De emotionele infrastructuur
Bestuurders en managers van organisaties hebben traditioneel veel aandacht voor planning, besluitvorming en evaluatie ten aanzien van de fysieke infrastructuur (gebouwen, machines etc.) en de intellectuele infrastructuur (jaarcycli, processen etc.). Structurele aandacht voor de emotionele infrastructuur is helaas slechts incidenteel aanwezig. Deze ‘infrastructuur’ beslaat onder meer omgangsvormen, vertrouwen, empathie, respect en beleving. En laat het gebrek hieraan nu meestal dé bottleneck zijn bij organisaties en teams die niet succesvol (genoeg) zijn!
Instrumenteel
Bestuurders en managers schuiven regelmatig bij elkaar aan voor een vergadering waarbij snel in de inhoud wordt gedoken. Om aandacht te geven aan de onderlinge samenwerking wordt af en toe een dagje ‘op de hei’ of een etentje georganiseerd. Een nogal instrumentele benadering voor het versterken van de emotionele infrastructuur. En binnen de rest van de organisatie wordt over het algemeen niet veel creatiever met dit thema omgesprongen.
Gedrag en intenties
Maar zo werkt het natuurlijk niet. Investeren in de samenwerking met je collega’s betaalt zich pas echt uit als deze investering structureel is, als de intentie aanwezig is elkaar te willen begrijpen en om onderlinge verschillen als aanvullend te zien. Dan is inzicht en begrip nodig voor bijvoorbeeld levenservaringen, persoonlijke waarden en drijfveren van deze collega’s. Waarom denkt of handelt hij zoals hij doet, wat is zijn passie en wanneer gaat hij strijden?
Sowieso is het bij samenwerking belangrijk te beseffen dat we ons eigen gedrag vaak beoordelen op basis van onze positieve intenties, maar de ander beoordelen op basis van het vertoonde gedrag. Wat zou het mooi zijn als we het omdraaien: onszelf beoordelen op ons vertoonde gedrag en de ander beoordelen op zijn positieve intenties. Wat zou daarvan de impact zijn op de samenwerking?
Soft?
Is dit soft? Absoluut niet! Zolang iedereen beseft dat investeren in de emotionele infrastructuur geen doel op zich is. Het is de basis voor onder andere duurzame samenwerking, het nemen van krachtige beslissingen en het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Het getuigt van modern leiderschap als bestuurders en managers dit onderwerp binnen hun organisatie permanente aandacht geven en gezamenlijk komen tot een duidelijke visie en uitvoering. En ook hier geldt: goed voorbeeld doet goed volgen. Als bestuurders en managers respectvol met elkaar en hun medewerkers omgaan, vergroot dat de kans dat medewerkers dit gedrag ook vertonen…
Wilt u weten wat een investering in de emotionele infrastructuur uw organisatie kan opleveren? Neem dan contact op met COURIUS, dé specialisten in de menskant van veranderen.
Dit artikel is geschreven door Jaco van der Tang en Marco Buschman en verscheen in ‘Goed bestuur’ dat is gedistribueerd via het Financieele Dagblad
0 antwoorden
Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.