Bestaat de groeimindset eigenlijk wel?

In het blogartikel Jouw leiderschap: nature, nurture of … stel ik dat je leiderschap kunt leren. Deze kijk is een typisch voorbeeld van de groeimindset. Als je daarentegen gelooft dat leiderschap niet te leren is, is de kans groot dat jij meer in de fixed mindset zit.

Wat is een groeimindset

Een groeimindset is een mindset die denkt in kansen en mogelijkheden om bepaalde zaken eigen te maken. Zo zal deze mindset bij tegenslag niet gelijk opgeven, maar zal op zoek gaan naar mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zodat een volgende tegenslag makkelijker opgepakt kan worden. Het is een mindset die je bij topsporters veel ziet. 
In tegenstelling tot een fixed mindset, dat is een mindset die niet gelooft in ontwikkeling. Deze mindset wil de status quo handhaven. En bij tegenslag zal men terugvallen in gemopper, geklaag en zal men frequent de omstandigheden de schuld geven.

Managers dienen een groeimindset te hebben

Een manager met een fixed mindset zal leiderschapsvaardigheden en andere vaardigheden eerder zien als een aangeboren eigenschap en geloven dat mensen met kwaliteiten geboren zijn. Hierdoor zal hij een mensbeeld hebben dat vooral de status quo handhaaft. Een manager met een groeimindset zal vooral geloven dat leiderschapskwaliteiten en andere vaardigheden kunnen worden geleerd en verkregen door inspanning, volharding en ervaring.

De mindset van de leider heeft veel effect op de ander. Heb jij een manager die vooral de groeimindset bevordert dan zal jij je gemakkelijker (door)ontwikkelen. Of heb jij een manager die eigenlijk niet gelooft in de groei van je mensen, dan zal dat naar alle waarschijnlijkheid een negatief effect hebben op jou en je collega’s.

Interne leider versus volger

De groeimindset en fixed mindset zijn een onderdeel van de mindset van de interne leider en de volger. Dit zijn mindsets die vanuit de neurowetenschappen een plek hebben gekregen. De interne leider is een mindset die vooral vanuit proactiviteit en positieve actie handelt, terwijl de volger veel meer reageert op een gebeurtenis. De interne leider kan zorgen voor nieuwe neurale verbindingen, terwijl de volger veel meer bezig is om oude neurale verbindingen te verstevigen. Hoe steviger deze verbindingen, des moeilijker het is om te veranderen.

Vanuit de neuroleiderschap is dus bekend dat de groeimindset werkelijk bestaat. Daarom kunnen bedrijven beter investeren in het creëren van groeimindset cultuur.

Creëren van een groeimindset cultuur

Er zijn een aantal eenvoudige instrumenten die zorgen voor een groeimindset cultuur.

  • Zorg er allereerst voor dat de managers vanuit een groeimindset leidinggeven. We geven trainingen en workshops om dit te ondersteunen.
  • Zorg dat bij het stellen van doelen je niet alleen prestatiedoelen benoemt maar benoem ook ontwikkeldoelen.
  • Voorkom onderlinge competitie omdat dit er primair voor zorgt dat men beter wil worden dan de ander in plaats van dat men op zoek gaat naar persoonlijke ontwikkeldoelen. Onderlinge competitie instrumenten zorgen voor een fixed mindset. Je kunt wel met een speelse en lichte manier competitie als instrument inzetten.
  • Zorg voor een fitte prefrontale cortex. Oftewel zorg voor vitale breinen. Het is belangrijk om bij het begin te beginnen, dat is goed zorgen voor een fit brein.
  • Zorg dat feedback geven als doel heeft om doorontwikkeling te entameren. Een effectieve methode is het 4R-model gebaseerd op neuroleiderschap. Het 4R-model staat centraal in de training breingebaseerde coaching.

Dit artikel verscheen eerder bij De Valk Leadership Company

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*