven

2 jaar geleden heb ik een nare ervaring gehad. Terwijl ik mijn 2 oudste kinderen naar huis bracht kreeg ik hartkloppingen, steken in mijn borst en last van mijn ademhaling. Dan lukte het weer wel adem te halen, dan weer niet. Mijn gedachte: de laatste momenten van mijn leven zijn aangebroken. Ik werd er erg boos van omdat het gebeurde waar mijn kinderen bij waren; wat een trauma zou ze dat opleveren. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen. Op de eerste hulp konden ze me na diverse testen vertellen dat mijn hart goed werkte en dat ik waarschijnlijk last had van hyperventilatie. Oorzaak: te hard werken, weinig rust, teveel stress… zo kon het niet langer. Ik heb mijn leefpatroon daarom ook behoorlijk aangepast. Ondanks de veranderingen word ik zo nu en dan nog steeds ‘getroffen’ door een hyperventilatie aanval. Het zit nu eenmaal in mijn systeem. Ik weet nu gelukkig wat het is en kan mezelf er snel overheen zetten door te gaan zingen. En recentelijk hoorde ik dat het ook helpt als je gaat kuchen, dus dat probeer ik de volgende keer uit.

Deze gebeurtenis heeft me aan het denken gezet over de vraag ‘wat is de zin van het leven’. En hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik besef dat ik mezelf de verkeerde vraag stel. Want het leven is gewoon ‘het leven’: niets meer en niets minder. Net zoals een tafel gewoon een tafel is en vuur gewoon vuur. Al deze zaken krijgen pas betekenis in relatie tot iets anders. Bijvoorbeeld, vuur heeft ‘zin’ als het gebruikt wordt om je eten klaar te maken, jezelf te warmen, etc. Het is daarmee praktisch. Maar vuur kan ook ‘zin’ hebben omdat je erin kunt staren, er bij kunt wegdromen of er lekker bij kunt mijmeren. Het vuur heeft daarmee een ‘zingevende’ functie en dus betekenis. Maar als het vuur dorpen verwoest creëert het angst en onderdrukking, en daarmee kan het betekenis hebben voor bijvoorbeeld een machtswellusteling. Oftewel: het vuur krijgt functie doordat anderen dat eraan geven.

En zo geldt dat ook voor het leven. Dus in plaats van dat ik mezelf de vraag stel ‘wat is de zin van het leven’, is een betere vraag ‘wat is de zin van mijn leven’. Een antwoord zou kunnen zijn dat ik leef om kennis te vergaren. Op zich heel fijn natuurlijk, maar uiteindelijk ben ik dan slechts iemand met veel kennis. Los van wat deze kennis mij persoonlijk oplevert, is het goed na te denken (of na te vragen) wat deze kennis bijdraagt aan het leven van anderen. Als deze kennis functie en betekenis heeft voor anderen (hun leven verrijkt) heeft in ieder geval mijn leven zin!

Een film die dit thema belicht is ‘As it is in heaven’. Een wereldberoemde dirigent wordt getroffen door een hartaanval en moet het rustig aan gaan doen. Hij keert ‘anoniem’ terug naar zijn geboortedorp en raakt betrokken bij het kerkkoor. Niet alleen moet hij daarbij zijn eigen jeugdvragen onder ogen zien, maar tevens beïnvloedt hij het denken en handelen van vele mensen in het kleine dorp. Hij verrijkt de levens van de dorpelingen. Steeds meer van hen besluiten bewust(er) in het leven te gaan staan. En daarmee veranderen de verhoudingen binnen de gemeenschap, maar ook die binnen gezinnen en relaties. Zo ook bij een vrouw die al jarenlang geestelijk en lichamelijk vernederd wordt door haar man; iedereen weet ervan maar niemand grijpt in. Deze vrouw besluit dat het zo niet langer kan en voor het eerst steunen andere dorpelingen haar. Uiteindelijk heeft ze de moed haar man te verlaten.

Een van mijn eigen hoogtepunten van deze film is als deze vrouw op een avond tijdens een optreden voor het dorp haar ‘freedom song’ zingt. Een lied dat speciaal voor haar is geschreven door de dirigent. Een lied dat mij keer op keer kippenvel kan bezorgen en dat je hier kunt zien en horen. Overigens, deze film geeft ook heel mooi weer hoe groepen zich ontwikkelen van een verzameling individuen tot een hecht en goed functionerend team. Dus ook vanuit deze optiek is het een aanrader om de film eens rustig te bekijken!

Wie verrijkt jouw leven? Wie heeft door zijn doen en laten invloed op jouw denken en handelen? En wat is het dan precies dat maakt dat deze persoon een verrijking voor jou is? Welke handelingen hebben functie of betekenis voor jou? En heb je het hem of haar ook al eens verteld? En dat is precies de uitdaging voor deze keer! Om niet alleen over deze vragen na te denken, maar om vervolgens aan de ander terug te geven dat hij of zij jouw leven verrijkt door de dingen die hij of zij doet.

Mocht je eens een week intens met dit soort vragen aan de slag willen, dan wijs ik je graag op onze trainingsweek ‘Word die je bent’. In een groep van maximaal 10 mensen en 2 begeleiders ga je aan de slag met persoonlijke thema’s en vraagstukken. De werkwijze laat zich daarbij niet in één term vatten. Het is een combinatie van onder meer bezinning, confrontatie, delen met anderen, ervaren, coaching, ademwerk en lichaamswerk. Als je meer wilt weten kun je hier kijken of contact met me opnemen.

Geniet van een ‘rijk’ leven!

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*