De triomf van Teamwork
Dankzij een onvergetelijke vertoning van teamwork heeft Jumbo-Visma dit jaar sportgeschiedenis geschreven. Hiermee zijn ze het eerste team ooit dat alle grote wielerrondes in één jaar weet te winnen. Primoz Roglic won de Giro d’Italia, Jonas Vingegaard de Tour de France en Sepp Kuss de Vuelta.
Het strijdplan
Vanuit het sterke motto ‘Samen Winnen’ is er bij Jumbo-Visma samen met de renners en de ploegleiding een plan gesmeed. De ploeg hanteert een kleurcode waarbij de ‘rode renner’ de kopman is, waarvoor de hele ploeg in dienst rijdt. De ‘gele renners’ hebben een vrije rol en de ‘groene renners’ zijn de helpers. Maar wat doe je als er tijdens de Vuelta een situatie ontstaat waarbij er drie kopmannen op rood komen te staan? Ieder voor zich en wellicht in Madrid met lege handen staan? Of alles op alles zetten en middels een ultieme team-effort winnen…?
Vertrouwen binnen het team is cruciaal
Binnen dit team is er zo’n sterke basis van vertrouwen dat in een gesprek alles op tafel gelegd kan worden, met de afspraak dat het nooit persoonlijk wordt. Ik kan me zo maar voorstellen dat hier productieve conflicten zijn ontstaan. Roglic die historie kan schrijven en voor de vierde keer op rij de Vuelta kan winnen. Vingegaard die na twee keer de Tour de France ook de Vuelta op zijn naam kan schrijven. En dan Sepp Kuss die als meesterknecht misschien nooit meer een kans krijgt om sowieso een grote wielerronde te winnen.
Samen stellen ze het doel dat Sepp Kuss de winnaar van de Vuelta moet gaan worden. De betrokkenheid voor dit gezamenlijke doel is zo groot dat Vingegaard (tweevoudig Tour de France winnaar) als een echte knecht water gaat halen voor Kuss en hem de lastige vlakke etappes door helpt. Ook Roglic nam zijn verantwoordelijkheid en leek zich met frisse tegenzin te verzoenen met het gezamenlijk bepaalde doel.
Historisch teamresultaat
Het resultaat van deze ultieme team-effort is historisch, waarbij Kuss de Vuelta wint, Vingegaard tweede wordt en Roglic op de derde plaats eindigt. Het was nog nooit eerder vertoond dat een team de plaatsen 1,2 en 3 op het podium wist te bezetten. In de laatste rit rijden de renners hand in hand over de finish in Madrid.
Inmiddels is bekend dat Primoz Roglic vertrekt bij Jumbo-Visma. Moet er overwogen worden om het behouden van High-Performing teamleden als zesde laag toe te voegen aan het model van Lencioni? Of blijft Jumbo-Visma ook volgend jaar weer buitengewoon presteren?
Wat kan jouw team leren van Jumbo-Visma?
Uit deze bijzondere teamsamenwerking kun je de volgende lessen halen:
- High-Performers hebben een positieve invloed op een High-Performing team.
Het behouden van goed presterende teamleden verdient aandacht. - Creëer een situatie waarin teamleden zich vrij en veilig genoeg voelen om “alles op tafel” te leggen.
Ontwikkel het vermogen van het team om zich kwetsbaar op te stellen. - Leer de teamleden om goede discussies te voeren zonder persoonlijk te worden.
Oefen dit regelmatig, juist ook als er niet perse een directe aanleiding is. - Organiseer (vaste) momenten om samen keuzes te maken.
Stimuleer het voeren van mooie en scherpe discussies om tot gezamenlijke doelstellingen te komen. Check bij alle teamleden regelmatig of dat het voor iedereen duidelijk is wat er afgesproken is en of dat iedereen zich committeert aan de gemaakte afspraken. - Afspraak is afspraak!
Spreek elkaar aan op de gemaakte afspraken en het bijbehorende gedrag. - Vier de successen!
Geef niet alleen aandacht aan het eindresultaat, ook de (kleinere) behaalde doelen onderweg verdienen aandacht. Zorg dat je samen trots bent op wat er is bereikt en geef elkaar regelmatig een compliment.
0 antwoorden