Doelen behalen? Volg de 4D formule

Als het eind van het jaar nadert of als een nieuw jaar zojuist begonnen is, denken we na over goede voornemens. Hoe stel je doelen die niet na een paar weken alweer versloffen? Hoe kun je doelen stellen op zo’n manier doen, dat je ze ook bereikt? Het is moeilijker dan je denkt. Het cliché van de gestopte roker die in februari alweer begonnen is, geldt ook voor veel andere goede voornemens. Herkenbaar?

Haalbare doelen stellen

Goede, haalbare doelen stel je met wat ik de 4D formule noem. Dit zijn ze:

  1. Droom
  2. Doelen
  3. Drempels
  4. Draaiboek

Van droom naar doel

Doelen stellen begint met dromen – vrijuit nadenken en ontdekken wat je eigenlijk wilt. Zorg vervolgens dat je je doelen zo concreet mogelijk formuleert, en dat ze wel haalbaar zijn voor jezelf. Dat betekent dat je een balans tussen uitdaging en skill moet vinden.

Wat zijn goede doelen? Een paar voorbeelden:

  • Betere presentaties leren geven.
  • Minder werkstress hebben.
  • Regelmatig hardlopen.
  • Een betere relatie met je baas opbouwen.
  • Uit de dramadriehoek blijven.

Drempels, drempels, drempels

De derde stap is wat mij betreft de meest cruciale. Je gaat nu alle drempels tussen jou en je doel benoemen. Je gaat letterlijk probleemdenken door jezelf vragen te stellen. Waarom heb ik mijn doel nog niet bereikt? En waarom ben ik nog niet gestopt met roken? Waarom zit ik nog steeds in de dramadriehoek? Het antwoord hierop – als je eerlijk bent tegen jezelf – is de drempel die je over moet als je je doel wilt bereiken. Veelal leidt dit tot een nieuwe vraag en blijkt er een hele keten van drempels te zijn, van hele simpele praktische bezwaren tot hardnekkige karaktereigenschappen. Inventariseer al die drempels, ook de simpele. (Waarom hardloop ik nog niet? Omdat ik geen goede schoenen heb.)

Draaiboek

De laatste stap is dat je je doelen uitwerkt in een plan. Moet je dat dan letterlijk opschrijven? Ja, dat moet. Schrijven doet pijn, het is confronterend en zorgt voor een stok achter de deur. Het liefst laat je je uitgeschreven plan vervolgens lezen door iemand die als klankbord fungeert. Wat staat er in dat draaiboek? Je beschrijft simpelweg één voor één hoe je de drempels tussen jou en je doel gaat wegwerken. Het moeten drempels to-do’s worden. (Bijvoorbeeld: hardloopschoenen kopen.)

Afleidingen uitschakelen

Veel drempels hebben te maken met afleiding. (Waarom hardloop ik ‘s avonds niet? Omdat ik voor de televisie hang.) Dus die vertaal je naar afleidingen die je uit moet schakelen. Sommige afleidingen zijn zo hardnekkig dat het afkicken ervan een doel op zich kan zijn. Hier maak je indien nodig een apart plan voor. (Minder televisie kijken.)

Dus, jouw doel voor de maand januari? Minimaal drie serieuze doelen voor dit jaar uitwerken. Succes ermee, ik wens je alvast een prachtig doelbewust jaar!

Dit artikel verscheen eerder bij MT.nl

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*