De leidinggevende als functie én als mens

Wie als leidinggevende gaat werken met verbindend vermogen geeft dit niet enkel vorm vanuit zijn functie. Het gaat niet enkel om visionair zijn, strategische, tactische en operationele keuzes maken en stakeholdermanagement. Verbindend vermogen begint op een ander vlak: dat is het mensvlak. Een recruiter is meer dan iemand die mensen weet te werven en selecteren, iemand van Finance werkt met meer dan alleen een calculator, et cetera. Zij zijn in de eerste plaats mensen. Het is hierdoor dat we steeds en altijd verbonden zullen zijn.

Wij zijn als eilanden in de zee: aan de oppervlakte gescheiden maar in de diepte verbonden. – William James

Scrum-team

Neem een Scrum-team. Dat is een team waarin alle functies en perspectieven die nodig zijn om besluiten te nemen over de volgende fase van een project, product of dienst aanwezig zijn. Een heel divers team dat steeds in een korte doorlooptijd (zogenaamde sprints) samenwerkt aan de volgende iteratie van een project, product, of dienst. Vaak zijn de klant en de leveranciers aanwezig, om vroegtijdig na te kunnen gaan wat nodig is, wat mogelijk is en hoe dat voor elkaar te krijgen.

Elkaars perspectieven overnemen

Wat je in Scrum-teams ziet, is dat ze bij intensieve samenwerking elkaars perspectieven al gaan overnemen in hun eigen overwegingen. De klant die zich afvraagt of dat ten aanzien van supply chain wel mogelijk is, de supplychainmanager die meedenkt over de toenemende kosten en daarmee de financepet tijdelijk opzet en de financeman die ziet dat het financieel wel uitkomt, maar zich afvraagt of de klant daar wel op zit te wachten. Deze mensen werken niet alleen vanuit hun functie samen, maar bovenal als mens: met empathie, begrip, de wens om af te stemmen, om samen effectief te zijn. Dat gaat eenvoudiger als we elkaar ook zo nu en dan (of vaak) in de ogen kunnen kijken.

Succesvol zijn als leidinggevende

Het feit dat we allemaal mensen zijn, maakt dat we ons emotioneel verbonden kunnen voelen met elkaar. Dat we kunnen samenwerken vanuit de cognitieve, de emotionele en de compassie gedreven empathie (zie ook: De kracht van empathie voor leidinggevenden). De leidinggevende van de toekomst is allereerst een mens; een mens die daarnaast een functie heeft. Beide zijn belangrijk om vorm te geven wil je als leidinggevende succesvol zijn. Het verbinden vindt dus altijd plaats vanuit de leidinggevende als mens én vanuit de leidinggevende als functie.

Als we met iets meer empathie gaan handelen is dat goed voor onszelf, de ander, het team, de organisatie en de wereld.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*