Debat of dialoog, kies jij voor strijd of verbinding?
Burgers en de politiek in Amerika zijn tot op het bot verdeeld over wat er moet gebeuren om Amerika krachtig te maken en te houden. Dat is in de basis prima, er zijn immers altijd meerdere perspectieven en waarheden. Ook in Nederland hebben politieke partijen verschillende oplossingen en alternatieven om Nederland het gelukkige en economisch voortvarende land te laten blijven dat we in de basis zijn.
De macht van het debat
Traditioneel wordt binnen de politiek het gesprek over de verschillende perspectieven en waarheden gevoerd vanuit het debat. Onze kamerleden krijgen daartoe debattrainingen. Maar is dat de beste vorm om politiek te bedrijven? Ik ben het er niet mee eens. Immers, in een debat breng je jouw standpunt naar voren waarbij je ondersteunende argumenten aanhaalt om je gelijk te bewijzen. De ander doet hetzelfde. En dan begint het spel. Je gaat elkaar ‘bestrijden’. Je luistert naar waar het verhaal van de ander niet klopt, naar waar de gaten zitten in zijn redenering, zodat je deze onderuit kunt halen. Er ontstaat een gevecht waarbij retorische trucs worden uitgehaald. En steeds vaker zie ik dat er in plaats van hard op de bal te spelen, er hard op de man wordt gespeeld. Er blijven een winnaar en een verliezer over en de relatie verhardt. Dat leidt uiteindelijk ook tot tegenstelling en verharding bij de achterban van beide politieke partijen.
De kracht van de dialoog
In plaats van het debat bepleit ik dat binnen de politiek de dialoog de standaard wordt. Er zijn wederom verschillende standpunten. Echter, bij de dialoog is het de intentie van de deelnemers aan het gesprek om de ander echt te begrijpen. Je probeert niet langer de tegengestelde mening te verslaan, maar je luistert beiden empathisch en met oprechte belangstelling. Je ziet overeenkomsten (die je beiden benoemt), je ziet verschillen (deze spreek je uit) en je krijgt door het gesprek nieuwe inzichten. De volgende stap bij een dialoog is dat je bekijkt hoe deze nieuwe inzichten inwerken op jouw standpunt (en je past deze aan) en je onderzoekt gezamenlijk wat er nodig is om de verschillen te overbruggen. Je kijkt bij de dialoog als het ware door de ogen van de ander, in plaats van je ingenomen standpunt hardnekkig te blijven verdedigen met argumenten. Een gedachte die bij deze vorm hoort is: dat je een andere manier van denken of een andere mening hebt, wil nog niet zeggen dat je lastig bent of ongelijk hebt.
Positieve verschuiving
Ik voorzie een positieve verschuiving in de politiek en de samenleving als onze politici meer op deze manier met elkaar omgaan. Dat ze elkaar voor de camera en in de Tweede Kamer de bal toespelen en benadrukken waar ze elkaar treffen. Dat partijen gezamenlijk benoemen waarom genomen maatregelen, wetten en keuzen van belang zijn. Dat wij zien en horen dat onze politici via de dialoog komen tot oplossingen voor verschillen. En dat beide partijen evenwichtig ‘water bij de wijn’ doen indien nodig. Wat gaat de impact zijn van deze opbouwende manier van samenwerken op hoe wij in de samenleving met elkaar omgaan?
Famke en Diederik
Afgelopen september hebben we een prachtig voorbeeld gezien van waar de dialoog toe kan leiden. In een uitzending bij Eva Jinek schoven onder meer Famke Louise en Diederik Gommers aan tafel om te praten over de #ikdoenietmeermee-actie. Famke heeft het zwaar gehad, zowel die avond als de dagen erna. Vanuit de debatstijl zou Diederik kunnen denken: ‘zo, die zingt voortaan wel een toontje lager, ik heb gewonnen.’ Gelukkig is Diederik de man van de dialoog. Hij onderhield contact met Famke en nam de tijd om al haar vragen over het Corona virus te beantwoorden. Famke kwam daardoor tot nieuwe inzichten die ze openlijk heeft gedeeld. En tijdens hun gesprekken leerde Diederik hoe je jongeren kunt bereiken via social media. Een echte win-win voor iedereen.
Stop met debattrainingen
Daarom heb ik een oproep voor alle politieke partijen. Stuur jullie mensen vanaf heden niet meer op debattrainingen. Stuur in plaats daarvan jullie mensen naar dialoog en geweldloze communicatietrainingen. Zodoende komt een nieuwe politieke stroming tot stand waarbij in plaats van het uitvergroten van verschillen en win/verlies posities, allereerst wordt gezocht naar overeenkomsten, wat we van elkaar kunnen leren, hoe dat de eigen standpunten beïnvloed en waarbij een open gesprek wordt gevoerd over hoe we omgaan met de verschillen. Lang leve de win-win politiek!
Wil je meer inzichten hoe je impact te vergroten?
Dan is het boek ‘Verbindend Vermogen‘ een aanrader. Met korte verhalen, voorbeelden en oefeningen word je meegenomen in het model Verbindend Vermogen en ervaar je de kracht ervan voor jezelf als leidinggevende maar zeer zeker ook voor de mensen met wie je samenwerkt. Ga de uitdaging aan om te reflecteren op hoe jij verbindend vermogen inzet binnen je dagelijks werk, en hoe je het kunt ontwikkelen en toepassen.
En wil je op dit artikel reageren met een vraag of observatie, dan kan dat natuurlijk ook.
0 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.