Boerenslimheid, maak er gebruik van!

Helaas ben ik zo onhandig geweest om na de middelbare school direct te gaan werken. Mijn drang om het huis uit te gaan werd via militaire dienst gemakkelijk ingevuld. Daarna wilde ik werken en ging ik niet meer de schoolbanken in. Dat heb ik lang moeten bezuren. Zeker in het begin van iemands werkzame leven, waarin je nog weinig hebt kunnen laten zien qua werk, is de genoten opleiding de beste indicator van wat iemand kan. En minder of iemand boerenslimheid bezit of over de juiste persoonlijke vaardigheden beschikt. Dat had ik dus niet goed voor elkaar.

Focus op kennis

Gelukkig belandde ik vrij snel bij ABN AMRO Bank. Het heeft me de afgelopen jaren pijn gedaan hoe het bedrijf waarop ik ooit zo trots was, is afgegleden en langzaamaan weer opkrabbelt. Persoonlijk kijk ik terug op een tijd waarin ik altijd veel kansen heb gekregen. Door de jaren heen heb ik bij veel bedrijven in de keuken mogen kijken, maar nergens heb ik zo’n perfect Management Development programma aangetroffen. ABN AMRO stimuleerde mensen waar meer in zat, maar die niet durfden. En als iemand te hard wilde, dan werd hij ook afgeremd. Ik had daar als werknemer van ABN AMRO profijt van. Ik werd gestimuleerd om alle mogelijke cursussen te doen en uiteindelijk mocht ik zelfs een dure opleiding aan Nijenrode doen.

Focus op boerenslimheid

Op een bepaald moment merkte ik dat ik qua carrière mensen voorbij was gestreefd die misschien wel meer opleiding hadden, harder werkten en meer wisten dan ik. Langzamerhand ben ik gaan ervaren wat ik nu, na 25 jaar werkervaring, kan zien als een wetmatigheid. Eigenlijk hadden al die opleidingen me vooral een bepaald vertrouwen gegeven dat er niet een geheime wereld was waar mensen veel meer kunnen en weten.

Natuurlijk is kennis in iedere baan noodzakelijk. Maar het draait veel meer om andere zaken. Vooral niet wetenschappelijk onderbouwd zou ik willen zeggen dat 10% in het leven gaat om kennis en de rest bestaat uit vaardigheden en boerenslimheid. Vanaf dat moment heb ik besloten alleen nog te werken aan die laatste twee aspecten. Dat is ook wat ik beoog met de verhalen in mijn boek Inkoppers, voor wie geen managementboeken leest. Hoe kan je handig omgaan met een situatie waarin je bent beland?

Na de keuze om te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling, kwam mijn carrière in een stroomversnelling. En dat niet alleen, mijn vrouw geeft aan dat ik tot haar positieve verrassing op aspecten ben veranderd waarvan zij nooit had gedacht dat dit zou gebeuren.

Opleiding als cadeau?

Met dat in het achterhoofd ging ik zelf als manager ook anders om met aanvragen voor een opleiding. Als medewerkers op latere leeftijd een MBA-opleiding of iets dergelijks willen doen, dan vroeg ik altijd door. Wat is je doel? Wil je je CV opvijzelen? Is het voor je zelfvertrouwen? Wat wil je precies leren? Ben je bereid om je privéleven een paar jaar op een zijspoor te zetten?

Wat ik erg vind is de manager die een opleiding gebruikt om zijn medewerker een promotie te onthouden, of om een cadeautje te geven in plaats van loonsverhoging. “Ga eerst maar eens … doen, en als je dat diploma hebt, dan praten we verder”. Zeg gewoon eerlijk welke mogelijkheden je iemand toedicht en wanneer je dat ziet gebeuren. Ook hier duurt eerlijk het langst.

Focus op persoonlijke effectiviteit

Je zult mij niet horen zeggen dat iemand nooit een studie moet doen naast zijn werk. Want soms kan dat inderdaad verstandig zijn. Maar ik weet zeker dat iemand die het alleen doet om carrière te maken, beter aan zijn persoonlijke effectiviteit en het gebruik van zijn boerenslimheid kan gaan werken. Hoe communiceer ik met collega’s en klanten? Hoe kom ik over? Ben ik leuk om mee samen te werken? Heb ik plezier in mijn werk? Het bespaart je een hoop tijd en geld en ze hebben er thuis ook nog wat aan.

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*