De Videoanalyse – Aflevering #2: Julia van Velthoven

Het bedrijfsleven en de topsport kunnen veel van elkaar leren, zeker op het gebied van (team)succes. Maar wat is nu essentieel voor (team)succes en welke lessen kan het bedrijfsleven hiervan leren? In samenwerking met Talent Empowerment maakte Cees van der Zwan – gepromoveerd op het gedachtegoed TeamEnergie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam – de videoserie ‘De Videoanalyse’. Samen met onze partner Talent Empowerment onderzoeken we welke lessen het bedrijfsleven van de topsport kan leren, uiteraard met TeamEnergie als belangrijkste uitgangspunt. In elke editie bespreekt Cees met een topsporter een relevant inzicht voor professionals en leidinggevenden.

In de tweede aflevering: Julia van Velthoven, topatlete op de 5000 meter.

 

Energie om je heen verzamelen

Om een topprestatie te leveren moet je meer dan genoeg energie hebben. En dan telt volgens Julia, een van de grote talenten op de 5000 meter, niet alleen fysieke kracht. Energie is overal in onze omgeving en in ons allemaal. We hebben het allemaal in ons zitten en het is verbonden aan onze motivatie en bereidheid om te handelen, om van betekenis te zijn. Die motivatie worden bepaald door ‘energizers’ en ‘de-energizers’ in onze omgeving. Mensen in onze omgeving die vooral realistische mogelijkheden zien vallen onder ‘energizers’ terwijl ‘de-energizers’ vooral gericht zijn op belemmeringen, de welbekende ‘beren op de weg’. Energie is daarnaast besmettelijk, zowel positieve als negatieve energie. Als mensen met elkaar samenwerken en dus met elkaar in interactie zijn vindt er kruisbestuiving plaats. Julia heeft zich omringd met energizers. Ze krijgt energie van de mensen om haar heen: collega sporters, mensen in haar team, haar coaches en begeleiders. Ook al beoefent ze een individuele sport, het voelt als teamwork. De mensen rondom Julia zijn van groot belang voor de energie tijdens trainingen en wedstrijden.

Maar, met die energie van anderen win je geen wedstrijden. Het zet je voornamelijk aan en helpt je te werken aan jouw eigen energie. Aan je fysieke training die je fysieke conditie in de beste vorm brengt. Dit is de basis om een goede wedstijd te kunnen lopen. Fysieke energie stelt haar in staat om te handelen, en dus heel hard te lopen.

 

“Topsport is veel meer dan fysieke kracht en energie”.

 

Mentale en emotionele energie

Is fysiek in topconditie zijn garantie voor succes? Het antwoord is heel simpel: nee. Onze algehele welbevinden is van enorm belang. Naast fysieke energie – een lichaam in topvorm – is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de mentale en emotionele conditie te besteden (Shiuma, et al. 2007). Onze mentale energie/conditie maar ons scherp en alert en helpt bij het maken van goede keuzes. Ook helpt het bij het bedenken van oplossingen bij uitdagingen en problemen. Zo bepaalt Julia samen met haar trainer een wedstrijdtactiek en kiezen ze voor bepaalde sportuitrusting. Emotionele energie / conditie gaat over onze gevoelens en emoties en houdt verband met onze intuïtie en persoonlijke waarden. Deze zijn zowel tijdens trainingen en wedstrijden maar ook in rustmomenten van cruciaal belang om topprestaties te leveren. Julia stelt “hmmm, wat zit er aan de andere kant, waarom heb ik het gevoel dat het gras groener is aan de andere kant?” Een duidelijk voorbeeld van Emotionele energie.

 

Vormen van individuele energie
Vormen van individuele energie volgens Schiuma et al.

 

Er is geen hiërarchisch verband tussen fysieke, emotionele en cognitieve energie. In combinatie en geïntegreerd met elkaar bepalen ze onze totale conditie. De energie die we tot onze beschikking hebben en dus kunnen inzetten als individu is het resultaat van de interactie tussen onze fysieke, mentale en emotionele energie. Als ze op een positieve en versterkende manier samenwerken ontstaat er een synergetisch effect: de magische ‘flow’ waar topsporters het altijd over hebben. Wanneer dit synergetische effect uitblijft kunnen we misschien nog in fysieke topconditie zijn, topprestaties blijven waarschijnlijk uit.

Vormen van individuele energie op de werkvloer

Welke lessen kunnen we leren van Julia en de vormen van energie tijdens het beoefenen van haar passie hardlopen? We hebben allemaal te maken met de verschillende vormen van individuele energie, dus ook op de werkvloer. In hoeverre trek jij op met collega’s die je energie geven? Of heb je vaak te maken met collega’s die juist energie kosten? En waarom laten we dat toe? Het is belangrijk om ook op ons werk voldoende aandacht te besteden aan onze algehele conditie. Gaan we in gesprek over zaken die ons niet lekker zitten en houden we elkaar mentaal scherp? En hoe ga je om met het gevoel dat het gras ergens anders groener is?

Julia volgde haar gevoel door over te stappen naar een andere atletiekvereniging en is bewust bezig met het verzamelen van mensen om haar heen die energie geven. Dat is spannend en vraagt lef. Je zult uit je eigen comfort zone moeten stappen, jezelf stretchen om dan beter te worden.

Meer weten of werken met energie in teams? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Dit artikel verscheen eerder op de website van Talent Empowerment.

Meer lezen?

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*