Bedrijf verkopen? Maak een exitplan!

Wist jij dat slechts 15% van alle ondernemers een exit maakt waar hij achteraf met plezier op terug kan kijken. Waarbij ze zich gelukkig voelen en zelfs financieel onafhankelijk zijn. Dat is heel weinig. Maar dat betekent ook: 85% van alle ondernemers staat na tientallen jaren hard werken met lege handen. Letterlijk en figuurlijk. Lege handen qua geld en/of lege handen qua geluk. Zorg dat je niet tot die categorie behoort, en dat start met het vroegtijdig nadenken over een concreet exitplan.

Heb jij een exitplan?

De meeste ondernemers hebben meestal wel een vaag doel om hun bedrijf ooit een keer te verkopen. Maar er zijn heel weinig collega ondernemers die een concreet exitplan hebben en nog veel minder die dat exitplan tot een goed einde brengen. Kortom, met meer dan 20 jaar ervaring als Bedrijfsovername Adviseur en bijna 15 jaar ervaring als Personal & Business Coach van honderden succesvolle ondernemers moet ik helaas concluderen dat er maar heel weinig ondernemers zijn die een Happy Exit realiseren. Daarom neem ik je mee in een aantal basiszaken die je van te voren goed moet regelen wil je een Happy Exit realiseren. Kort samengevat: creëer je exitplan.

Waardecreatie

Je kunt je bedrijf alleen verkopen als het waarde heeft voor een koper. Wanneer heeft je bedrijf waarde voor een koper? Als de koper zijn investering kan terug verdienen. Met andere woorden: als er in de toekomst, na de verkoop van het bedrijf dat jij hebt opgebouwd, er voldoende duurzame cash flows uit het bedrijf blijven komen.

Het is wel goed om op te merken dat de prijs die je ontvangt voor je bedrijf aan de ene kant en de waarde van je bedrijf aan de andere kant volstrekt verschillende grootheden zijn. Waarde is wat je verkoopt en de prijs is wat je concreet ontvangt in euro’s op je bankrekening. En het liefst wil je als verkoper natuurlijk een prijs die hoger is dan de waarde. En voor de koper geldt het omgekeerde.

Waar kijkt een potentiële koper naar?

Een potentiële koper kijkt onder andere naar de volgende 5 value drivers:

  1. De financiële prestaties van de laatste 3 jaar en de komende 3 jaar. Oftewel: omzet, EBIT (bedrijfsresultaat voor belasting) en EBITDA (bedrijfsresultaat voor belasting + afschrijvingen = operationele cash flow).
  2. Het verwachte groeipotentieel van omzet, EBIT en EBITDA in de komende jaren. Met name: was er groei in het verleden en blijft die groei in de komende jaren aanhouden.
  3. Is er een sterk management team dat onafhankelijk van jou als ondernemer kan functioneren? Met andere woorden: kun jij 6 maanden op vakantie terwijl je bedrijf goed door blijft lopen?
  4. Afhankelijkheid van een klein aantal klanten. Dit heeft een waardedrukkend effect.
  5. Afhankelijkheid van een klein aantal medewerkers of leveranciers. Dit heeft een waardedrukkend effect.

Hoe beter je de bovenstaande 5 value drivers voor elkaar hebt, hoe meer je bedrijf waard is en hoe makkelijker het is om je bedrijf te verkopen.

Wie gaat jouw bedrijf kopen?

Dat is de belangrijkste vraag: wie gaat jouw bedrijf kopen? Het antwoord is heel simpel: degene die het meeste geld aan jouw bedrijf kan verdienen. Er zijn in de regel 2 soorten kopers: 1) een financiële koper en 2) een strategische koper.

Financiële Koper

Een financiële koper betaalt meestal minder dan een strategische koper want een financiële koper koopt jouw bedrijf alleen om een hoog rendement op de toekomstige cash flows te maken. Dus hoe minder hij betaalt hoe meer rendement hij maakt. Soms kan een financiële koper jouw bedrijf ook harder laten groeien dan jij en daarna tegen een hogere prijs doorverkopen aan een andere financiële koper of een strategische koper. Wanneer dat het geval is dan kan een financiële koper evenveel betalen als een strategische koper.

Strategische Koper

Zoals de naam al zegt koopt een strategische koper jouw bedrijf omdat het in de strategie past. Deze koper kan een grote concurrent zijn of bijvoorbeeld een grote multinational en/of corporate. Een strategische koper kan in ieder geval synergievoordelen behalen wanneer hij jouw bedrijf koopt.

Synergie is het zogenaamde “1 + 1 = 3” effect. Een strategische koper kan meer geld verdienen aan jouw bedrijf dan jij dat zelf zou kunnen. Soms puur en alleen omdat de koper veel meer financiële slagkracht heeft en dus effectiever kan investeren in jouw bedrijf. Met andere woorden: de koper kan kosten besparen door schaalvergroting of hij kan veel meer van jouw producten of diensten verkopen dan jij dat zelf als bedrijf zou kunnen. Doordat de koper bijvoorbeeld over betere sales & marketingkracht en/of betere distributiekanalen beschikt.

Het bovenstaande leidt er meestal toe dat een strategische koper meer kan betalen dan een financiële koper.

Investeer in een concreet exitplan

Dus ga de komende weken eens goed nadenken als jij ook een Happy Exit wil. Vier vragen zijn dan van groot belang.

  1. Ben ik bereid mijzelf in de spiegel aan te kijken en de feiten onder ogen te zien?
  2. Ben ik bereid mijn (vage) doelen om te zetten in een concreet exitplan en ben ik bereid te investeren in een Happy Exit?
  3. Ben ik bereid te werken aan en te investeren in de eerder genoemde 5 value drivers?
  4. Wie gaat mijn bedrijf kopen binnen nu en 5 jaar?

Een Happy Exit bereik je alles behalve vanzelf. Makkelijk is het niet, maar het is het 100% waard. Want tegelijkertijd gelukkig én financieel onafhankelijk zijn is één van de mooiste doelen die je kunt stellen als ondernemer. Echter zonder een concreet exitplan zijn doelen, hoe mooi dan ook, helemaal niets waard.

Ik wens jou als ondernemer een combinatie van financiële onafhankelijkheid én geluk toe!

 

 

0 antwoorden

Stuur mij een e-mail als er vervolgreacties zijn.Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*