Dromen realiseren

Ik kan genieten als ik zie dat mensen in plaats van zich klein te houden zichzelf toestaan in hun kracht te staan. Dat ze onder meer hun dromen en verlangens uiten zonder zich er schuldig over te voelen (in plaats van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’). En daarbij hun kwetsbaarheden en angsten onder ogen zien zónder zich daardoor te laten beperken. Kortom, dat ze de moed hebben in zichzelf te geloven en ernaar te handelen. En moed betekent niet dat je geen angst hebt. Moed houdt in dat je beseft dat iets anders (lees: je dromen en verlangens) belangrijker is dan de angst zelf. En daarom kom je in beweging!

Dromen realiseren vraagt moed

Een mooi voorbeeld van iemand met moedig gedrag is Paul Potts. Hij was een doorsnee man met weinig zelfvertrouwen die in het dagelijks leven mobiele telefoons verkocht. Daarnaast was hij amateur operazanger. Toen er tijdens een blindedarmoperatie een kankergezwel werd gevonden en hij daarna ook nog eens een ongeluk kreeg, ging vanaf dat moment zijn ‘zangcarrière’ achteruit. Maar zingen was zijn lust en zijn leven en zijn droom was om professioneel operazanger te worden (volgens zijn eigen woorden is hij hiervoor geboren). Wat moest hij doen?

Britain’s Got Talent

Paul komt in actie en schrijft zich in voor het talentenprogramma ‘Britain’s Got Talent’. Op 7 juni 1997 doet hij auditie. Als hij opkomt zien de jury en de aanwezigen in de zaal een ietwat dikke, verlegen man met scheve tanden en een ‘ingezakt’ gezicht. En als hij zijn droom uitspreekt om operazanger te worden zijn de blikken van de aanwezigen duidelijk: ‘jij, echt niet!’ Maar dan gaat hij zingen… kippenvel. Kijk eens naar de video van zijn auditie om zelf te zien wat er gebeurt. En let daarbij niet alleen op de gezichten van de aanwezigen, maar ook naar het verschil tussen hoe hij staat en kijkt als hij wel of juist niet zingt.

Om het verhaal van Paul af te maken: hij heeft het programma gewonnen, treedt ondertussen over de gehele wereld op en enkele maanden geleden verscheen zijn tweede CD. Ook heeft hij zijn tanden recht laten zetten. Hij is nog steeds een ingetogen en innemende man die met twee voeten op de grond staat en is hij intens gelukkig met zijn leven. Hij leeft zijn droom!

Hoe ga jij jouw droom realiseren?

Vraag: hoe ga jij jouw droom realiseren? Het helpt uiteraard als je net als Paul talent hebt, maar het begint met het überhaupt hebben van een droom. Een droom die een aanzuigende kracht heeft waar je geen ‘nee’ tegen wilt en kunt zeggen. Het gaat dus in eerste instantie over innerlijk werk om deze droom te ontdekken en vervolgens te versterken. Marinus Knoope beschrijft dit proces in zijn boek ‘de creatiespiraal, natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’ (ISBN 90-8046771-5). Van de 12 door hem onderkende stappen om wensen (dromen) te realiseren hebben de eerste drie stappen te maken met het ontdekken en verankeren van je droom: wensen, verbeelden en geloven. Deze stappen zijn cruciaal omdat als je bij stap 7 gaat handelen, blijkt dat zaken in de praktijk anders gaan dan je wilt en gepland hebt. En dan komt de misschien wel belangrijkste stap: het volharden. Om te volharden moet je echt 100% geloven in waar je voor gaat. Je droom moet sterk genoeg zijn zodat je ‘ja’ blijft zeggen tegen dat wat je moet doen en om je angsten en tegenslagen te blijven overwinnen. Dat geloof komt dus uit de eerste 3 stappen! Daarom: besteed voldoende tijd aan de stappen ‘wensen’, ‘verbeelden’ en ‘geloven’. Overigens, de laatste 3 stappen van de creatiespiraal zijn eveneens van belang en hebben te maken met iets waar we van nature minder goed in zijn: ontvangen, waarderen en ontspannen. Benieuwd naar alle stappen, kijk dan hier om alle 12 stappen van de creatiespiraal te ontdekken.

Oefening: wat is jouw droom?

Terug naar het dromen… wat is jouw droom? Waar kun jij geen ‘nee’ tegen zeggen in het leven? Wat is voor jou zo belangrijk dat je je angsten onder ogen ziet en desondanks besluit in actie te komen? Om daarmee te spelen wil ik je uitdagen de volgende oefening te doen. Het is een combinatie van een visualisatie én een schrijfoefening waar je in totaal 30 minuten voor nodig hebt.

1. Ga naar een plek waar je in alle rust en stilte kunt zitten.

Sluit je ogen, concentreer je op je ademhaling en ontspan. Als je ontspannen bent, stel je dan voor dat je in een raket onderweg bent naar een planeet die nog helemaal leeg is. Een planeet die helemaal gevormd gaat worden naar jouw idealen. Er zijn geen beperkingen, alleen mogelijkheden. Alles wordt zoals jij bedacht hebt. De raket nadert de planeet en landt. De deur gaat open en je stapt naar buiten. Wat zie je om je heen, hoe kijken de mensen, hoe ziet de natuur er uit, hoe ruikt het er, wat hoor je, wat ga jij doen, welke vrienden zijn er, hoe gaan jullie met elkaar om, welk werk doe je, etc. Neem minimaal 5 minuten om jezelf dit voor te stellen.

2. Ga de komende 10 minuten schrijven over deze planeet.

Alles wat in je opkomt schrijf je op, zonder oordeel! Het maakt niet uit wat je schrijft, zolang je maar schrijft. En als je even niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je gewoon op: ‘ik weet niet wat ik nu moet schrijven’. En elke andere gedachte die bij je opkomt. Gewoon blijven schrijven.

3. Besteed de laatste 10 minuten om terug te lezen wat je hebt geschreven.

En terwijl je dit zo leest, ervaar dan wat er in je lichaam gebeurt. Wat neem je waar, en waar neem je het waar? Ben je gespannen, opgelucht, vrolijk of juist verdrietig of boos? Neem het waar zonder er een oordeel over te hebben. Welke elementen herken je die voor jou belangrijk zijn in je ‘echte’ leven?

Met deze oefening werk je aan stap 1 en 2 van de creatiespiraal: ‘wensen’ en ‘verbeelden’. Het is een basis voor het realiseren van je droom. En om je daarbij nog wat verder te inspireren is hier een link naar de auditie van Susan Boyle, het nieuwste talent uit ‘Britain’s Got Talent’. Wederom kippenvel!

Droom je groots!

Meer over dromen realiseren

2 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*