De Videoanalyse – Aflevering #3: Lisa Bruijnincx

Het bedrijfsleven en de topsport kunnen veel van elkaar leren, zeker op het gebied van (team)succes. Maar wat is nu essentieel voor (team)succes en welke lessen kan het bedrijfsleven hiervan leren? In samenwerking met Talent Empowerment maakte Cees van der Zwan – gepromoveerd op het gedachtegoed TeamEnergie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam – de videoserie ‘De Videoanalyse’. Samen met onze partner Talent Empowerment onderzoeken we welke lessen het bedrijfsleven van de topsport kan leren, uiteraard met TeamEnergie als belangrijkste uitgangspunt. In elke editie bespreekt Cees met een topsporter een relevant inzicht voor professionals en leidinggevenden.

In de derde aflevering: Lisa Bruijnincx, toptalent in het roeien.

 

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen, ze komen vaak als het even net niet uitkomt. Herken je dat ook? Maar we hebben er allemaal mee te maken, zowel thuis als op het werk. Zo ook in de (top)sport. Tegenslag wordt vaak in een adem genoemd met veerkracht. Tegenslagen overkomen je en vaak heb je hebt er  ook helemaal geen invloed op. Maar we hebben wel invloed op de manier waarop we met die tegenslagen omgaan.

 

“Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen.”

 

 

Een goed voorbeeld van een tegenslag, een hele impactvolle tegenslag, is de Corona-pandemie. Het is voor iedereen vervelend, onbekend en onprettig. Veel sporters, zeker die met Olympische ambities is het vaak een ramp. Om maar een paar voorbeelden te noemen: trainingsschema’s werden door de war geschud, wedstrijdritme ging verloren omdat er geen wedstrijden meer waren, sommige sportfaciliteiten werden gesloten, en ook voor teamsporters werd individueel trainen de norm.

Corona is eigenlijk een hele serie van tegenslagen en duurt ook nog eens veel langer dan we in het begin hadden kunnen bedenken. En dat is onwennig, want we hebben op het werk en in teamverband eigenlijk vaak met tegenslagen te maken die veel korter duren. Een netwerkverbinding die tijdens een belangrijke meeting ineens niet meer tot stand te brengen is, een medewerker die ziek is op een belangrijk moment of een opdracht die niet doorgaat: allemaal voorbeelden van tegenslagen die we allemaal wel kennen.

Uit ons eigen onderzoek weten we dat samenwerkingsverbanden en teams in organisaties op hun eigen wijze omgaan met tegenslagen. De wijze waarop we hiermee omgaan wordt voor een belangrijk deel beïnvloed door de energie binnen een team. Er lijkt een tweedeling van teams waarbij goede energie aanwezig of juist afwezig is. Bij teams waar weinig goede energie is zien we veel passiviteit of berusting. Binnen deze teams wordt het slachtoffer gevoel (‘calimero-gevoel’) versterkt op het moment dat een tegenslag zich aandient. ‘Zie je wel, ze moeten ons weer hebben.’  Deze teams tonen ook een passieve reactie op tegenslag. In plaats van dat het team zelf in actie komt moet van hogerhand een opdracht worden gegeven voordat er wordt gereageerd op de tegenslag.

Teams die veel goede energie bevatten gaan op een hele andere manier om met tegenslagen. Zij balen ook van wat zich voordoet, maar blijven niet hangen in die gemoedstoestand. Sterker nog, de teamleden stimuleren elkaar en zichzelf of niet bij de pakken neer te gaan zitten maar komen juist in actie. Zij zien deze onprettige omstandigheden ook als vervelend maar tegelijkertijd zien zij ook kansen om actie te ondernemen, te leren van de omstandigheden en er zelfs beter uit te komen.  Positieve gedachten en emoties helpen deze teams verder. Ze herpakken zichzelf daarom snel en tonen verkracht.

Rummikubben als reactie op tegenslag

Soms pakken tegenslagen in je voordeel uit. Lisa Bruijnincx verteld in haar videoanalyse over een tegenslag voor haar en haar teamgenoten bij het wereldkampioenschap roeien voor junioren. “De boeg viel uit met een ernstige blessure, 2 weken voor het kampioenschap”, vertelt Lisa. “Nog maar 2 weken dus om alles op alles te zetten en te knallen.” Het team komt met z’n vieren bij elkaar en besluit te gaan Rummikubben. Ontspanning, plezier maken en de onderlinge band met elkaar versterken. Maar ook focus aanbrengen en visualiseren wat er zou kunnen gebeuren, positiviteit uitwisselen en elkaar motiveren om elkaar positief te beïnvloeden. Volledige focus op jezelf, je teamgenoten en eigen kracht en kwaliteiten i.p.v. je bezighouden met wat anderen (tegenstanders) doen of denken. En dan is het ineens mogelijk om in een tijd van 2 weken het ‘onmogelijke’ te doen, beter te worden en een medaille te winnen op het kampioenschap.

Wat doe jij en wat doen je teamgenoten wanneer er een tegenslag is? Herken je jezelf en je team meer in de teams met veel positieve energie zoals het team van Lisa, of ondergaan jullie de tegenslagen vooral zoals in een team waar weinig positieve energie aanwezig is? Energie is enorm belangrijk. En het goede nieuws is: het is ook met als team te beïnvloeden.

Talent Empowerment en COURIUS werken samen op het gebied van TeamEnergie beïnvloeden. Wij weten als geen ander hoe we de energie in teams kunnen veranderen en beïnvloeden. Door wetenschappelijk onderzoek naar TeamEnergie hebben we een gedachtegoed ontwikkeld waarmee je als team kunt ontwikkelen in een Energiek Team. We hebben allemaal een topsportmentaliteit in ons, we beschikken allemaal over veerkracht. De vraag is vooral: zijn we ons ervan bewust en durven en kunnen we het inzetten?

Meer weten of werken met Energie in Teams? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Dit artikel verscheen eerder op de website van Talent Empowerment.

Meer lezen?

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*