Diversiteit, bezint eer ge begint

Diversiteit: het toverwoord van deze tijd. Gedreven door een gevoel van gelijkheid moet alles een afspiegeling van de samenleving zijn. Bij iedere foto waarop meer dan drie mensen staan, wordt nauwkeurig geteld of alle huidskleuren en seksen gelijkelijk verdeeld zijn. Behalve dat een gelijke verdeling eerlijk is, zou het ook van grote toegevoegde waarde voor een bedrijf zijn om zijn personeel en daarmee ook het management zo divers mogelijk samen te stellen. Vrouwen bekijken alles van een andere kant. Allochtonen zorgen voor een goede aansluiting op hun achterban. Ouderen brengen ervaring mee en jongeren weten wat er onder jongeren speelt.

Aan het einde van de vorige eeuw werden allerlei verkiezingen gehouden over de eeuw die bijna om was. De grootste Nederlandse teamprestatie van de eeuw bleek de gouden medaille van de volleybalmannen in 1996 in Atlanta. Een deel van die mannen was al sinds 1987 bezig om een droom te verwezenlijken. Dat op het juiste moment doen vereist dat je een hecht team bent. Tot op zekere hoogte waren ze dat ook. Zoals Ron Zwerver zei: “Iedereen had zijn eigen B.V., maar we hadden een gezamenlijk doel.” In de jaren ervoor waren er regelmatig onderlinge ruzies en zelfs tijdens de Olympische Spelen bleken er onderlinge problemen in het team. En toch voor elkaar door het vuur gaan tijdens de wedstrijd. Dat is topsport.

Managen is ook topsport. Of je nu leider van een hockeyteam bent, zelfstandige met vijf man personeel of hoofd van de lopende band in een fabriek. Als je team niet draait, heb je een probleem. De theorie hieromtrent is dat je teamleden moet hebben die elkaar aanvullen, die complementair zijn. Dat is logisch, want iedereen snapt dat je in een sportteam niet alleen maar aanvallers of alleen maar verdedigers nodig hebt.

Maar dat is precies wat er vaak in een zakelijke/bestuurlijke managementomgeving wél gebeurt. In eerste instantie zoekt men iemand die complementair is, maar die kandidaat wordt uiteindelijk niet gekozen. Dat de kandidaat jong/allochtoon/vrouw is, is op zich niet het probleem; wel dat zo iemand anders denkt en handelt. En dat zorgt bijvoorbeeld voor vertraging bij beslissingsprocessen en irritatie omdat ideeën niet direct worden geaccepteerd.

Als je het heel belangrijk vindt om snel beslissingen te nemen, dan is het veel beter om een team van gelijkgestemden om je heen te zoeken. Maar het brengt wel het risico van kortzichtigheid met zich mee. Mijn tip: als je veel gelijkgestemden hebt in je team, zorg dan dat je elders tegengas organiseert. Ga sparren met anderen, zoals klanten, deskundigen of andere teams. Een team dat te veel op één lijn zit, ziet vroeg of laat cruciale zaken over het hoofd en blijkt niet zo’n goed team te zijn als het zelf dacht.

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een divers team. Je kiest dan niet voor de weg van de minste weerstand. Je moet alleen wel de consequenties er van accepteren. Als je het prettig vindt om een bedachtzaam type in je team te hebben, geef die persoon dan de ruimte om er even over na te denken. Zet zo iemand niet neer als zuurpruim of treuzelaar. Dan beland je in een situatie die nog vervelender is dan een team met alleen maar gelijkgestemden. Dit bedachtzame type voelt zich niet gewaardeerd en kan besluiten voortaan zijn mond te houden of de boel te frustreren. In ieder geval verlies je dus de door jou gezochte meerwaarde.

Er zijn voorbeelden te over waarbij die consequenties niet worden aanvaard en dat diversiteit slechts met de mond wordt beleden. Zoals in de zorgsector, waarin “ons kent ons” leidend is. Ze halen dan bijvoorbeeld een bestuurder van buiten de zorgsector met capaciteiten die ze zelf niet bezitten. Ze geven hem de opdracht om iets te doen dat nodig is. De bestuurder treft dan een cultuur aan waar geen draagvlak voor die opdracht is en loopt vervolgens hopeloos vast omdat hij niet gesteund wordt door zijn eigen opdrachtgevers.

Dus als je, zoals Ron Zwerver zegt, een gezamenlijk doel hebt, dan is dat ook wat je moet nastreven. Als het daarvoor belangrijk is dat je aanvullende kwaliteiten in je team nodig hebt met botsende karakters, dan moet je dat ook doen. Maar accepteer wel de consequenties.

Boekentip: INKOPPERS voor wie geen managementboeken leest, Jaco van der Tang

1 antwoord

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*